Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи практ.психології.doc
Скачиваний:
318
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
3.42 Mб
Скачать

11.5. Психопрофілактична й просвітницька робота

Профілактична і просвітницька діяльність шкіль­ного психолога спрямована на:

формування в педагогів та батьків потреби у набутті й ви­користанні знань про психічний розвиток дітей на кожному віковому етапі з метою створення оптимальних умов для пов­ноцінного психологічного й особистішого розвитку дітей; своє­часного попередження можливих порушень у становленні особис­тості та інтелекту;

формування в учнів потреби у набутті та використанні пси­хологічних знань для самопізнання, саморозвитку й самовдоско­налення, а також для оптимізації взаємовідносин з іншими людьми.

Планування профілактичної та просвітницької роботи психолога дає змогу оптимізувати цю роботу, оскільки при­вертає до співробітництва всіх учасників навчально-виховного процесу. В них з'являється інтерес до психології, знімаються внутрішні бар'єри на шляху сприйняття психологічних знань про себе та інших, виникає бажання діяти активно, самостій­но, творчо. Психолог же надалі витрачає менше часу на до­помогу в тих випадках, коли людина сама собі у змозі допо­могти. Створюються передумови емоційно-позитивного став-ЛЄННя. Д° психолога з боку вчителів ("нам хочуть допомогти в Роботі"^ батьків ("нашими дітьми займається спеціаліст") і учіив ("ми цікаві не тільки собі").

тельно

Психопрофілактичну і просвітницьку роботу необхідно ре-

спланувати з урахуванням специфіки навчально-

«ховного закладу. Процес планування в загальних рисах мо-с виглядати таким чином.

216* 483

1. Діагностика і прогнозування стану справ із психопрофілактики та просвіти в даному навчальному закладі

Для цього необхідно ознайомитися з перспективним пла­ном роботи школи, методичних об'єднань з огляду того, як у них висвітлені психологічні (або психологічно-педагогічнії аспекти навчально-виховного процесу. Проаналізувати, іц, планується час на ознайомлення з новими розробками в га-лузі психології виховання, соціальної психології пізнавальних процесів і особистості та дисциплін, які знаходяться на мезй психології та інших наук (наприклад, медицини).

Краще ці питання допоможе з'ясувати бесіда з ад­міністрацією школи. Мета її — виявити, яка робота з психо­логічної просвіти проводилася в школі, які її результати (чи впроваджувалися знання в життя, чи відбувалося лише озна­йомлення з ними).

Якщо в школі вже працює психолог, треба дізнатися, що ним уже зроблено і планується зробити в цьому напрямі Аналіз стану справ дасть змогу прогнозувати, з чого почати свою роботу, які найбільш прийнятні для даної школи форми і методи використовувати.

2. Вивчення мети і завдань психопрофілактичної та просвітницької роботи

Загальна мета даного напряму роботи була представлена вище. її необхідно пам'ятати при плануванні та реалізації усіх форм роботи, а також при постановці конкретних завдань. Завдання висуваються на досить осяжний відтинок часу (півроку, рік), з урахуванням специфіки школи, рівня її готовності до ро­боти в цьому напрямі, а також виходячи з кількості часу, який психолог планує відводити саме на цю роботу.