Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОБОЧИЙ ЗОШИТ.ФВМ.doc
Скачиваний:
234
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
1.13 Mб
Скачать

Хід роботи

Собаку, яка була на голодній дієті 1618 годин, ставлять у станок. У фістульну трубку вставляють корок з гумовою трубкою, до якої прикріплюють лійку.

Через лійку в шлунок почергово заливаємо згадані вище рідини і залишаємо кожну з них на 10 хв, після чого рідину виливаємо зі шлунка. За різницею введеної та виведеної рідини визначаємо швидкість її евакуації в кишечник. Отримані результати записуємо в таблицю:

№ п/п

Назва розчину

Залито, мл

Залишилось, мл

Евакуювалось, мл

1.

1%-ний розчин соди

200 мл

2.

0,3%-ний розчин НСl

200 мл

3.

Холодна вода

200 мл

4.

Тепла вода

200 мл

Контрольні питання

1. Фактори, які впливають на відкриття пілоричного сфінктера.

2. Інтервал роботи пілоричного сфінктера.

3. Які рецептори розташовані в області пілоруса?

Робота 6.7. Дія жовчі та підшлункового соку на жири

Сік підшлункової залози містить багато гідролітичних ферментів, що забезпечують розщеплення білків, жирів та вуглеводів. Активно діє підшлункова ліпаза, яка розщеплює жири до гліцерину та жирних кислот у лужному середовищі.

Під впливом жовчі відбувається емульгування жирів, що сприяє більш повному та швидкому їх розщепленню ліпазою; нейтралізуються також кислоти шлункового соку, підтримується кислотно-лужна рівновага кишкового хімусу, посилюється активність ферментів кишкового та підшлункового соку. Жовч має також бактерицидні властивості та стимулює моторну функцію кишечнику.

Мета роботи: 1) встановити наявність емульгуючої дії жовчі; 2) визначити вплив жовчі на швидкість перетравлювання жиру підшлунковою ліпазою.

Матеріали і обладнання. Натуральний шлунковий сік або витяжка з підшлункової залози, жовч, вода, олія, спиртовий розчин фенолфталеїну, децинормальний розчин NаОН, скляні лійки, штативи, мірні пробірки, паперові фільтри, водяна баня.

Хід роботи

Вплив жовчі на фільтрацію жиру

У лійку однієї з пронумерованих пробірок ставлять фільтр, змочений жовчю, а в другу фільтр, змочений водою. В лійки наливають по 2 мл олії, визначаючи час фільтрації.

Емульгування жиру

У дві пронумеровані пробірки наливають по 0,5 мл олії. У пробірку № 1 додають 5 мл жовчі, а в пробірку № 25 мл води. Добре перемішують вміст пробірок і спостерігають за стійкістю отриманої емульсії.

Вплив жовчі та підшлункового соку на швидкість травлення жиру В три пронумеровані пробірки наливають олію, підшлунковий сік та жовч у кількості, яка зазначена в протоколі досліду.

Протокол досліду

№ п/п

Найменування та кількість реактивів

Кількість крапель фенолфталеїну

Результати

1.

0,5мл олії +2 мл натурального підшлункового соку

2

2.

0,5мл олії + 2 мл прокип’яченого підшлункового соку

2

3.

0,5 мл олії + 2 мл підшлункового соку + 0,5 мл жовчі

2

Із бюретки в кожну пробірку по краплі вносять децинормальний розчин NаОН до появи червоного забарвлення. Потім пробірки ставлять у водяну баню за т емператури

3840 °С і спостерігають, через скільки хвилин відбудеться знебарвлення рідини в кожній пробірці. Результати спостережень заносять в протокол досліду та пишуть висновки.

Контрольні питання

1. Механізм дії фермента підшлункового соку, який розщеплює жири.

2. Роль жовчі в травленні жиру та інших травних процесах.

3. Механізм емульгування жиру жовчю.

4. Склад жовчі та умови її утворення.