Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хирургия / Хирургия / Навчально-методичний посібник Абдомінальна хірургія 2013.doc
Скачиваний:
386
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
2.43 Mб
Скачать

1. Визначення симптомів Склярова, Ківуля.

Симптом Склярова– шум плескоту в тонкій або товстій кишці при балотуванні передньої черевної стінки рукою лікаря.

Симптом Ківуля– металевий звук над роздутою петлею кишки при перкусії плесиметром або пальцем.

2. Декомпресія тонкої і товстої кишки інтубаційним зондом.

Інтубацію тонкої кишки можливо виконати назогастральним шляхом або шляхом мікрогастростомії, цекостомії. Інтубацію товстої кишки – трансанально (ретроградно), або шляхом колостомії (цекостомії, трансверзостомії, сигмостомії).

Кожен студент повинен вміти розпізнати зонд для назогастральної декомпресивної інтубації кишківника, а також вміти шприцом роздути олівоподібні манжетки на інтестинальному зонді і потім вивести інтестинальний зонд із гастрального і натискуючи на надуті оліви в проксимальному напрямі проштовхувати інтестинальний зонд по просвіті кишківника до кінця всієї тонкої кишки. Потім утримуючи інтестинальний зонд зняти з нього направляючий гастральний зонд і кінець інтестинального зонду провести із ротової порожнини через носівний хід зовні (на манекені).

Крім того, кожен студент повинен чітко представляти і розповісти як можна вводити інтестинальний декомпресивний зонд через цекостому в тонку кишку ретроградно, а також представляти як провести через анус товстий гастральний зонд і ретроградно провести його по всьому товстому кишківнику.

Особливості обстеження хворих з гострою кишковою непрохідністю :

1. При опитуванні хворого необхідно визначити:

Скарги на:

А) наявність і характер болю:

Першим і найбільш частим суб’єктивним симптомом кишкової непрохідності є біль у животі, який у початкових стадіях має переймоподібний характер і на початку захворювання визначається в тій частині живота, де утворилась перепона. У подальшому біль стає постійним, поширюється по всьому животі, декілька притуплюється. У термінальну стадію непрохідності інтенсивність болю значно зменшується.

  • Нудота і блювота – спостерігаються у 60 % випадків. Чим вища непрохідність, тим більше виражена блювота. Перші блювотні маси складаються з вмісту шлунка з домішками жовчі, потім до них приєднується кишковий вміст. У пізній стадії блювотні маси набувають калового запаху.

  • Затримку випорожнень та відродження газів – часті і важливі симптомикишкової непрохідності.

  • Здуття живота особливо характерне для обтураційної форми кишкової непрохідності. Рівномірне вздуття живота найчастіше спостерігають при тонкокишковій непрохідності, а якщо здуття живота виникає в одній із ділянок черевної порожнини, то така симптоматика більше характерна для товстокишкової непрохідності.

Б) Анамнез захворювання та життя:

Потрібно з’ясувати коли з’явились перші прояви хвороби, з чим хворий пов’язує початок захворювання (на тлі повного здоров’я або після приймання їжі та з її характером, зловживання алкоголем).

Коли і куди звертався за медичною допомогою, коли доставлений в лікарню.

Умови життя та праці та ін.