Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
прокопенко.pdf
Скачиваний:
87
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
2.78 Mб
Скачать

Розділ II. Методичні аспекти економічного аналізу

Висновок

Недовиконання плану по коефіцієнту змінності склало 4,3 %. Якби цей план був виконаний, то підприємство збільшило б випуск продукції на 106843,5 тис. грн.

2.6.4. Аналіз використання виробничих потужностей

Аналіз використання виробничих потужностей — це важливий інструмент виявлення резервів розвитку підприємства, об’єктивної оцінки досягнутих результатів діяльності, обґрунтування шляхів підвищення напруженості планових завдань, одержання високих кінцевих результатів роботи підприємства.

Під виробничою потужністю підприємства розуміють макси! мально можливий випуск продукції в номенклатурі й асортименті, при повному використанні устаткування і виробничих площ з ура! хуванням запланованих заходів щодо впровадження передової техні! ки і технології, поліпшення організації виробництва і праці.

Виробнича потужність підприємства обчислюється за потужні! стю основних виробничих цехів, агрегатів, ділянок із застосуванням передових технологічних норм.

Аналіз використання всього виробничого потенціалу об’єднання (підприємства) проводиться за даними планового і звітного балансу виробничих потужностей, що складається в натуральних показни! ках і у вартісному вираженні за всією продукцією, що випускається. Баланс виробничої потужності розраховується за формулою:

МК = МП + МТ + МР + МН .П . ± МЗ.Н . МВ ,

де: МК — виробнича потужність на кінець звітного (планового) пе! ріоду;

МП — виробнича потужність на початок звітного (планового) пе! ріоду;

МТ — приріст потужностей у результаті технічного переозброєн! ня діючих підприємств та інших організаційно!технічних заходів;

МР — приріст потужностей у результаті реконструкції діючих підприємств;

МН.П. — запровадження в дію нових потужностей за рахунок бу! дівництва нових і розширення діючих підприємств;

16 9

Методологія і методика економічного аналізу

±МЗ.Н. — збільшення або зменшення потужності в результаті зміни номенклатури й асортименту продукції (зменшення або збільшення трудомісткості виробів);

МВ — зменшення потужності в результаті вибуття основних фондів.

Правильно складений баланс виробничої потужності дозволить дати її характеристику, склад потужностей, структуру приросту і зменшення, тенденції зміни і рівень використання стосовно окремо! го виду продукції і загального обсягу виробництва.

Показники динаміки (темпи росту) виробничої потужності об! числюються стосовно базисного року, планового і попереднього року. Відтворення потужностей характеризують показники абсолютного приросту, коефіцієнти відновлення і вибуття.

Індекс росту виробничої потужності (К1) розраховується у та! кий спосіб:

К1 = МК .Р . ,

МП .Р .

де: МК.Р., МП.Р. — виробнича потужність, відповідно, на кінець і поча! ток року.

Коефіцієнт відновлення виробничої потужності (К2) характе! ризує частку нових потужностей у складі всіх потужностей на кінець року:

К2 = МНОВ , МК .Р .

де: МНОВ. — потужність, введена у звітному періоді (році).

Для характеристики процесу відновлення виробничих потуж! ностей застосовується коефіцієнт їх вибуття (К3), що характери! зує частку потужностей, що вибувають, у їхньому складі на поча! ток року:

К3 = МВИБ. ,

МК .Р .

де: МВИБ — виробнича потужність, що вибула внаслідок застарілості, вичерпання запасів.

17 0

Розділ II. Методичні аспекти економічного аналізу

Коефіцієнт К4 — величина, зворотна К3, характеризує фактичний період випуску продукції на даних виробничих потужностях.

В аналізі необхідно використовувати також коефіцієнт інтенсивH ності відновлення (К5), обумовлений за допомогою співвідношення вибулих і нових потужностей:

К5 = МВИБ . МНОВ

Закінчуючи аналіз ефективності використання основних фондів, необхідно провести узагальнення резервів і розробити заходи щодо їх реалізації.

17 1