Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лідерство Ден. Маг.2015.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
536.06 Кб
Скачать
  1. Ситуаційна вправа

Загальна процедура аналізу ситуаційної вправи наведена у розділі 4 «Методичних рекомендацій до виконання індивідуальних завдань» цього посібника. Звіт щодо вирішення проблем ситуаційної вправи готується у письмовій формі і надається на перевірку викладачу перед початком семінарського заняття.

Відділ торгового інжинірингу

Після того, як Джона Террілла (John Terrill) призначили керівником відділу торгового інжинірингу в компанії DGL International, що займається виробництвом нафтопереробного обладнання, топ-менеджери повідомили йому про складну ситуацію, яка склалася у підпорядкованому йому підрозділі. Відділ, в якому працювало 20 інженерів, мав найвищі показники з оплати праці й рівня кваліфікації персоналу та найнижчі – з продуктивності. Терріллу було надано чіткі вказівки: вивести відділ із кризи. Джон скликав збори інженерів. Він запевнив присутніх у тому, що його хвилюють інтереси підлеглих, а потім запитав прямо: «У чому причина такої низької продуктивності? Чому відділ у такому жалюгідному стані?»

Співробітники без роздумів завалили його градом скарг: «Я був прийнятий на роботу як інженер, а не як канцелярський клерк», «Ми витрачаємо більше половини робочого часу на написання звітів у трьох примірниках для топ-менеджерів, а вони їх навіть не читають», «Ми повинні звітувати про кожний крок, і в нас просто фізично не залишається часу на розробку нових продуктів і контактів зі споживачами».

Після двогодинної дискусії Террілл пообіцяв інженерам, що звільнить їх від канцелярської роботи і надасть їм можливість утворити команди, самостійно визначати напрям своєї діяльності. «Мій обов'язок – відстоювати ваші інтереси, і я неодмінно поговорю з топ-менеджерами. Проте у цьому місяці продовжуйте складати щоденні звіти. Але відправляйте їх не в штаб-квартиру, а до мене в кабінет». Через три тижні на столі Террілла накопичилася купа звітів. Топ-менеджери, які заходили до його кабінету, запитували: «Що це?» - «Технічні звіти», - відповідав Джон. Але ніхто так і не зацікавився ними.

Наприкінці місяця секретар фінансового відділу зателефонував Терріллу і попросив прозвітувати про місячні витрати. «Давайте зустрінемося в кабінеті президента завтра вранці», - запропонував Джон.

Наступного ранку інженери з натхненням дивилися на Террілла, який з'явився у відділі з візком, завантаженим звітами. Вони розуміли, що шоу почалося.

Джон увійшов до кабінету президента і поставив купу паперів прямо на його стіл. Президент і топ-менеджери були ошелешені.

«Ось причина низької продуктивності, - сказав Террілл. - Це звіти, які співробітники повинні складати протягом місяця. Весь цей час вони пролежали у мене на столі, і ніхто навіть не поцікавився ними. Я переконаний в тому, що ми зобов'язані використовувати час наших інженерів більш продуктивно. Короткого щомісячного звіту, складеного мною, буде цілком достатньо для інших відділів».

Питання:

1. Чи присутні в поведінці Джона Террілла складові елементи лідерства? Поясніть свою відповідь.

2. До якої парадигми можна віднести ментальність Террілла, а до якої - ментальність топ-менеджерів?

3. Як би ви вчинили в аналогічній ситуації?

Рекомендована література

/1/, /2/, /3/, /4/

Тема 2. Особистісні аспекти лідерства

План вивчення теми

2.1. Лідер як особистість.

2.2. Емоційний інтелект лідера

2.3. Базові аспекти емоційного інтелекту лідера («Я – концепції»).

2.4. Управління особистісним стресом.

Завдання та методичні рекомендації до вивчення теми

В процесі самостійного вивчення теми необхідно зосередити увагу на засвоєнні комплексу питань згідно програми навчальної дисципліни та питань, сформульованих як навчальні цілі. Після вивчення теоретичного матеріалу студенти повинні уміти:

  • Зрозуміти сутність та зміст моделі особистості лідера, визначити основні особистісні якості лідера і зрозуміти, як особистість лідера впливає на взаємовідносини усередині організації.

  • Зрозуміти, як ментальна модель визначає вашу поведінку та ваші взаємовідносини з навколишнім середовищем.

  • Придбати навички незалежного, відкритого та системного мислення, використовувати засвоєнні стилі мислення в процесі навчання або роботи.

  • Використовувати емоційний інтелект задля ефективного налагодження взаємовідносин з навколишнім середовищем.

  • Зрозуміти сутність базових аспектів «Я – концепції».

  • Придбати навички етичної поведінки.

  • Придбати навички управління особистісним стресом.