Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хирургия / Хирургия / Навчально-методичний посібник Абдомінальна хірургія 2013.doc
Скачиваний:
386
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
2.43 Mб
Скачать

Задача 5

У хворого 38 років, який страждає на жовчнокам’яну хворобу, добу тому назад з׳явилась сильна біль в ліву лопатку, ліве плече і ліву половину шиї. З׳явилась нудота, блювота. Під час нападу був озноб, підвищилась температура до 38˚С. При обстеженні жовчний міхур не пальпується. Перитонеальні симптоми не чіткі. Білірубін крові 120 мкм/л, діастаза сечі 1024 одиниць, позитивні симптоми Воскресенського, Мейо – Робсона, Чухрієко. Симптом Щьоткіна – Блюмберга слабо позитивний в епігастрії і лівому підребер’ї.

Задача 6

У хворого 46 років, який поступив в клініку з ″опоясуючими″ болями в верхній половині черева, багаторазовою блювотою, з діастазою сечі 1024 од. На 12-й день консервативного лікування став пальпуватись болісливий інфільтрат в епігастрії з переходом в ліве підребір׳я, підвищилась температура до 38,9˚С, з׳явился озноб. Не дивлячись на те, що 5 діб проводилась інтенсивна антибіотико – терапія, інфільтрат не зменшувався в розмірах, температура приймала гектичний характер, лейкоцитоз крові 20 х 109/л.

Задача 7

У хворого 32 років після переїдання через 12 годин з׳явился сильний біль в верхній половині черева ″опоясуючого″ характера, багаторазова блювота, слабкість. Із анамнезу відомо, що декілька років хворів жовчно – кам’яною хворобою. При обстежені стан хворого тяжкий, заторможений, склери декілька істеричні, пульс 110 уд. В 1 хв., АТ 70/40 мм. рт. ст., язик сухий, живіт здутий, при пальпації відмічається різка болісливість в верхніх відділах черева. При вислухуванні перистальтика не вислухується. Позитивні симптоми Воскресенського, Мейо – Робсона. Симптом Щьоткіна – Блюмберга негативний. Діастаза сечі 512 од. по Вольчемуту.

Задача 8

У хворого 68 років 3 доби тому назад був напад різких болей в правому підребір׳ї, які швидко самостійно купірувались. Через 10 годин болі в правому підребір׳ї знову з׳явились і прийняли зростаючий характер, була повторна блювота жовчю. Температура тіла повисилась до 38,2˚С. Раніше при холецистографії були виявлені конкременти в жовчному міхурі.

При обстеженні – стан хворого середньої важкості, пульс 98 уд. В 1 хв. Язик сухий, обкладений білувато – жовтим нальотом. Живіт декілька напружений, боліслевий в правому підребір׳ї, де пальпується дно жовчного міхура. Симптом Ортнера, Мюсі, Щьоткіна – Блюмберга позитивні в правому підребір׳ї.

Задача 9

Хвора 48 років, поступила в клініку на третій день захворювання зі скаргами на біль в правому підребір׳ї, нудоту, повторну блювоту жовчю, підвищення температури тіла до 38,4˚С. Стан хворої тяжкий, пульс 110 уд. В 1 хв., язик сухий, обкладений білим нальотом. Живіт напружений, болісливий в правому підребір׳ї, де пальпується дно жовчного міхурі приділяється позитивний симптом Щьоткіна – Блюмберга, позитивні симптоми Ортнера, Мерфі, Мюсі. Лейкоцитоз 18 х 109/л. На фоні консервативної терапії на протязі 12 годин стан хворої не покращився, повишається температура, зростає лейкоцитоз.

Задача 10

У хворого 38 років за шість годин до поступлення в клініку зненацька з׳явился переймоподібний біль в животі, перестали відходити гази і кал, була багаторазова блювота. При обстеженні: стан тяжкий, неспокійний, часто міняє положення в постелі, блідий, пульс 110 уд. В 1 хв., АТ 90/60 мм. рт. ст. Язик сухий. Живіт здутий в верхніх відділах, в ділянці пупка пальпується овальної форми щільно еластичне утворення над яким перкуторно визначається тимпаніт. Перистальтика кишківника рідка, резонуюча. Неодноразова блювота з колі бацилярним запахом. Позитивні симптоми Склярова, Щьоткіна – Блюмберга. При оглядовій рентгенограмі черева визначається пневматоз кишківника. Чаші Клойбера на уровні тонкої кишки, рівні тіней.