Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лідерство Ден. Маг.2015.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
536.06 Кб
Скачать

Ситуаційна вправа Рольова гра «Підлеглі»

Уявіть собі, що ви - виробничий контролер, який працює у високотехнологічній компанії Hyperlink Systems. Ваш завод випускає складові (мікросхеми) для телефонів Nokia і комп'ютерів IBM. Компанія залучена в цінову війну, тому топ-менеджери запросили консультанта для вивчення роботи виробничого відділу. Управляюча заводом Сью Харріс (Sue Harris) дала розпорядження, щоб рекомендації консультанта виконувалися без зволікання, сподіваючись, що це дозволить швидко збільшити обсяги виробництва. Тижневі норми стали рекордно високими. Проте, на вашу думку, керуюча не врахувала, що працівникам потрібен певний час для освоєння нових процедур. У результаті співробітники відчувають серйозні труднощі. Близько десятка працівників відмовилися використовувати нові методи, посилаючись на те, що за допомогою старих вони випускають більше мікросхем. І хоча більшість працівників перейшла на нові методи, продуктивність не зросла. Навіть за місяць багато співробітників залишаються переконаними, що старі методи дозволяють домагатися більшої ефективності і продуктивності.

Є й інші питання до Харріс. Вона попросила вас взяти участь у виробничій конференції, але в останній момент без жодних пояснень відправила туди замість вас іншого контролера. Вона пообіцяла оновити обладнання у вашому відділі, але так і не виконала своєї обіцянки. Ви вважаєте, що її дії занадто поспішні, непідготовлені і не продумані.

Ви підпорядковується безпосередньо Харріс. Напишіть нижче, як ви будете діяти у ситуації, що склалася. Чи будете ви, використовуючи наявну у вас інформацію, доводити Харріс, що вона помиляється? Де і коли ви зустрінетеся з нею? Що ви скажете їй? Що ви зробите, щоб змусити Харріс вислухати вас?

________________________________________________________________________________________________________________________________________

Який стиль (ефективного, пасивного, відчуженого підлеглого або конформіста) найбільш відповідає вашій реакції на ситуацію, що склалася? Скажіть, яку стратегію ви оберете для впливу на Сью Харріс?

Рекомендована література

/2/, /3/, /4/, /5/, /6/

Семінарське заняття № 4

Тема 4. Групові аспекти лідерства

План заняття

4.1. Надання прав і делегування повноважень.

4.2. Створення ефективних команд і робота з командою.

4.3. Управління різноманітністю.

Навчальні цілі

  • Поглиблення, узагальнення та систематизація знань про групові аспекти лідерства.

  • Формування навичок надання прав і делегування повноважень підлеглим.

  • Формування здатності створювати ефективні команди.

  • Формування здатності застосовувати знання про управління різноманітністю.

  • Формування здатності застосовувати знання з теорії і практики гупових аспектів лідерства в процесі рішення комплексних проблем управління сучасними організаціями в умовах глобалізації.

1. Питання для обговорення

  1. У чому полягають переваги організації, що наділяє співробітників владою? Чому деякі люди не хочуть приймати на себе владу?

  2. Чи повинен лідер допомагати підлеглим підвищувати значення власної роботи? Яким чином це завдання може виконати директор ресторану швидкого харчування? Яким чином обслуга, яка займається прибиранням кімнат відпочинку в аеропорту, може підвищити значення власної роботи?

  3. У чому полягають відмінності між функціональної, кросфункціональною і самоврядувальною командами?

  4. Опишіть три рівня взаємозалежності і поясніть, як вони впливають на керівництво командою?

  5. Що більше впливає на ефективність команди: роль фахівця або соціально-емоційна роль?

  6. Яким чином різноманітність допомагає ефективно вирішувати корпоративні проблеми?

  7. У чому полягає сутність інтерактивного керівництва і чому у ХХІ столітті цей підхід набуває усе більше і більше значення?

  8. Чому, на вашу думку, в організаціях до цього часу існує «скляна стеля»?

  9. Що повинні в першу чергу зробити лідери, які намагаються установити в організаціях цінності різноманітності: змінити існуючу корпоративну культуру чи організувати навчання з проблем різноманітності?

2. Діагностичні дослідження проблем надання прав і делегування повноважень.

3. Діагностичні дослідження проблем створення ефективних команд.

4. Діагностичні дослідження проблем управління конфліктом.

5. Аналіз ситуації «Термінове замовлення».

6. Виконання вправ, що спрямовані на розвиток навичок надання прав і делегування повноважень.

7. Виконання вправ, що спрямовані на розвиток навичок створення ефективних команд.