Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
n1.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
401.92 Кб
Скачать

Заняття 1. Тема 1. Правила охорони праці, техніки безпеки та протипожежної профілактики під час роботи у лабораторії

Під час роботи у лабораторії використовують різноманітні прила­ди, газові пальники, хімічні реактиви. Потрібні особливі увага, акуратність та обережність у роботі.

Студенти несуть дисциплінарну відповідальність у разі порушення наведених нижче правил.

  1. До закінчення досліду залишати лабораторію не дозволяється.

  2. У лабораторії дозволяється працювати тільки в халатах, застебнутих на всі ґудзики. Волосся має бути підібране під косинку чи шапочку.

  3. Хімічні реактиви тією чи іншою мірою отруйні. Під час роботи з ними потрібно бути дуже обережним, берегти руки, не торкатися руками обличчя та очей. Забороняється вживати їжу в лабораторії. Після роботи слід ретельно вимити руки.

  4. Категорично забороняється визначати смак хімічних реактивів.

  5. Всі леткі речовини потрібно нюхати надзвичайно обережно, не нахилятись над склянкою, не вдихати повними грудьми, а спрямовувати до себе пару або газ рухами руки.

  6. Забороняється проведення дослідів у брудному лабораторному посуді. Мити посуд потрібно відразу після виконання досліду.

  7. Забороняється нахилятися над місткістю, в якій щось кипить або в яку наливають рідину, оскільки бризки можуть потрапити в очі.

  8. Потрібно точно дотримуватись правил роботи з електроприладами, використовуваними під час проведення роботи. Ці правила наведені в методичних вказівках та інструкціях з експлуатації відповідного обладнання.

  9. Забороняється переносити та ремонтувати обладнання.

  10. Під час роботи з газовими пальниками слід стежити, щоб згоряння газу було повним, і ретельно перевіряти перекриття газової магістралі після закінчення роботи.

  11. Категорично забороняється нагрівати або охолоджувати будь-які розчини у герметично закритих ємкостях. Забороняється закривати колби з гарячою рідиною.

  12. Під час збирання – розбирання приладів зі скляних складових потрібно дотримуватись таких правил безпеки: скляні трубки малого діаметра слід розламувати тільки після їх надрізування терпугом або спеціальним ножем для різання скла з попереднім захистом рук рушником; під час пропускання скляних трубок через пробки треба ретельно змастити поверхні, що труться, водою (гліцерином); гострі краї скляних трубок мають бути оплавлені; руки слід захистити рушником; при закоркуванні тонкостінної місткості слід тримати її якомога ближче до корку, руки при цьому мають бути обгорнуті рушником.

  13. З використанням лабораторного посуду, що легко руйнується, треба бути дуже обережним. Рештки зруйнованого лабораторного скляного посуду слід ретельно зібрати у спеціальний збірник. Сировина чи напівфабрикати, у які могли потрапити скляні уламки, належить викинути у спеціальний збірник.

  14. Категорично забороняється залишати прилади, що працюють, без нагляду або доручати нагляд за ними сторонній особі.

Перша допомога у разі можливих нещасних випадків

При термічних опіках потрібно негайно охолодити обгоріле місце водою та промити його 5 %-вим розчином марганцевокислого калію або присипати гідрокарбонатом натрію (харчова сода).

У випадку порізу рану слід обробити розчином йоду або засобом, який його замінює, забинтувати або заклеїти лейкопластиром.

У разі опіків кислотою опечене місце потрібно промити водою, потім 3 %-вим розчином гідрокарбонату натрію.

При попаданні на шкіру їдкого лугу треба промити уражене місце водою та 2 %-вим розчином оцтової кислоти. Промивати потрібно з застосуванням ватного тампону для запобігання розтіканню рідини по шкірі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]