Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лідерство Ден. Маг.2015.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
536.06 Кб
Скачать

Ситуаційна вправа Міжнародний банк

Рада директорів великого міжнародного банку в Нью-Йорку провела збори, щоб визначити кращого з трьох претендентів на нову посаду. Передбачалося, що переможець очолить групу топ-менеджерів, які займаються видачею кредитів. Нещодавно ця група прийняла ризиковане рішення, видавши великий кредит латиноамериканському клієнтові. Адже після падіння мексиканського песо банк міг зазнати серйозних втрат.

Ці події змусили раду директорів ухвалити рішення про запрошення фахівця для контролю роботи кредитної групи і виключення повторення подібних ситуацій. Хоча в банку заохочувалася самостійність співробітників, вище керівництво вважало, що кредитна група вийшла з-під контролю і що їй потрібна «тверда рука». Ефективність нового керівника групи мала для банку дуже велике значення, визначала його майбутнє.

Після ретельного розгляду резюме рада директорів відібрала шість кандидатів для першого раунду інтерв'ю, після чого список претендентів був скорочений до трьох осіб. Всі три кандидати мали знання та досвід, необхідний для цієї роботи. Перед другим раундом інтерв'ю рада директорів попросила консалтингову фірму, з якою співпрацювала вже не один рік, протестувати кандидатів. Резюме отриманих результатів були такими:

А. М. Має відносно слабку Я-концепцію і відчуває страх перед невідомим. Кандидат інтроверт і не любить відкрито використовувати владу. А. М. вважає, що люди в основному благородні, добрі і схильні до хороших вчинків. Переконана, що на поведінку людини можна вплинути шляхом логічних доказів. При виявленні помилки у роботі підлеглого А. М. намагається допомогти йому виправити її. Вона вірить, що всі співробітники можуть бути щасливі, задоволені своєю роботою і лояльні по відношенню до організації.

Д. Т. Екстраверт з яскраво вираженим прагненням до досягнень і влади. Йому подобається експериментувати, він схильний приймати імпульсивні і ризиковані рішення. Виявляє значну впевненість у власних здібностях, але з недовірою ставиться до мотивів і здібностей оточення. Д. Т. вважає, що людям у цілому властиво ухилятися від роботи і відповідальності. Виявляє недовіру до оточення, але здатний встановлювати близькі довірливі стосунки. Д. Т. вважає, що підлеглих необхідно примушувати, контролювати і карати, щоб вони добре виконували свої обов'язки і приносили користь організації.

Ф. С. Ця кандидатка - також екстраверт, але, попри своє прагнення перемагати в конкурентній боротьбі, не виявляє великого бажання домінувати. Ф. С. має високий рівень самосвідомості, орієнтована на досягнення цілей. Готова зробити все необхідне для отримання запланованого результату. Має позитивні установки щодо оточення, вважає, що більшість людей хоче принести максимальну користь своїй організації. Проте Ф. С. насилу налагоджує близькі особисті відносини з людьми. Живий і доброзичливий характер дозволяє Ф. С. заводити безліч поверхневих знайомств, бо вона уникає емоцій, не довіряючи власним почуттям і почуттям інших людей, що не дозволяє їй налагоджувати близькі взаємини з оточуючими.

Питання:

1. Якого кандидата ви б вибрали в якості керівника кредитної групи виходячи з представлених інтерв'ю? Обговоріть і обґрунтуйте своє рішення.

2. Від вибору ради директорів залежить майбутнє банку. Яка додаткова інформація могла б тут щось потрібно, щоб прийняти оптимальне рішення?

3. Яку роль у цій ситуації відіграють особистісні тести? Чи вважаєте ви, що тести дозволяють вибрати кращого кандидата на заняття вакантної посади? Обговоріть це питання.