Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
модуль 2.docx
Скачиваний:
117
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
222.38 Кб
Скачать

13. Основні закономірності неперервного культивування мо

Перевагами неперервного культивування є такі:

1.Більш висока продуктивність порівняно з періодичним способом;

2.Зниження витрат ручної праці;

3.Можливість комплексної механізації та автоматизації виробництва.

Стосовно неперервності способів культивування, то збільш.продуктивнсті повˈязане, по-перше, за рахунок скорочення часу на допоміжні операції, такі як, завантаження, розвантаження біореактора, його миття, стерилізацію і.т.д.

По-друге:за рахунок створення сталих умов середовище створюється і підтрим.тривалий час, умови опт.для розмноження і розвитку продуцента.

Недоліки:складнощі у створенні і підтриманні асептичних умов культивування, в звˈязку з чим у разі розвитку сторонньої мікрофлори, вир-во отримує значні збитки; раптова втрата біосинтетичної активності продуцента, особливо внаслідок тривалого культивування.

12. Хар-ка систем, в яких здійснюється безперервне культивування мо

Неперервне культивування здійснюється у відкритих і частково відкритих замкнених системах. У відкритій системі у біореактор безперервно поступає свіже поживне середовище і одночасно вилучається такий самий об’єм продуктів ферментації, в якому міститься залишки субстрату, клітини продуцента і продукти його життєдіяльності. У замкненій системі виводиться розчин, який не містить клітин продуцента, завдяки чому його концентрація постійно збільшується.

Замкнені неперервні системи організ.з застосуванням діалізу встан. Напівпроникна мембрана, яка утрим.клітин продуцента, або з використанням іммобілізованих мікроорганізмів, які прикріплені до водо нерозчинного носія. Такі системи поки що не знайшли широкого застосування у вир-ві і використовуються, головним чином, під час наукових досліджень.

Відкриті системи в свою чергу бувають напівнеперервні або від’ємнодоливні(процес завершується як періодичний), одноступенева система, багатоступенева ферментація або гетерогенна проточна.

10. Характеристика кривої росту популяції м/о при періодичному культивуванні.

1) Лаг-фаза:період культивування поч.з цієї фази, яка характериз.час пристосування продуцента до нових умов пож. середовища. Тривалість цієї фази зал.від умов культ-ня.У випадку,коли пож. середовище міст. достатню кількість не засвоюваних пож.речовин , pH і t наближ. до оптимальних. Тривалість лаг-фаги:4-8 год, а якщо є важкозасвоювані речовини:24-48 год.Особливістю лаг-фази є те, що к-сть живих клітин в серед.пр. не збільшується, але їх біомаса зростає на 10-15%. Після заверш.лаг-фази, м/о поч..швидко розмножуватись із значним зростанням як живих клітин, так і їх біомаси.(періодична або експоненціальна фаза росту)

2)Лаг-фаза ( N0<<N1, X0<<X1)

Завд.збільш.кількості живих клітин, різко зростає поверхня контакту між продуцентом і компонентами поживного середовища,завд.чому в клітину надходять і засвоюються потрібні їм сполуки, завд.чому поч..утворюв.і виділ. назад у середовище цільовий продукт виробництва. Внаслідок ж/д якість погіршується , що призводить до переходу продуцента на наст.фазу росту.

3) Фаза уповільненого росту (N0<N1, X0<X1)

Під час цієї фази продовж.зростати кількість живих клітин і біомаса. Зменшується конц-ія корисних речовин в середовищі і зб.вміст продкуту ферментації призводить до 4-ої фази.

4) Фаза стаціонарного росту(N0~N1, X0~X1)

Характериз.динамічною рівновагою, як к-сть живих клітин, так і біомаса залишається пр..на одному рівні. По заверш.цієї фази росту, в середовищі використані майже всі корисні компоненти, але прод.утвор.цільового продукту ха рахунок завершення р-ії перетворень проміжних продуктів, тому наступає фаза відмирання.

5) Фаза відмирання (N0>>N1, X0>>X1)

Під час якої к-сть живих клітин та біомаса різко зменшується, у випадку пересіву біомаси на свіже пож.середовище процес починається з початку.