Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛекцииДетМашин.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
3.68 Mб
Скачать

13.1 Розрахунок зубців на витривалість при згині (прямозубі циліндричні евольвентні колеса)

Допущення :

1. Нормальне зусилля прикладене до верхівки головки зубця і передається тільки одним зубцем ( насправді так не буває, бо при точному виготовленні коліс в момент входу зубця в зачеплення або виходу з нього в роботі знаходиться не менше 2-х зубців кожного колеса, величина перекриття ( відношення робочої довжини лінії зачеплення до основного кроку), а коефіцієнт перекриття )).

Рис.1

2. Зубець розглядаємо як консольну балку ( місце защемлення - при корені зуба, рис.1), навантажену зусиллям Fn під кутом α .

Кут α відмінний від кута зачеплення , що вимірюється по дузі початкового кола, бо при нарізанні при вершині евольвент ний профіль ламається - “зализують” профіль в тіло.

Небезпечний переріз буде при основі зубця. Епюри на рис.1 такі :

  1. напруження згину змінне, має „+” та „-„ ;

  1. напруження стискання стале ;

  1. епюра напруження σFn - сумарна;

  1. внаслідок локальної концентрації напружень епюра σFn вирівнюється по краях (контур - кривий), маємо в решті решт сумарне напруження σF .

Згідно з тим, що приймаємо до розрахунку кут направлення вектора Fn - α , зусилля Fn розкладаємо на складові Ft/ та Fr/ ( аналоги зусиль колового та радіального, але не зовсім вони, бо α/ - не є кут зачеплення).

Під дією зусилля Ft/ зубець згинається (рис.1, епюра), а під дією Fr/ - стискається.

Отже, згідно з рис. 1 :

Ft/ = Fn · cos α/

Fr/ = Fn ·sin α/ (1)

де α/ - кут напрямку Fn при вершині.

- кут зачеплення

Оскільки Fn = Ft / cos, маємо

Ft/ = (2)

Сумарне напруження

σF = σзг ± σст (3)

( напруження стискання σст складає (4...5)% від напруження згину σзг,, в принципі нею на цій основі можна було б знехтувати)

σF = σзг - σст (4)

( „-” беремо через те, що саме на розтягнутому боці (ліворуч) зубця (рис.1) насамперед з являються мікро тріщини втомлюваності матеріалу від змінних в часі напруг згину)

σзг=

(5)

σст=

де

ширина зубчастого вінця

Після підстановки (5) в (4) маємо :

ΣF = (-) Кт ≤ [σF] (6)

де Кт - теоретичний коефіцієнт концентрації напружень.

Параметри l та S при сталому кроці зачеплення змінюються залежно від форми профілю зубця. Профіль змінюється залежно від кількості зубців колеса z, кута зачеплення αtω і коефіцієнта зміщення.

Ці параметри єднає те, що обидва можуть бути виражені через модуль зачеплення m, вони незручні для вимірів і, отже, для розрахунків теж.

А тому виразимо :

l = km

S = Cm

де k, C - коефіцієнти, що відображають форму зубця.

Таким чином

σF = (8)

Або

σF = (9)

Позначимо вираз в квадратних дужках через YF - коефіцієнт форми зубця і одночасно введемо в дію коефіцієнти навантаження .

Отже,

σF = (10)

Позначимо в (10)

,

де - питома розрахункова колова сила при згині зубця.

Остаточно :

σF = (11)

Коефіцієнт форми зубця YF , береться з таблиць залежно від кількості зубців колеса та коефіцієнта зміщення нарізного інструменту (величина безрозмірна).

З допомогою рівняння (11) виконується перевірний розрахунок прямозубих циліндричних коліс на втомлюваність зубців при згині.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]