Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Патоморфологія екзамен 1 курс магістри 2018р.docx
Скачиваний:
157
Добавлен:
21.01.2018
Размер:
254.85 Кб
Скачать

49.Опишіть форми сечокислого діатезу?

Розрізня­ють такі фор­ми се­чо­кис­ло­го діате­зу: вісце­раль­на — ура­жу­ють­­­­ся се­розні по­кри­ви і внутрішні ор­га­ни (сер­це, печінка, нир­ки, м’язи), суг­ло­бо­­ва — ура­ти відкла­да­ють­ся пе­ре­важ­но у кап­сулі суг­лобів (по­да­г­ра), зміша­на — вісце­раль­но-суг­ло­бо­ва та ло­каль­на — пе­ре­важ­но у нир­ках і се­чо­про­во­дах.

За суг­ло­бо­вої фор­ми відміча­ють відкла­дан­ня со­лей се­чо­вої кис­ло­ти в си­новіаль­них обо­лон­ках, кап­су­лах суг­лобів і при­лег­лих тка­ни­нах, су­хо­жил­ках та су­хо­жил­ко­вих піхвах, що су­про­во­д­жується роз­вит­ком хронічно­го за­паль­но­го про­це­су і роз­ро­с­тан­ням клітин спо­луч­ної тка­ни­ни. Цю фор­му реєстру­ють пе­ре­важ­но в до­рос­лої птиці. Па­то­ло­го­а­на­томічно на розрізі суг­ло­ба ви­яв­ля­ють крей­до­подібні на­ша­ру­ван­ня. Вісце­раль­на фор­ма ха­рак­те­ри­зується пригнічен­ням, ма­ло­рух­ливістю ку­рей-не­су­чок, у них відміча­ють ано­рексію, спра­гу, діарею, скуй­ов­дженість пір’я, білий послід і за­па­лен­ня шкіри на­вко­ло кло­а­ки. Частіше зустрічається у мо­лод­ня­ку та ембріонів птиці. За па­то­ло­го­а­на­томічно­го роз­ти­ну вісце­раль­на фор­ма се­чо­кис­ло­го діате­зу ха­рак­те­ри­зується відкла­дан­ням білої аморф­ної крей­до­подібної ма­си на се­роз­них обо­лон­ках гру­до­че­рев­ної по­рож­ни­ни: се­роз­ний по­крив груд­ної кістки, ре­бер, епікард, у зовнішньої і внутрішньої по­верхо­нь сер­це­вої со­роч­ки, повітро­носних мішків, кап­су­ли печінки та се­лезінки, рідше — се­роз­ний по­крив ки­шеч­ни­ка. За інтен­сив­но ви­ра­же­но­го вісце­раль­но­го се­чо­кис­ло­го діате­зу ура­ти по­чи­на­ють відкла­да­ти­ся у па­ренхімі печінки, се­лезінки, міокарді у ви­гляді об­ме­же­них осе­редків біло­го ко­ль­о­ру розміром 0,5–1,5 мм Ло­каль­на фор­ма се­чо­кис­ло­го діа­те­зу ха­рак­те­ри­зується відкла­дан­ням ура­­тів у се­чо­про­во­дах та нир­ках. Їхні розмір і конфігу­рація зу­мов­лені три­валістю про­це­су і місцем ло­калізації. За ут­руд­не­но­го виділен­ня сечі роз­ши­рю­ють­ся просвіти зви­ви­с­тих і збірних ка­нальців, у ре­зуль­таті чо­го нир­ки на­бу­ва­ють ви­гля­ду гіпер­т­ро­фо­ва­но­го ор­га­на

50.Імунопатологія. Морфологічні зміни в центральних і периферичних органах імунної системи при порушеннях імуногенезу

Імуноморфологічні зміни в органах імунної системи спочатку найкраще вражені в регіонарних місцях проникнення антигена лімфатичних вузлах, а дещо пізніше й у віддалених лімфатичних вузлах, а також селезінці, кістковому мозку, мигдаликах, пейєрових бляшках. У цей період посилюється міграція лімфоцитів та їх попередників, настає активація ретикулярного синцитію, вивільнення макрофагальних клітин, активація і ділення лімфоцитів.

51.Особливості ураження органів імунної системи за лейкозу та хвороби Марека.

На розтині знаходять різні за величиною сіро-білі новоутворення у фабрицієвій бурсі, нирках, печін­ці, селезінці, легенях. При лейкозі лімфатичні вузли збільшені, в'ялі, сіро-червоні з крововилива­ми і окремими вогнищами некрозу, капсула знімається легко. Селезінка, порівняно з лімфатичними вуз­ лами, уражається рідше. Вона збільшена в об'ємі із дифузними або вогнищеви­ ми ураженнями; пульпа рихла, світло-червоного кольору із добре вираженими лімфатичними вузликами. Іноді селезінка щільна, гумоподібна.Капсула сильно напружена, іноді розривається.