Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лідерство Ден. Маг.2015.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
536.06 Кб
Скачать

Ситуаційна вправа Новий бос

Сем Нолан (Sam Nolan) клікнув мишкою, щоб пройти нове коло комп'ютерної гри «Солітер». Він провів понад годину в кабінеті у себе вдома, не відповідаючи на пропозиції дружини, яка намагалася витягти його в кіно або на суботнє шоу до нічного клубу. Цього разу пасьянс склався, і Сем відразу трохи заспокоївся. Він весь час роздумував про справи на роботі, які з кожним днем йшли все гірше і гірше.

Нолан був керівником інформаційного відділу в Century Medical, крупній компанії в Коннектикуті, що займається дистрибуцією медикаментів. Він прийшов у компанію чотири роки тому і вже багато чого встиг зробити для впровадження нових технологій у корпоративні системи і процеси. Нолан очолював два дуже перспективні проекти. Один стосувався роботи відділу кадрів, інший - відділу постачання. І хоча система закупівель через Інтернет була введена всього чотири місяці тому, за попередніми підрахунками, вона дозволяла економити $2 мільйони на рік за рахунок значного скорочення термінів розміщення й виконання замовлень. Менеджери із закупівель мали тепер більше вільного часу і могли витрачати його на пошук найбільш вигідних постачальників і ведення переговорів з ними.

Нолан із сумом згадував свої довгі бесіди зі співробітниками: знов і знов він переконував їх, що нова технологія не тільки забезпечить значну економію коштів, але й підтримає роботу в командах і вільний обмін інформацією, а це дозволить персоналу зосередити увагу безпосередньо на виконанні завдань. Він з усмішкою подумав про шістдесятирічну Етель Мур (Ethel Moore), яка більше тридцяти років пропрацювала у відділі кадрів. Вона злякалася, коли Нолан вперше почав розповідати їй, як користуватися встановленою в компанії внутрішньою комп'ютерною системою. Але тепер Етель була однією з його прихильниць. Саме вона запропонувала використовувати комп'ютерну мережу для розміщення оголошень про нові вакансії. Удвох вони сформували команду, яка мала розробити й упровадити комп'ютеризовану систему для внутрішнього підбору персоналу з числа співробітників Century Medical. Коли Нолан представив ідею своєму босові, віце-президентові Сандрі Айві (Sandra Ivey), та з ентузіазмом її схвалила. За два тижні нова команда вже працювала над проектом.

Але все змінилося, коли Айві отримала підвищення і переїхала до Нью-Йорка. Змінив її Том Карр (Тоm Carr), який, здавалося, не виявляв особливої цікавості до проекту. Вже при першій зустрічі Карр чесно сказав, що, на його думку, впровадження нової системи буде лише марною тратою часу і грошей. Він відразу ж відкинув доводи членів команди про те, що система вдосконалить внутрішній підбір персоналу і дозволить заощадити мільйони доларів на навчанні співробітників. «Хай все залишиться як було, - заявив Карр. — Робота з персоналом вимагає особистого спілкування. Безпосередня бесіда з людиною дасть вам більше, ніж спілкування з комп'ютером. Що ж до внутрішнього підбору персоналу, то немає необхідності проводити докладні опитування співробітників. Про них і так вже все відомо, тому що вони працюють у компанії». Було очевидно, що Карр просто не розумів, як використовуватиметься нова технологія. Його вивели з себе слова Етель Мур, коли вона назвала систему підбору персоналу «комп'ютеризованою». Він зізнався, що не вважає за потрібне ознайомлюватися з Інтранетом (внутрішньою комп'ютерною мережею), тому що ця «модна новинка» буде забута за рік або й раніше. Етель так і не зуміла передати новому віце-президентові свій ентузіазм. «Технологією повинен займатися інформаційний відділ, — наполягав на своєму Карр. — Моя ж робота — це люди, і ваша теж». Він завершив збори незграбним жартом, сказавши, що було б добре замкнути команду в окремому кабінеті, щоб вона даремно не витрачала грошей і не заважала нікому працювати.

Тепер, сидячи в своєму домашньому кабінеті, Нолан із сумом дійшов висновку, що проект завалено. Райдужні плани учасників команди виявилися безплідним маревом. «Чи дійсно Карр такий упертий і обмежений тип, чи ж він просто вважає, що відділ кадрів повинен лише безпосередньо працювати з людьми, не вдаючись до використання високих комп'ютерних технологій?» — запитав себе Сем.

Джерело: засновано на Carol Hildebrand, “New Boss Blues“. CIO Enterprise, Section 2 (November 15. 1998): 53 -58: and Megan Santosus, “Advanced Micro Devices' Web-Based Purchasing System". CIO Section 1 (May 15. 1998). 8і Оригінальна нерсия :>той історії згадувалася в Richard!... Daft. Organization Theory and design. 7th ed (Cincinnati. OH. South-Western, 2001). 270 271.

Питання

  1. Опишіть дві різні ментальні моделі, представлені в цьому уривку.

  2. Які припущення і особливості сприйняття, що формують ментальність Сема Нолана і Тома Карра?

  3. Чи може Том Карр перемкнутися па нову ментальну модель? Якби ви опинилися на місці Сема Нолана, що б ви зробили?