Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи практ.психології.doc
Скачиваний:
318
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
3.42 Mб
Скачать

5.4. Внутріособистісні конфлікти (на прикладі підліткового віку)

Визначення поняття психологічного конфлікту — досить складна річ. Якщо поставити мету знайти дефініцію, яка б не заперечувала жодному з поглядів, то вона звучатиме приблизно так: конфлікт це зіткнення чогось із чимось. При цьому два загальних питання теорії конфлікту: що стикається і який характер цього зіткнення — розглядаються різними ав­торами зовсім неоднаково.

Вирішення першого з цих питань пов'язане із загально-методологічною орієнтацією дослідника. Прихильники пси-ходинамічних концептуальних схем визначають конфлікт як одночасну актуалізацію двох або більше мотивів (спонукань) (К. Горні, Г. Кіскор). Біхевіористи стверджують, що про конфлікт можна казати лише тоді, коли є альтернативні мож­ливості реагування (П. Фресс, Ж. Шаже). А з погляду когнітивної психологи конфлікт — це зіткнення ідей, бажань, цілей, цінностей, тобто феноменів свідомості (Л. Фестінгер). Ці три парадигми розгляду поняття конфлікту поєднуються в окремих авторів у компромісні "синтагматичні конструкції" (наприклад, у А. Сарнофа), і якщо конкретні втілення таких поєднань частіше бувають еклектичними, то сама ідея подіб­ного синтезу має вигляд перспективної: насамперед за цими трьома парадигмами легко вгадати три фундаментальні для розвитку сучасної психологи категорії — мотив, дію та спосіб, які повинні органічно поєднуватись у кожній конкретній тео­ретичній конструкції.

Не менш важливим є й друге питання — про характер відношень конфліктуючих сторін. Воно поділяється на три підпитання, перше з яких стосується порівняльної інтенсив­ності протидіючих сил і вирішується частіше через тверджен­ня про приблизну рівність цих сил (К. Левін, Б. Магер, Д. Міллер). Друге підпитання пов'язане з визначенням взаєм­ної орієнтації протидіючих тенденцій. Більшість авторів не піддають сумніву традиційне трактування конфліктуючих спонукань як протилежно спрямованих. Лише К. Горні про-блематизувала це питання, висунувши ідею про те, що лише невротичний конфлікт (тобто такий, що визначається не­сумісністю конфліктуючих сторін, нав'язливим і несвідомим характером спонукань) може розглядатись як результат зіткнення протилежно діючих сил. Кут між напрямками спо­нукань при нормальному (не невротичному) конфлікті мен­ший 180°, і тому за певних умов можливо вибрати поведінку, яка більшою або меншою мірою задовольнила б обидві сто­рони. Третє підпитання торкається змісту відношень між конфліктуючими тенденціями. Тут слід розрізняти два основ­них види конфліктів: в одних випадках тенденції внутрішньо протилежні, тобто мають протиріччя за змістом, в інших вони несумісні не принципово, а лише в умовах певного місця й часу.

Для визначення категоріальної основи поняття конфлікту слід пам'ятати, що онтогенетично конфлікт — досить пізнє

169

утворення (Л. Рантел). Р. Спід твердить, що дійсний інтро-психічний конфлікт постає лише з появою ідеаційних понять. К. Горні вважає необхідними умовами виникнення конфлікту усвідомлення людиною почуттів і наявність внутрішньої си­стеми цінностей, а Д. Міллер і Г. Свенсон — здатність почу­вати себе винним за ті чи інші імпульси. Все це свідчить, що конфлікт можливий лише за наявності в індивіда складного внутрішнього світу й за актуалізації цієї складності.

Несвідомі конфлікти виникають ще в дитинстві, коли нормальні імпульси асоціюються з неприємними почуттями, такими як страх перед покаранням, осудом або розчаруван­ням. Кожна людина народжується з певними конституційни­ми даними, наприклад, із певною силою інстинктів, бажань і здатності витримати фрустрацію. В кожного індивіда є своя єдина у своєму роді особиста історія, в якій відображені взаємодії з батьками, родичами та іншими людьми, що догля­дали за дитиною. Ніхто не може стати дорослим, не пере­живши неминучих зіткнень між імпульсами і заборонами, зіткнень, які стають несвідомими завдяки дії різних захисних механізмів і які потенційно виступають джерелом прояву невротичних симптомів.

Зростання внутрішніх протиріч у процесі онтогенезу зумо­влено тим, що дитина поступово переростає свій спосіб життя. З роками епіцентром вшгикнення протиріч стає самосвідомість особистості з її ілюзіями, породженими значними розбіжностями між реальним та ідеальним образом самої людини.

Переживання індивідом унікальності свого буття і своєї долі, тісно сплітаючись з проблемами й долями інших людей, призводить до виникнення різних колізій, протиріч, які за певних умов можуть виступати поштовхом для розвитку жит­тєвої кризи.

Конфлікт формується на всіх рівнях розвитку протиріччя, але як суб'єктивне явище визначається на рівні, коли пору­шується відповідність між трьома сторонами діяльності осо­бистості: операціональною, мотиваційно-цільовою та змісто­вою. Тоді на наступному рівні розвитку протиріччя, що по­рушує фундаментальні для людини основи життя, і виникає життєва криза.

Історія становлення особистості є водночас історією фор­мування дедалі складніших внутріособистісних протиріч, які долаються людиною у періоди криз. Особистість сягає вер­шин у своєму розвитку паралельно з тим, як вона навчається володіти собою, переборювати свої конфлікти або уникати їх.

170

Проблема криз, конфліктів, складностей як одна з найго-стріших проблем підліткового віку привертає пильну увагу вчених різних шкіл та напрямів.

З початку наукового вивчення підліткового віку, після першого фундаментального дослідження С. Хола (1908), за цим віком закріпилася назва критичного, що відобразилося в його своєрідній характеристиці як періоду "бурі й натиску". у першій чверті століття в науці існувало уявлення про біо­логічну обумовленість критичного розвитку в підлітковому віці. Основу цього уявлення заклали С. Хол (теорія рекапіту­ляції) і 3. Фрейд, у теорії якого про стадії психосексуального розвитку вторинне виникнення Едипової ситуації на початку підліткового віку розглядалось як універсальне та генетично обумовлене явище. Але одночасно з виникненням варіацій теорії біогенетичного універсалізму накопичувалися й дослід­ження з окремих проблем, в яких розкривалася залежність деяких сторін особистості (наприклад, інтересів, ідеалів) від соціальної ситуації розвитку підлітка. Така спрямованість бу­ла характерною для цілої низки досліджень у початковий період становлення радянської психології (В. Смирнов, 1928; М. Арямов, 1928; І. Рибников, 1930).

У Німеччині теоретичним опонентом 3. Фрейда був Е. Шпрангер, який дав опис підлітка "середнього класу", згідно з яким юність є періодом "вростання індивіда в куль­туру", у певні форми життя суспільства, які існують у вигляді етики, релігії, науки, мистецтва та ін. (1929). А. Буземан, що вивчав розвиток самосвідомості щцлітків із середовища робіт­ників та інтелігенції, дійшов висновку про залежність кри­теріїв самооцінки й рівня розвитку самосвідомості від безпо­середнього соціального оточення (1926).

У 20—30-ті роки американські етнографи школи Боас зай­мались вивченням так званих примітивних цивілізацій і вста­новили, що:

підлітковий період може мати різну тривалість — від кількох місяців у деяких племенах до чотирьох років у суспільствах з ви­соким промисловим розвитком, після чого дитинство формально Ще не закінчується у зв'язку з продовженням освіти та збережен­ням матеріальної залежності від батьків;

загальна картина розвитку та особливостей підлітків може бути різною: поряд із критичним існує гармонійний без­конфліктний розвиток (М. Мід, 1928).

Пізніше Р. Бенедикт узагальнила етнографічні матеріали у вигляді теорії двох типів переходу від дитинства до до-

171

рослості: безперервного та з наявністю розриву між способа­ми поведінки та уявленнями, необхідними для виконання ролі дорослого. Перший тип існує в деяких індіанських пле­мен в умовах "збігу ряду важливих норм і вимог щодо дітей та дорослих. Другий тип спостерігається при суттєвому розходженні цих норм та вимог залежно від віку. Тоді перехід до дорослості супроводжується внутрішніми й зовнішніми конфліктами та мо­же мати специфічний результат — непідготовленість до ролі до­рослого при досягненні "формальної зрілості".

К. Левін у своїй роботі "Підхід теорії поля до підліткового віку" (1960) проаналізував конфліктний тип переходу до до­рослості з огляду становища, яке займають у суспільстві група дітей і група дорослих (шляхом порівняння деяких їхніх прав та привілеїв). Він констатував наявність відчутного поділу цих груп у сучасному суспільстві та вважав, що підлітки пере­бувають у стані соціального переміщення з групи дітей до груди дорослих, при чому вони прагнуть якнайшвидшого пе­реміщення, аби використовувати їхні привілеї.

На думку К. Левіна, специфіка становища підлітка в тому, що він знаходиться між двома соціальними групами, що ана­логічно станові людини, який у соціальній психології нази­вається таївшаі тап (неприкаяний) і характеризується праг­ненням людини перейти з менш привілейованої групи у більш привілейовану, котра поки що її не приймає. Станові "неприкаяності" притаманні такі властивості, як напру­женість, нестійкість, висока чутливість, полохливість та не­впевненість, зміна контрастів поведінки й настрою, епізодич­на агресивність тощо. К. Левін називає підлітка таг£Іпа1 тап, а факт соціального переміщення розглядає як розширення, порівняно з дитинством, життєвого простору підлітка у різних напрямках — часовому, соціальному, географічному та ін. Рух самосвідомості у цьому полі він трактує як рух у невідомому напрямку, оскільки для підлітка світ дорослих є неясним — як щодо меж доступного для нього руху, так і за змістом. З особливостей поля підлітка та руху в ньому К. Левін виво­дить усі основні властивості дітей цього віку. Ступінь склад­ності конфліктів він ставить у пряму залежність від гостроти розмежування у суспільстві груп дітей та дорослих і трива­лості періоду, коли підліток перебуває між двома групами. Усе це підводить до висновку про закономірність конфліктів у розвитку та вихованні підлітків як обумовлених специфікою соціальних обставин їхнього життя.

На початку 50-х років М. Газелл видрукував останню час­тину своєї книги про дитячий розвиток, яку присвятив

172

підлітковому вікові, стосовно якого він застосував свою теорію про біологічно зумовлену послідовність розвитку і зкорстку зміну одних властивостей іншими, за якої прояв не­гативних властивостей з інтервалом у рік відображає процес біологічного дозрівання.

У 1966 р. вийшла в світ книга Д. Колмена, в якій розви­вається думка про "неприкаяність" підлітка та її наслідки. Автор виокремив низку соціальних обставин, які "ви­штовхують" підлітка зі світу дорослих і спричинюють виник­нення особливої субкультури підлітків, тобто констатував факт існування суспільства підлітків у суспільстві дорослих.

Слід наголосити, що жодна з наведених теорій так і не спро­моглася дати задовільне пояснення усім накопиченим фактам.

У психології радянських часів проблемами підліткового періоду займалися багато дослідників: Л. Виготський, П. Блонський, О. Смирнов, П. Заговорський та ін.

Зокрема, Л. Виготський висунув гіпотезу про незбіг у підлітковому віці трьох типів дозрівання — статевого, загаль-ноорганічного та соціального. Вчений вперше обгрунтував низку проблем, які необхідно враховувати при вивченні кри­тичного віку: позитивний зміст негативної фази; необхідність виділення основного новоутворення у свідомості підлітка; визначення системи відносин міх дитиною і середовищем. Перебудова соціальної ситуації розвитку складає, на думку Л. Виготського, головний зміст критичного віку.

Що ж до загальної тези радянських психологів із цього приводу, то вона була не дуже хитромудрою: конфлікти і складнощі у підлітковий період, мовляв, не обов'язкові, вони породжені неправильним вихованням, хоча й спостерігаються досить часто...

Якою ж є природа внутріособистісних протиріч та які з них притаманні саме підлітковому віковП

У житті людини, в її внутрішньому суб'єктивному світі по­стійно виникають і долаються найрізноманітніші протиріччя. Багато з них одночасно існують в особистості та в деяких ви­падках одночасно переживаються. В інших випадках одне з протиріч може виявлятися найбільш гостро, і пов'язані з ним переживання можуть відтісняти чи зовсім витіснити всі інші Витіснені протиріччя можуть або знов актуалізуватися, або з часом втратити для особистості будь-яке значення.

Кожне протиріччя, актуалізуючись, переживається люди-пою як турбота, хвилювання, прикрість, незадоволеність то-Що. Якщо це внутрішнє протиріччя, то частіше воно пережи-

173

вається як незадоволеність собою, стає приводом для кри­тичного аналізу своїх учинків або якостей своєї особистості та викликає прагнення до самовиховання. На низьких рівнях розвитку особистості через відсутність критичного ставлення до себе навіть внутрішні протиріччя переживаються як про­тиріччя між особистістю та навколишньою дійсністю (на­приклад, перекладання провини на інших).

Прагнення до подолання об'єктивно існуючих протиріч це завжди початок переходу особистості на інший, більш високий рівень розвитку.

Внутрішні протиріччя особистості можуть бути наслідком суперечливих зовнішніх впливів або результатом протиріч в особистому життєвому досвіді людини. Але основна їх при­чина полягає в тому, що людині властиві різні форми відо­браження у формі образів, емоцій або почуттів, відображення одиничного, конкретного, чуттєвого та відображення аб­страктного, узагальненого. Утворення цих протиріч є ознакою розвитку особистості, а подолання кожного з них означає ви­никнення нового в особистості, що розвивається.

Аби стати рушійними силами розвитку особистості, внутрішні протиріччя повинні бути актуальними для людини, тобто усвідомлюватися або переживатися, хвилювати, бути предметом турботи, причиною незадоволеності собою.

Одним з найбільш гострих протиріч підліткового віку є протиріччя між ставленням до себе та переживанням ставлення з боку інших людей, особливо тих, яких підліток найбільше по­важає. Це протиріччя переживається підлітком тим гостріше, чим менша ділова й духовна близькість між ним та значущим для нього іншим. Подібні внутрішні протиріччя спричинюють явище кризи особистості.

Корені так званої кризи підліткового віку слід шукати у специфіці внутрішніх протиріч, властивих цьому вікові. На даному етапі виникають такі внутрішні протиріччя особистості, які мають особливий суб'єктивний сенс. Підліткові іноді потрібно докорінно змінити своє ставлення до багатьох явищ, У тому числі й до себе самого та якостей своєї особистості.

Існує декілька причин, що обмежують розширення прав підлітків і призводять до конфліктів:

відсутність змін у суспільному становищі підлітка порівня­но з дитинством (він як був, так і є "учнем", "школярем", цілком матеріально залежним від батьків);

інерція минулого досвіду дорослих у вигляді звички по­стійно спрямовувати й контролювати дитину;

174

невміння підлітків діяти самостійно;

надмірні претензії підлітків, які перевищують їхні можли­вості та потребують втручання дорослих.

За Т. Драгуновою, конфлікт підлітка й дорослого може ма­ти три варіанти розвитку з відповідно різними картинами ди­наміки їхніх стосунків.

  1. Поступове поглиблення протиріччя й розвиток кон­ флікту, що має тенденцію до розростання у просторі та часі Перша суперечка породжується ставленням дорослого до на­ магань підлітка бути самостійним як до таких, що не мають сенсу. Прагнення дорослого зберегти минулий стиль взаємин викликає опір з боку підлітка у вигляді різних форм протесту й непокори. При незмінності позиції дорослого подібні зіткнення стають систематичними та дедалі гострішими, а негативізм підлітка — наполегливішим та всеохоплюючим. Така ситуація може затягнутися на весь підлітковий вік та набрати форм хронічного конфлікту.

  2. Конфлікт існує, але проявляється епізодично, він замас­ кований специфічною поведінкою дорослого: під натиском підлітка, навіть суперечачи своїм поглядам, він починає дозво­ ляти те, чого раніше не дозволяв. Така непослідовність учинків дорослого, невизначеність меж доступного і можливого для підлітка можуть зберігатися тривалий час та сприяти розвиткові дорослості підлітка у річищі його інтересів і прагнень.

  3. Дорослий з часом починає бачити в підліткові вже дале­ ко не малу дитину та відповідно змінює своє ставлення до нього. Конфлікт зменшується і може зникнути зовсім.

В усіх варіантах загальним моментом є конфліктний поча­ток підліткового періоду, і всюди є так звана негативна фаза, яка відображає певну форму переходу до нового типу сто­сунків в умовах, коли зрушення в розвитку особистості дити­ни на початку підліткового віку випереджають появу відповідних змін у взаєминах з дорослим. Позитивний же зміст негативної фази полягає в тому, що підліток шляхом різних форм непокори ламає попередні "дитячі" відносини з Дорослим і нав'язує новий тип відносин, яким об'єктивно на­лежить майбутнє.

Становлення внутрішнього світу, його усвідомлення, поява стійкого образу "Я"найважливіший психологічний процес підліткового віку. Але його неодмінно супроводжує цілий шерег хвилюючих і драматичних переживань. Разом з усвідомленням своєї унікальності, неповторності, несхожості на інших вини­кає почуття самотності. "Я" підлітка ще не визначене,

175

розпливчасте, воно часом переживається як відчуття внутріш­ньої порожнечі, яку потрібно чимось заповнити.

До підліткового віку своя відмінність від інших приваблю­вала дитину лише за виключних обставин. У підлітка картина змінюється. Орієнтація одночасно на декількох значущих інших робить його психологічну ситуацію внутрішньо кон­фліктною. Несвідоме бажання уникнути минулих дитячих ідентифікацій активізує його рефлексію, але разом з тим по­роджує відчуття провини, невпевненість у собі, замкненість, постійне незадоволення собою. Ці риси можуть закріпитися і поступово перетворитися в постійні якості, котрі в сукупності сприяють виникненню комплексу неповноцінності.

Загострення інтересу підлітка до самого себе викликає своєю чергою підвищену чутливість до оцінки дорослими якостей його особистості, інтелекту, здібностей. Це може су­проводжуватися сильними афективними внутрішніми пере­живаннями. Виникаючи в період високої емоційності, вони можуть потайки зберігатися у підлітка і в подальшому пере­рости в один із стійких станів психіки особистості.

Отож ми розглянули лише деякі внутрішні й зовнішні про­тиріччя із того чималого та складносплетеного клубка, який характерний для підліткового віку. Звичайно, долати про­тиріччя, розв'язувати складні життєві ситуації, гасити психо­логічні конфлікти дуже важко, але можливо. І це виступає одним із головних завдань практикуючого психолога, з фор­мами, методами та прийомами роботи котрого, в тому числі серед підлітків, читач матиме змогу ознайомитися у другій частині підручника.

Запитання й завдання

  1. Що таке психологічний конфлікт?

  2. Чим відрізняються зовнішні протиріччя від внутрішніх?

  3. Розкрийте позитивний та негативний потенціал внутріш­ нього конфлікту.

  4. Чому саме підлітковий вік є найбільш конфліктним та кри­ зовим?

  5. Розкрийте особливості взаємозв'язку внутрішніх та зовнішніх протиріч у підлітковому віці.

Література

Берне Р.Развитие Я-конценции и воспитание. Москва, 1986.

Блум Ф., Лейзерсон А., Хофтедтер Л. Мозг, разум, поведе-ние. Москва, 1988.

Бреслав Г. М. Змоциональньїе особенности формирования личности в детстве. Москва, 1990.

Вилюнас В. К. Психологические механизмьі мотивации че-ловека. Москва, 1990.

Годфруа Ж. Что такое психология. Москва, 1992. Лейту Г. Психодрама: теория и практика. Москва, 1994.

Мольц М. Я — зто Я, или Как стать счастливьім. Санкт-Петербург, 1992.

Фрейд 3. Введение в психоанализ: Лекции. Москва, 1991.

Хорт К. Ваши внутренние конфликтьі. Санкт-Петербург, 1997.