Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лідерство Ден. Маг.2015.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
536.06 Кб
Скачать

Рольова гра «Корпоративні зміни»

Уявіть, що ви - новий директор Harpeth Garden, некомерційного будинку для людей похилого віку, що входить до складу Медичного центру Франкліна. Ваше завдання розраховано на обслуговування 1956 пацієнтів. В обов'язки персоналу входить догляд за людьми похилого віку (гігієна, харчування, денне дозвілля). Деякі пацієнти можуть самостійно їсти, одягатися, пересуватися; інші не здатні робити це без сторонньої допомоги. У денний час за немічними доглядає старша доглядальниця разом з чотирма сертифікованими медсестрами, які їй підпорядковуються. У нічний час і по вихідних працюють три медсестри і одна доглядальниця.

У вашому штаті є й інший персонал: керівники адміністративного відділу, бухгалтерії та їдальні. Раз на тиждень пацієнтів відвідує лікар, який стежить за їхнім здоров'ям. Усього в штаті значиться 26 співробітників, які працюють на умовах повної і неповної зайнятості.

Під час проходження співбесіди при влаштуванні на роботу ви дізналися, що ваш попередник проводив жорстку авторитарну політику. Він вважав, що кращий спосіб забезпечувати якісний сервіс - неухильно дотримуватися всіх правил і процедур. Колишній директор самостійно приймав рішення щодо догляду за хворими, хоча й не мав медичної освіти. У Harpeth Gardens висока плинність кадрів, і наразі організація має брак фахівців; вам потрібно знайти і навчити їх. Саме тому в Haipeth Gardens є кілька вільних місць для пацієнтів. Аналогічна картина спостерігається в тому ж районі і в інших будинках для людей похилого віку.

Представники різних відділів організації майже не взаємодіють між собою. Адміністративні працівники формально ставляться до своїх обов'язків. Загалом Harpeth Gardens справляє враження нудного і досить похмурого місця для роботи. Співробітники не виявляють ніякого співчуття до пацієнтів, здається, забувши, що працюють вони в медичній установі. Ви переконані в необхідності змінити стратегію і корпоративну культуру, надати співробітникам більше владних повноважень, поліпшити моральний клімат у колективі, скоротити плинність робочих кадрів і заповнити порожні місця клієнтами. Ви ознайомлені з Концепцією організації, що навчається, і хочете реалізувати її на практиці. Ви вирішуєте розпочати з розширення владних повноважень співробітників і налагодження особистих зв'язків. Якщо вам вдасться виконати задумане, ви продовжите подальші зміни.

Протягом першого тижня роботи на посаді директора ви познайомилися з усіма співробітниками і переконалися, що ваш попередник дійсно використовував відсталі методи керівництва. Ви маєте намір провести загальні збори колективу наступної п'ятниці.

Питання для обговорення

1. Як ви будете переконувати співробітників в необхідності змін?

2. Як ви будете формувати підтримуючу вас коаліцію? Хто в неї увійде?

3. Як ви уявляєте собі образ майбутнього організації?

Рекомендована література

/1/, /2/, /3/, /4/, /5/, /6/

4. Індивідуальні завдання та методичні рекомендації

до їх виконання

Індивідуальні завдання є однією із форм організації навчання, яка має на меті поглиблення, узагальнення та закріплення знань. Індивідуальні завдання виконуються студентами самостійно під керівництвом викладачів. В процесі вивчення дисципліни «Лідерство» студентам пропонується виконати два індивідуальних завдання:

1. Аналіз ситуації за програмним матеріалом змістового модулю № 1.

2. Аналіз ситуації за програмним матеріалом змістового модулю № 2.

Аналіз ситуацій виконується за індивідуальними завданнями викладача. Загальна процедура аналізу ситуації охоплює декілька етапів:

Етап 1. Попереднє ознайомлення із ситуаційною вправою (уважне прочитання, ознайомлення із ситуаційною вправою). На цьому етапі, що є особливо важливим, студент повинен усвідомити місце ситуаційної вправи у навчальній програмі дисципліни.

Етап 2. На другому етапі відбувається детальний аналіз змісту вправи. Це змушує студента до впорядкування інформації, що міститься в ситуаційній вправі, її групування за важливістю (наприклад, основна, додаткова, несуттєва тощо) і тематичними групами. Основою цього етапу роботи над аналізом ситуації є знання, які вже має студент.

Студент демонструє своє бачення проблематики ситуації, свої думки, ідеї, попередні концепції, способи розв'язання і гіпотези відносно взаємовпливу наведених фактів, планує перебіг подальших дій. Цей етап ставить перед студентом два основні питання:

  • Які положення і проблеми даної вправи є головними?

  • Як сформульоване завдання, які ще питання можна поставити, характеризуючи ситуацію, щоб виявити так звані приховані проблеми?

Етап 3. На третьому етапі студент повинен зв'язувати нові і незрозумілі поняття, терміни, назви, які використані в описі ситуації. Студент, працюючи над ситуацією, мусить не тільки розуміти окремі терміни, але й оперувати термінологією і знати можливості її застосування.

Етап 4. Четвертий етап полягає у точному формулюванні проблеми. Йдеться про виразне і однозначне визначення сутності проблеми, представленої в прикладі, що аналізується. Цей етап аналізу спрямований на запитання: яка проблема є предметом ситуаційного аналізу?

Етап 5. На п'ятому етапі студент повинен підбити підсумки щодо сформульованих пропозицій і уточнити деталізовані завдання, поставлені у формі запитання: яке завдання (проблему) потрібно розв'язати?

Етап 6. Підготовка звіту у письмовій формі за формою згідно додатку 1.

Консультації щодо виконання індивідуальних завдань студент може отримати під час проведення індивідуальних занять зі студентами згідно графіку, який доводиться до відома студентів. Обсяг роботи не повинен перевищувати 2-х друкованих аркушів формату А-4. Робота повинна бути надана викладачу перед початком модульної контрольної роботи за змістовим модулем.