Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хирургия / Хирургия / Навчально-методичний посібник Абдомінальна хірургія 2013.doc
Скачиваний:
386
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
2.43 Mб
Скачать

Задача 2

Хворий Р., 52 років, на протязі трьох останніх місяців відмічає помірну біль в правій здухвинній ділянці, здуття живота, сильне бурчання кишківника, слабкість, знижений апетит, субфебрильну температуру. В останій час з׳явились запори, які змінювались рідким стулом з домішками крові. Три доби назад біль в животі значно посилилась і прийняла переймоподібний характер, перестали відходити гази. Стан хворого середньої тяжкості, пульс 94 уд. В 1 хв. , язик сухуватий, обкладений білим нальотом. Живіт здутий, пальпаторно м׳який, болісливий в правій здухвинній ділянці, де пальпується пухлиноподібне утворення. Симптоми подразнення очеревини не визначаються. Перистальтика кишківника резонуюча. На оглядовій рентгенограмі черевної порожнини визначаються множинні горизонтальні рівні рідини з накопиченням газу над ними.

Задача 3

У хворого В., 46 років за 5 годин до надходження в клініку зненацька з׳явився переймоподібний різкий біль в череві, перестали відходити кал і гази, була багаторазова блювота, яка не приносила полегшення. Стан тяжкий, хворий неспокійний, часто змінює положення в ліжку, стогне, блідий, акроціаноз, пульс 110 уд. В 1 хв. АТ 90/60 мм рт. ст., язик сухий, обкладений білим нальотом, живіт помірно здутий в верхніх відділах, в ділянці пупка пальпується овальної форми щільно еластичне утворення, перкуторно над яким визначається тимпаніт. Перистальтика кишківника резонуюча, з металевим відтінком. З׳явились сумнівні симптоми подразнення очеревини. При пальцевому дослідженні прямої кишки виявилось, що вона пуста, роздута. При оглядовій рентгенографії виявляється підвищена пневматизація кишківника і горизонтальні рівні рідини в мезогастральній ділянці.

Задача 4

У хворого 70 років, який страждав запорами, за добу до надходження в клініку з׳явився помірний біль в нижніх відділах черева, який прийняв переймоподібний характер. Перестали відходити гази і кал. Стан середньої тяжкості, пульс 96 уд. За 1 хв., язик обкладений білим нальотом, сухуватий. При огляді – права половина черева здута, ліва – запавши. Живіт м׳який, болісний в правій половині, де пальпується щільно еластичної консистенції утворення 15 х 18 см, над яким яким визначається тупість. Позитивний симптом ″шум плеску″. Симптомів подразнення очеревини немає, перистальтика резонуюча. Сфінктер прямої кишки відкритий, вона пуста, роздута. При оглядовій рентгенограмі черева виявлений пневматоз тонкої і товстої кишки, чаші Клойбера в товстій кишці.

Задача 5

Хворий П., 62 років, на протязі останніх 6 місяців відмічає забруднення при акті дефекації, періодично з׳являється слиз і сліди темної крові в калі. За добу до надходження в клініку з׳явився переймоподібний біль в череві, перестали відходити гази, не було стільця. Загальний стан хворого середньої тяжкості, язик сухуватий, обкладений білим нальотом. Живіт здутий, видна через передню стінку черева перистальтика кишківника. Пальпаторно живіт м׳який, помірно болісний нижче рівня пупка. Вислуховуються посилені кишкові шуми. Симптомів подразнення очеревини немає. При пальцевому дослідженні прямої кишки патології не виявлено. При оглядовій рентгенографії черева визначаються множинні горизонтальні рівні рідини з накопиченням газу над ними.