Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛекцииДетМашин.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
3.68 Mб
Скачать

21.6 Напруження в пасах ( на прикладі плоскопасової передачі)

Найбільші напруження виникають в ведучій вітці паса. При цьому виникає сумарне напруження, величина якого пов’язана з рядом факторів, тобто поодиноких напружень, всі вони по природі одного виду - нормальні напруження, отже:

σmax 1vзг (21.6.1)

де σ1- напруження розтягу, від натягання вітки паса під час роботи передачі; σv- напруження розтягу від відцентрової сили, σзг- напруження згину паса.

σ1= F1/вδ (21.6.2)

де в- ширина паса, δ- товщина паса;

F1=F0+Ft/2 (21.6.3)

σ1= F0/b ·δ+Ft/2 b·δ = σ0+ σt/2 (21.6.4)

де σ0- напруження розтягу паса від попереднього натягання, σt- напруження розтягу паса від колової сили.

σv=Fv/ b·δ (21.6.5)

де Fv - натягнення паса від відцентрової сили, враховується тільки при лінійних швидкостях паса Vn>25м/с.

Напруження згину визначається згідно з законом Гука:

σзг=ε·Е (21.6.6)

де ε- відносне видовження зовнішніх волокон паса при згині; Е- модуль пружності паса. При чистому згині, ε=y/r, (7), де y - відстань від крайніх волокон паса до нейтрального шару,

r- радіус кривизни нейтрального шару паса

Рис.7

З рис. 7 у= δ/2; r≈ Д/2; тоді ε=δ/Д. Таким чином

σзг= (21.6.7)

В рівнянні (21.6.8) підставляємо діаметр Д1, бо він менший від Д2 і згин паса на ньому буде більший. Як бачимо з рівняння (21.6.7),величина напруження згину в значній мірі залежить від товщини паса та діаметра ведучого шківа при одному й тому ж матеріалі паса. Тобто чим товще пас, тим більше σзг і втомлюваність. Фізична суперечність, коли до одного і того ж елемента виникають суперечливі вимоги.

Лекція №22 22.1 Розрахунок пасів

Є два види розрахунку пасів:

- розрахунок по тяговій спроможності паса;

- розрахунок паса на довговічність.

Як бачимо, не існує чистого розрахунку паса на міцність. Справа в тому, що роботоздатність паса - найважливіша його характеристика, а вона залежить не тільки від статичної міцності паса як конструкції, але й від пружних якостей паса, умов роботи.

Пас, розрахований на міцність з урахуванням максимальних напружень, при роботі може виявитись недовантаженим з точки зору запасу сил тертя, або навпаки - перевантаженим, і буде пробуксовувати. Якщо ж пас буде розрахований по тяговій спроможності, буде задовольняти разом з тим і умови міцності. Мета такого розрахунку - створити конструкцію, де було б раціонально використано зусилля попереднього натягання паса F0.

Тягова спроможність паса оцінюється коефіцієнтом φ=F1-F2/ F1+F2=Ft/2F0. По суті φ - це відносне навантаження пасової передачі, вона показує, яка частка зусилля попереднього натягнення паса F0 використовується для створення корисного зусилля Ft.

Коефіцієнти тягової спроможності паса визначається експериментально (випробовувальний стенд). При цьому для паса з певного матеріалу будуються експериментальні криві ковзання: при сталому значенні F0 ступінчасто підвищують Ft (збільшують потужність) і вимірюють значення пружного ковзання εк.

По результатах експерименту будують криву ковзання (рис. 8).

Рис.8

В зоні пружного ковзання паса він працює в межах закону Гука. Тобто розтягається прямо пропорційно зусиллям натягу. Як видно з рис. 8, раціонально навантажений пас (і раціональна його робота) буде при φкр - критичне значення коефіцієнту тягової спроможності паса ( максимальне значення К.К.Д.)

За точкою,що відповідає φкр, починається на кривій ковзання зона часткового буксування, а ще далі, де крива асимптотично наближається до вертикалі, настає повне буксування.

Отже, раціонально експлуатувати пасову передачу треба саме близько точки φкр.

Експериментально встановлено, що для плоскопасової передачі (залежно від матеріалу паса) φкр=0,4...0,6,

Для клинопасової передачі φкр=0,7...0,9.

Але ці значення φкр справедливі тільки для умов, ідентичних тим, що на випробовувальному стенді.

Розрахунок по тяговій спроможності плоских і клинових пасів ведеться по різному.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]