Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хирургия / Хирургия / Навчально-методичний посібник Абдомінальна хірургія 2013.doc
Скачиваний:
386
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
2.43 Mб
Скачать

Методична розробка проміжного контролю знань за

Синдромом випадання прямої кишки

Письмове вирішення в домашніх умовах клінічного завдання

Форми проміжного контролю знань та вмінь:

1.Самостійно, в умовах позааудиторної підготовки (в домашніх умовах, в гуртожитку), письмово вирішити ситуаційне клінічне завдання з одного із учбових елементів, які входять до синдрому, який вивчили.

2.При вирішенні ситуаційного клінічного завдання, спираючись на умови, письмово сформулювати:

  • попередній діагноз

  • діагностичну програму (перелічити методи дослідження та послідовність їх виконання з аналізом можливих результатів)

  • диференційну діагностику двох захворювань, найбільш вірогідних в даному випадку

  • клінічний діагноз

  • лікувальну програму

3.На наступному практичному занятті письмова робота подається для перевірки викладачу, який оцінює рівень засвоєння професійно орієнтованої задачі.

Задачі до «Синдрому випадання прямої кишки» (індивідуальні клінічні завдання): задача 1

Хвора 68 років скаржиться на випадання кишки із анального каналу, що виникло після закрепу та тяжкої дефекації. Раніше таких скарг не відмічає, в анамнезі декілька гінекологічних оперативних втручань та тяжка фізична праця. При огляді анальної ділянки виявлено випадання прямої кишки до 10 см, яка темно-червоного кольору, пальцями не вправляється.

Задача 2

Хворий 58 років скаржиться на випадання кишки із анального каналу, що виникло після закрепу та тяжкої дефекації. Раніше таких скарг не відмічає, в анамнезі декілька оперативних втручань з приводу гриж черева та тяжка фізична праця. При огляді анальної ділянки виявлено випадання прямої кишки до 12 см, яка темно-фіолетового кольору, вкрита виразками та ділянками некрозу, пальцями не вправляється.

Задача 3

Хворий 38 років скаржиться на тупий біль, дискомфорт в ділянці анального отвору, випадання вузлів, які самостійно вправляються. Раніше таких скарг не відмічає, але періодично після дефекації буває виділення свіжої крові. При огляді анальної ділянки відмічаються назовні на 4, 7 та 11 “годинах” збільшені гемороїдальні вузли, звичайного кольору, болісні при пальпації, при пальцевому дослідженні прямої кишки відмічаються на 4, 7 та 11 “годинах” збільшені гемороїдальні вузли, на рукавичці свіжа кров.

Задача 4

Хворий 48 років скаржиться на тупий біль, дискомфорт в ділянці анального отвору, випадання вузлів після дефекації, які вправляються руками, виділення свіжої крові. Раніше такі скарги відмічає на протязі приблизно 5 років, працює водієм. При огляді анальної ділянки відмічаються назовні на 4, 7 та 11 “годинах” збільшені гемороїдальні вузли, звичайного кольору, болісні при пальпації, при пальцевому дослідженні прямої кишки відмічаються на 4, 7 та 11 “годинах” збільшені гемороїдальні вузли, на рукавичці свіжа кров.