Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лідерство Ден. Маг.2015.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
536.06 Кб
Скачать

Ситуаційна вправа Департамент поліції великого міста

Ви перебуваєте в номері готелю, розташованому у великому місті, і дивитеся випуск новин місцевого телебачення. Репортер розмовляє з двома людьми, які скаржаться на незаслужено грубе поводження з ними офіцерів поліції. За останні три роки подібні випадки почастішали. Деякі оглядачі вважають, що провиною всьому є авторитарний стиль управління, який домінує у місцевому департаменті поліції. Його керівники заохочують воєнізовані методи роботи і принцип «хто не з нами, той проти нас». Влада переконана, що тільки високопрофесійна і незалежна поліція здатна підтримувати порядок у місті. При цьому в навчанні робиться акцент на володінні зброєю і новими технологіями, але мало уваги приділяється роботі з людьми. Кілька громадян виграли судові процеси проти поліцейських, на яких надходить також багато позовів від представників меншин. Критики кажуть, що причиною всіх проблем є начальник департаменту поліції. Він підтримує грубі дії підлеглих і не звертає уваги на вимоги громадськості змінити ситуацію. Шеф поліції не бажає використовувати більш гуманні методи роботи, як інші міські департаменти. Він не раз дозволяв собі публічні вислови, що принижують гідність афроамериканців, латиноамериканців і жінок.

Одні критики стверджують, що робота департаменту поліції багато в чому залежить від моральних установок її керівника і що саме на ньому лежить відповідальність за все, що відбувається. Інші вважають, що між неетичними висловлюваннями і грубими діями самих поліцейських існує прямий зв'язок.

Причина, через яку ви перебуваєте зараз у цьому місті і дивитеся випуск місцевих теленовин, така: вас запросили пройти співбесіду в якості кандидата на посаду начальника департаменту поліції. Мер і члени міської ради вирішили звільнити нинішнього шефа поліції, а на його місце взяти нову людину. Тепер ви роздумуєте, що станете робити, якщо отримаєте цю посаду.

Питання:

1. Визначте теми, які ви розглянули б, створюючи образ майбутнього для даного департаменту поліції.

2. Якщо б ви отримали роботу, як ви стали б роз'яснювати образ майбутнього підлеглим, щоб вони висловили згоду з вашими ідеями?

3. Погодилися б ви взяти на себе відповідальність і стати начальником департаменту поліції цього міста? Чому?

Рекомендована література

/1/, /2/, /3/, /4/, /5/, /6/

3. ПЛАНИ ТА МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

ДО СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ

Змістовий модуль 1. Основні концепції лідерства

Семінарське заняття № 1

Тема 1. Менеджмент і лідерство

План заняття

1.1. Природа лідерства.

1.2. Менеджмент і лідерство.

1.3. Еволюція теорій лідерства.

Навчальні цілі

  • Поглиблення, узагальнення та систематизація знань про особистісні аспекти лідерства.

  • Розуміння природи лідерства, сутності основних понять лідерства.

  • Формування уміння ідентифікувати елементи лідерства, розуміння сутності сучасної парадигми лідерства, а також значення лідерства.

  • Формування уміння проводити порівняльну характеристику традиційних менеджерів і лідерів, розуміти закони лідерства, ролі і обов’язки лідера, ідентифікувати фактори, які визначають здібності до лідерства.

  • Формування уміння пояснити еволюцію теорій лідерства.

Проблемні питання для обговорення

  1. Деякі автори стверджують, що лідерство – це просто романтичний міф, який живить нездійсненними надіями людей на те, що прийде деякий герой і вирішить їх проблеми одним лише зусиллям волі. Чи згодні ви з цим твердженням? Обґрунтуйте свою відповідь.

  2. Що означає перехід від старої парадигми до нової? Обґрунтуйте свою відповідь.

  3. Лідерство більше пов'язане з людьми, ніж менеджмент. Чи згодні ви з цим твердженням? Обговоріть це питання.

  4. Чому лідерство вважається одночасно мистецтвом і наукою?