Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лідерство Ден. Маг.2015.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
536.06 Кб
Скачать

2. Володієте ви владою?

Подумайте про ту роботу, яку ви виконуєте в даний час або виконували у минулому. Оцініть кожне з поміщених нижче тверджень за допомогою п'ятибальною шкали: 1 - ніколи; 2 - рідко, 3 - іноді; 4 - часто; 5 - завжди.

Зазвичай мій начальник / менеджер

1. Надає мені необхідну підтримку.

2. Надає мені необхідну інформацію.

3. Пояснює мені стратегію керівництва і концепцію майбутнього розвитку організації.

4. Наділяє мене значною відповідальністю.

5. Довіряє мені.

6. Дозволяє мені самостійно визначати особисті цілі.

7. Заохочує мене самостійно контролювати свою роботу.

8. Приймаючи рішення, використовує мої ідеї та пропозиції.

9. Змушує мене повністю відповідати за мої дії.

10. Заохочує мене самостійно ідентифікувати та вирішувати проблеми.

1 2 3 4 5

1 2 3 4 5

1 2 3 4 5

1 2 3 4 5

1 2 3 4 5

1 2 3 4 5

1 2 3 4 5

1 2 3 4 5

1 2 3 4 5

1 2 3 4 5

Підрахунок балів та інтерпретація результатів

Підрахуйте загальну суму балів. Якщо ваш результат складає 40 і більше балів, ви наділені владою в значній мірі. Якщо ви набрали 20 і менше балів, ви наділені владою в незначній мірі. Подумайте про те, наскільки ви мотивовані і як ваша мотивація пов'язана з наявними владними повноваженнями. Які фактори визначають широту ваших владних повноважень? Чи пов'язані ці фактори зі стилем керівництва, який використовує ваш начальник, з вашими особистими якостями, з корпоративними традиціями або типом виконуваної вами роботи? Порівняйте отримані вами результати з результатами ваших колег чи однокурсників. Ще раз помізкувати про свою роботу, про широту ваших владних повноважень і факторах, що визначають цю широту. Хотіли б ви мати роботу, на якій були б наділені значною владою? Чому?

Ситуаційна вправа Cub Scout Pack 1981

За останній час багато чого змінилося у відділенні бойскаутів Cub Scout Pack 1981. Ще шість років тому воно було на межі розформування. Ряди бойскаутів танули, а залучити нових хлопців в організацію було дуже важко. Керівник відділення намагався знайти кого-небудь з «нетямущих» батьків скаутів, щоб передати йому штурвал корабля, який тоне. Місцева добровільна пожежна дружина, що надавала спонсорську допомогу відділенню, була готова відмовитися від свого шефства.

Але все це було 6 років тому. Нині Cub Scout Pack 1981 є найбільшим відділенням бойскаутів у штаті Огайо. Воно зуміло сформувати численні загони, і навіть президент США в одному зі своїх виступів відзначив ефективність програми Cub Scout Pack 81, спрямованої на боротьбу з наркотиками. Cub Scout Pack 1981 регулярно виграє призи, змагаючись із іншими відділеннями штату. Представники добровільної пожежної дружини, спостерігаючи за такими разючими змінами, не тільки не відмовилися від спонсорської допомоги, а ще й збільшили її. Зараз відділення, очолюване новим керівником, нараховує 60 загонів всіх вікових рівнів.

«Батьки хочуть, щоб їхні діти брали участь в успішних програмах, - каже керівник відділення Майк Мерфі (Mike Murphy). - Я не зміг би впоратися з усіма справами самостійно. Нам потрібна допомога хлопців та їхніх батьків. Ми хочемо, щоб наші програми були ефективними, а це означає, що кожен бойскаут повинен зробити свій вагомий внесок у загальний успіх. Сам я б нічого не зробив. Але якщо спрямувати енергію хлопців у потрібне русло, Cub Scout Pack 1981 зуміє вирішити будь-яке завдання!».

Проте успіх прийшов не відразу. «П'ять років тому ми зайняли четверте місце серед відділень бойскаутів, - розповідає Майк Мерфн. - Це було великою несподіванкою, тому що на той час про нас мало хто знав. Зараз ми дуже засмучуємося, якщо нам не вдається завоювати якийсь приз. Діти прагнуть вигравати, і батьки чекають від них перемог».

Четверте місце виявилося не найвищим досягненням відділення, і в наступному році воно зуміло завоювати декілька перших призів. Успіх веде до успіху, і команда 81-го знає це.

«Минулого року ми разом з іншими відділеннями бойскаутів проводили щорічну презентацію в початковій школі. У наших суперників були цікаві програми. Після презентації хлопці разом з батьками підходили до столу кожного відділення, щоб записатися в бойскаути. Біля нашого столу вишикувалася черга, а до столів інших відділень майже ніхто не підходив».