Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
n1.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
401.92 Кб
Скачать

Робота 3.3. Визначення маси 1000 зерен (гост 10842)

Маса 1000 зерен є одним з показників якості зерна та насіння. Як правило, вона корелює з крупністю, а при однаковому розмірі характеризує щільність внутрішньої структури зерна і кількість поживних речовин, що містяться у ньому. Залежно від сорту, виду та різновидності, а також району вирощування маса 1000 зерен однієї і тієї самої культури значно коливається. Істотно позна­чається на масі 1000 зерен масова частка вологи у зерні. Тому часто масу 1000 зерен виражають у перерахунку на сухі речовини. В таких випадках необхідно одночасно з середньої проби відібрати наважки для виз­начення вологості і маси 1000 зерен.

Маса наважки для визначення 1000 зерен залежить від крупності зерна окремих культур: 500 г - кукурудза, квасоля, кормові бо­би; 200 г - горох, нут, соя; 50 г - пшениця, жито, ячмінь, овес, тритикале, рис, сорго, вика; 25 г-просо.

Виділену наважку звільняють від сміттєвої та зернової домі­шок, потім висипають на розбірну дошку, ретельно перемішують та розрівнюють рівним шаром у вигляді квадрата, який поділяють по діагоналях на чотири трикутники. З кожного трикутника підряд від­раховують по 250 зерен. Зерна, відібрані з двох протилежних трикутників, об’єднують і отримують дві наважки по 500 зерен, кожну з яких зважують з точністю до 0,01 г. Різниця між масою двох наважок не повинна перевищувати 5 % їх середньої маси. Маси двох наважок додають і одержують масу 1000 зерен. Паралельно з цим роблять визначення вологості у відповідності з ГОСТ 13586.5. Для перерахунку маси 1000 зерен, г, на сухі речовини використовують формулу:

,

де Gср і Gф - маса 1000 зерен відповідно у перерахунку на сухі речовини і фактична, г; W – масова частка вологи зерна, %.

У документах про якість масу 1000 зерен визначають з точністю: до 0,01 г - при масі 1000 зерен менше 10 г; до 0,1 г - від 10 до 100 г; до І г - понад 100 г.

Аналіз одержаних результатів, висновки й рекомендації

Одержані результати порівнюють з нормативними значеннями і роблять висновки про відповідність зразків вимогам нормативної документації.

Запитання для самоконтролю

  1. Чому масова частка вологи є важливим показником якості харчових продуктів?

  2. Якими методами можна визначати масову частку вологи у продуктах?

  3. Дайте визначення натурі зерна. У яких одиницях вона вимірюється?

  4. Охарактеризуйте метод визначення натури зерна на пурці.

  5. Які фактори та яким чином впливають на величину натури зерна ?

  6. Що характеризує маса 1000 зерен?

  7. Назвіть розміри наважки для визначення маси 1000 зерен різних культур.

  8. Від чого і як саме залежить маса 1000 зерен ?

  9. Назвіть точність зважування і допустиму різницю у двох паралельних зважуваннях при визначенні показників якості зерна.

Заняття 4. Оцінка якості борошна

Мета:ознайомитись з методами визначення масової частки вологи, кислотності та білості борошні, зробити висновок про відповідність досліджуваних зразків нормативним показникам.

Завдання:

  • визначити масову частку вологи отриманого зразка борошна;

  • з'ясувати передумови накопичення кислотності у борошні;

  • визначити титровану кислотність отриманих зразків борошна та порівняти одержані дані з рекомендаціями, прийнятими у галузі;

  • визначити білість зразку борошна за допомогою приладу РЗ-БПЛ;

  • порівняти одержані дані з вимогами нормативної документації;

  • встановити відповідність даного зразка за показниками його масової частки вологи та білості вимогам нормативної документації;

Установки, прилади, лабораторний посуд, реактиви:технічні ваги, набір рівноваг, сушильна шафа СЕШ з набором бюкс, ексикатор, конічні колби, фарфорові ступки, циліндри, бюретки, мірні колби, 1 %-вий спиртовий розчин фенолфталеїну, 0,1 моль/дм3розчин гідроксиду натрію.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]