Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
модуль 2.docx
Скачиваний:
117
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
222.38 Кб
Скачать

82.Техніка визначення крохмалю в зерні за методом реверса…

5 г борошна без втрат переносять у суху колбу Кольрауша. Визначення ведуть в 2 паралельних пробах, одночасно визн вологість борошна. Піпеткою відмір 25 мл HClі невеликими порціями змочують борошно в колбі. Знову відмір 25 мл HCl, змив нею крупинки зі стінок і обережно переміш, колбу занур в кипл баню.Протягом 3 хв вміст переміш. Через 15 хв колбу вийм, дод 25-30мл хол дист води і охол до 20 С. для осадження білків в колбу дод 5 мл розч молібдату амонію, об’єм довод до мітки дист водою, переміш і фільтр через складчастий фільтр. Прозорим фільтратом 2-3 рази ополіскують поляриметричну трубку, потім заповнюють її і швидко поляриметрують, так як фільтрат швидко мутніє.

α=14,6 Ке= 1,879 W=12,8

Кс=α*Ке*100:(100-W)

Кс = 14,6*2*1,897*100:(100-12,8)=62,92%

83.Сутність хімічних методів визначення вунлеводів

Хімічні методи засновані на окисленні вільної альдегідної або кетонної групи цукрі оксидами важких металів. В зв’язку з тим, що оксиди металів, окислюючи цукор, самі відновлюються, цукри, які здатні відновлювати окиснювач, наз. редукуючими (всі моноцукри, мальтоза, мальтріоза).

Швидкість процесу окислення і склад продуктів р-ції залежать від активності окислювача, р-ції середовища(рН) і t. В кислому середовищі моноцукри відносно стійкі, тоді як лужне середовище саме по собі викликає розпад молекули цукру. Тому у всіх хім. методах р-цію окислення цукрів проводять в лужному середовищі.

Іони важких металів прискорюють р-цію окислення. Як каталізатори вони активують кисень повітря і переносять його на молекулу цукру , при цьому оборотно змінюється їх валентність. Найбільш активні каталізатори – іони міді, трохи менше – іони заліза і ще менше – іони йоду.

Хімічним аналізом не можна визначити істинний вміст цукрі у сумішах без попереднього гідролізу складних цукрі на моноцукри.

86.Сутність колориметричних методів визначення вуглеводів.

Методи засновані на вимірюванні оптичної густини розчину, отриманого після р-ції цукру з реактивом, який утвор з ним забарв сполуку. Опт густина пропорційна конц цукрового розч. Вміст цукру вираховують по р-ню закона Бугера або по калібрувальному графіку. Для визн цукрів, які мають альдегідну групу викор антрон, а для цукрі, які міст кетонну групу- резорцин.

Конц цукр розч і довж кювети повинні бути такими, щоб величина опт густини знаход в межах 0,2-0,5. Для цього готують розчин, який містить 8-10мг цукру в 100мл.

Всі колориметричні методи відрізн високою чутливістю і дозволяють визн реч, які міст в малих к-стях, з достатньою точністю. У тих же випадках, коли потрібні великі розбавлення вихідного продукту, точність колориметричних методів значно нижча, ніж хімічних.

Калібр граф.Із фільтрату , який міст 150мкг/мл сахарози гот розч конц: 3,75;7,5;15,0;22,5;30,0;37,5; 45,0;52,5.З кожної колби відбир 4мл розч сахарози, дод 0,5мл резорцину,5,5мл HCl.Пробірки занур у кипл вод баню і витрим 5 хв, потім шв охол до 20С. Привимір викор кювети довж 1см і довж хвилі 432 нм.В якості розч порівн викор холосту пробу.Калібрувальний графік:на осі абсцис-вміст сахарози в аналіз пробі; на осі ординат-величина оптичної густини.