Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хирургия / Хирургия / Навчально-методичний посібник Абдомінальна хірургія 2013.doc
Скачиваний:
386
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
2.43 Mб
Скачать

Методична розробка проміжного контролю знань за

Перитонеальним синдромом

Письмове вирішення в домашніх умовах клінічного завдання

Форми проміжного контролю знань та вмінь:

1.Самостійно, в умовах позааудиторної підготовки (в домашніх умовах, в гуртожитку), письмово вирішити ситуаційне клінічне завдання з одного із учбових елементів, які входять до синдрому, що вивчили.

2.При вирішенні ситуаційного клінічного завдання, спираючись на умови, письмово сформулювати:

  • попередній діагноз

  • діагностичну програму (перелічити методи дослідження та послідовність їх виконання з аналізом можливих результатів)

  • диференційну діагностику двох захворювань, найбільш вірогідних в даному випадку

  • клінічний діагноз

  • лікувальну програму

3.На наступному практичному занятті письмова робота подається для перевірки викладачу, який оцінює рівень засвоєння професійно орієнтованої задачі.

Задачі до «Перитонеального синдрому» (індивідуальні клінічні завдання): задача 1

У хворого 18 років 2 години тому назад виникла гостра ″кінжальна″ біль в епігастральній ділянці, яка потім розповсюдилась по всьому череві. Із анамнезу відомо, що раніше хворого турбувала ізжога, нічний біль та біль натощак в епігастрії.

Під час огляду стан хворого середньої тяжкості, відмічає загальну слабкість. Язик обкладений білуватим нальотом, сухий по центру, вологий по периферії. Живіт втягнутий, не приймає участь в акті дихання. При поверхневій пальпації відмічається розлита напруга м׳язів передньої стінки черева, ″дошкоподібний живіт″, значна болючість по всьому череві, позитивний симптом Щьоткіна – Блюмберга. Печінкова тупість згладжена. Температура тіла – 37,2˚С, лейкоцитів 7,1. 109/л.

Задача 2

У хворого Н., 35 років через 5 годин після защемлення правосторонньої

пахової грижі відбулось самостійне її вправлення. Після 6- годинного спостереження в стаціонарі, хворий був прооперований. Виконана герніотомія з пластикою пахового канала звичайним доступом. При цьому детальної ревізії кишківника виконати не вдалось із – за вказаного доступу. На наступний день у хворого з׳явилась біль у череві, яка стала розповсюджуватись по всьому череві, біль була значною, постійною і поступово посилювалась. З׳явилась загальна слабкість, сухість в роті, підвищилась температура до 37,8˚С, пульс став більш частішим (92 ударів за 1 хв.). При огляді стан хворого був середньої тяжкості. Язик обкладений білим нальотом сухий в центрі, вологій по периферії, при поверхневій пальпації живіт болісний на всьому протязі, більше зліва від пупка. Позитивний симптом Щоткіна – Блюмберга, лейкоцитів в крові 11х109/л. Поступово біль сильнішала, зростала загальна слабкість.

Задача 3

У хворого Д., 58 років 2,5 суток тому назад з׳явился біль в епігастральній ділянці, яка потім перемістилась в праву здухвинну ділянку. Була нудота і одноразово відмічалась блювота. Хворий самостійно приймає анальгін і прикладав до живота тепло, після чого біль стихла, а ще через дві доби знов з׳явилась і розповсюдилась по всьому череві, часто відмічалась блювота, загальна слабкість, головна біль, підвищилась температура до 38,8˚С. При обстеженні стан хворого тяжкий, свідомість спутана, він ейфорійний, пульс 128 ударів в 1 хвилину, АД 95/60 мм рт. ст. Язик сухий, густо покритий білувато – коричневим нальотом. Живіт декілька здутий, напружений і болючий в усіх ділянках, але найбільша чутливість відмічається в правій здухвинній ділянці. На всьому протязі живота виражений симптом Щоткіна – Блюмберга. Лейкоцитів в крові 18х109/л.

ЗАДАЧА 4

У хворої 28 років одразу після їжи з׳явилась різкій біль в череві, який прийняв переймоподібний характер, перестали відходити гази, не було стільця, з׳явилась багаторазова блювота з ″каловим″ запахом. Загальний стан хворої середньої важкості, неспокійна, стогне, пульс 90 уд. В 1 хв., язик сухий, черево здуте.

В правій підвздошній ділянці післяапендикулярний рубець. Перистальтика кишківника резонуюча. Визначається ″шум плеску″. При оглядовій рентгенограмі черева відмічається підвищена пневматизація кишківника, горизонтальні рівні рідини в мезогастральній ділянці, чаші Клойбера. Визначаються позитивні симптоми Валя, Солярова, Щьоткіна – Блюмберга.