Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
модуль 2.docx
Скачиваний:
117
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
222.38 Кб
Скачать

75. Техніка визначення концентрації ср меляси та пивного сусла. Що таке нормальна наважка, чому вона дорівнює і в якому об’ємі розчину її розбавляють.

Нормальна наважка - коли 26,00 г аналізованого продукту розчиняють у 100 см3 розчину

Справжні СР визначають шляхом висушування аналізованого зразку до постійної маси, а для визначення видимих СР використовують різні непрямі методи завдяки показникам, що змінюються пропорційно зміні вмісту СР: за густиною розчину, показником заломлення тощо.

Ареометричний метод визначення концентрації сухих речовин базується на залежності відносної густини розчину від вмісту в ньому сухих речовин, а відносну густину визначають за допомогою ареометра. Техніка: Наважку меляси масою 65,00 г (2,5-нормальна) зважують в хімічному стакані. Гарячою дистильованою водою (температура 70-80о С) наважку повністю переводять у мірну колбу місткістю 250 см3. Стакан, лійку і скляну паличку ретельно обполіскують і змиви додають до розчину в мірну колбу. Після цього вміст мірної колби охолоджують до температури 20о С, доводять до мітки, перемішують та виливають у циліндр. Циліндр ставлять на рівну поверхню і в розчин занурюють цукромір. За верхнім меніском знімають показ. Якщо температура розчину дорівнює 20о С, то показ цукроміра вказує на концентрацію СР у розчині меляси. Якщо температура розчину не дорівнює 20 0С, вводять поправку на температуру (за табл). Цукромір тричі занурюють у розчин і для розрахунків беруть середнє значення. Знаючи вміст СР в нормальному розчині меляси, за даними табл. знаходять їх вміст у вихідній нерозбавленій мелясі.

Рефрактометричним методом: Метод заснований на визначенні показника заломлення і концентрації мелясного розчину за допомогою рефрактометра. . Нормальний розчин меляси готують за методикою, що наведена в 5.1. Перед початком роботи перевіряють нульову точку приладу. Для цього 2-3 краплі дистильованої води наносять на вимірювальну призму. Поворотом рукоятки зміщують границю світла і тіні до досягнення такого положення, щоб при температурі 20о С ця границя проходила через нульову поділку правої шкали, яка градуйована в процентах цукрози, і поділку 1,333 лівої шкали – значень показників заломлення.

Перевіривши нульову точку, визначають вміст СР у розчині меляси. Для цього 2-3 краплі розчину наносять на суху вимірювальну призму. Далі спостерігаючи в окуляр зорової труби, зміщують рукоятку рефрактометра до сполучення границі світла і тіні з візирною лінією сітки. Досягнувши такого положення знімають покази за коефіцієнтом заломлення і концентрацією.

Визначивши вміст СР у нормальному розчині, за табл. знаходять концентрацію СР у мелясі.

Визначення концентрації сухих речовин у пивному суслі ареометричним методом

Аналіз проводять за вищевказаною методикою. Для аналізу використовують попередньо профільтроване і охолоджене до температури 20о С сусло. Покази ареометра при температурі 20о С вказують на вміст СР у суслі. Якщо температура не дорівнює 20о С, вносять поправку за табл.