Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
модуль 2.docx
Скачиваний:
117
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
222.38 Кб
Скачать

27.Взаэмозвязок між процесами бродіння і дихання

Для здійснення життєвих процесів будь-якому живому організму потрібне постійне і безперервне надходження енергії. Джерелом такої енергії є КАТАБОЛІЗМ-процес розпаду речовин в організмі. Для деяких мікроорганізмів це можуть бути неорганічні сполуки,такі мікроорганізми використовують енергію,яка звільняється під час окислення неорганічних сполук для підтримання реакцій. Інші види використовують енергію,яка звільняється під час катаболізму органічних сполук.

В живій клітиніодноччасно проходять 2 процеси:

КАТАБОЛІМ-складні сполуки розпадються на більш прсті і звільняється енергія;

АНАБОЛІЗМ-звільнена енергія використовується для синтезу складних сполук.КАТАБОЛІЗМ+АНАБОЛІЗМ=МЕТАБОЛІЗМ-це життєдіяльність клітини.

Джерелом енергії для клітини є сполуки,які мають її у великій кількості. У більшості мікроорганізмів рощеплення органічних сполук проходять в присутності O2 –аеробний обмін-дихання: C6 H12 O6+6O2=6CO2+6H2O+2874Кдж

Таким чином утворюється сполуки бідні на енергіюCO2 і H2O,але звільняється багато енергії,що містить вихідна речовина.

При відсутності O2 здіснюється анаеробний процес-бродіння. Енергія,яка звільнюється під час бродіння чи дихання, акамулюється(накопичується) і передається висикоенергетичними сполуками АТФ і АДФ.

Нацбільш важливими субстратами (джерелами) для проведення цих обмінів є вуглеводи. Крім того під час дихання можливе використання білків, ліпідів, а при бродінні- кислот,органічних спиртів.

Рівняння бродіня: C6H12O6 =2C2H5OH+2CO2+118Кдж

Коли в середовищі повністю використаний O2,нема його надходження, то процес дихання переходить в процес бродіння і навпаки.

29. Характеристика яблучно-спиртового бродіння.

Бродіння проходить за участю дріжджів Shizosacharamices,його особливість полягає в тому, що в молодому вині знаходиться достатня кіл-ть яблучної к-ти, яка за участю ферментів вказаних дріжджів перетвор. в етиловий спирт. З 11г ябл. к-ти утвор. 343мг етилового спирту. Вину к-ту дріжджі родини шизосахараміцес не засвоюють, а тому зміна кислотності не має місце, що дуже важливо, порівняно з ЯМБ. За рахунок ябл-спиртового бродіння в середовищі зявляється додаткова кількість етилового спирту і разом із спиртовим бродінням к-ть природного наброду може досягти до 15%, ці дріжджі здатні зброджувати середовище з високим вмістом цукру і титрованою кислотністю. Цей вид бродіння протікає при темп більше 20 градусів, він важко регулюється, його тривалість до 1го місяця.

26. Оптимальні умови оцтовокислого бродіння , вплив температури , рН серодовища, тривалості процесу.

Проходить під дією оцтв-кислих бактерій ,які завдяки наявності алкоголь оксидази перетвор етиловий спирт в оцт к-ту. Кисле середов сприятливе для житєдіял оцт кислих бакт .Вони добре розмн навіть при РН=3.Але оцт кта, яка утвор пригнічує розв бактерій.Після досягн в р-ні конц к-ти 8% розмн гальмується , а при вмісті 12-14%-припин.За відсутн етилового спирту в середов бактер поч. акт використ утвор оцт к-ту .Таке явище отрим назву пере окислення.Для його запобігання в середов обов’язково повинен бути етиловий спирт в конц не менше 0,3 %об.Для окислення 1 мол. етилового спирт в середов повинно не менше 1 мол О2 або 2,3 дм3 повітря на 1 кг безводного спирту.Темпер 6-10оС є мінімальною нижче якої припиняється життєдіял.При t=12-15oC бакт розм повільно а в межах від 15-34 бакт розмн утвор ланцюгів бактер , при цьому етил спирт швидко перетв в оцтв к-ту.При низьких t , окислення спирту протікає повільно, тоді як при підвищ t одночасно із збільш шв окислення спирту зрост втрати спирту, оцт к-ти.За більш високих темпер інтенс розмн і кисло утворення знижується .Для норм. Протікання проц. В середов повинні бути не тільки етилов спирт вода і кисень , але і вуглецевовмісні сполуки джерела азоту та мікроелементи.