Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Патоморфологія екзамен 1 курс магістри 2018р.docx
Скачиваний:
157
Добавлен:
21.01.2018
Размер:
254.85 Кб
Скачать

5.Порівняти морфологію скелету тазової кінцівки свійських тварин.

ВРХ:

Задні кінцівки складаються з наступних частин:

  • Таз, ділиться на половинки, кожна з яких складається з 3-х кісток (клубова, лобкова, сіднична).

  • Стегна, які являють собою стегнові кістки і колінні чашечки

  • Гомілка, до складу якої входять дві кістки (Велико- – та малогомілкової)

  • Кістки заплесни.

  • Кістки плесни.

  • Пальці. У великої рогатої худоби та свині фаланги ІІІ і IV пальців асиметричні,фаланги ІІ і V пальців у cвині подібні до фаланг середніх пальців, але менші за розмірами. Ратичні кістки дуже подібні. Кожна кістка має форму піраміди. На ній виділяють підошовну, міжпальцеву (плоску) і зовнішню вигнуту, пологу поверхні (у свині підошовна зливається з міжпальцевою).

КОНІ:

  • У коня тазова порожнина конусоподібна, основа конуса лежить між кри-

лами клубових кісток, а зрізана вершина — між сідничними горбами. Крило

клубової кістки дуже розвинуте. Маклак плоский з дорсокраніальними і до-

рсокаудальними кутами. Кожен кут має два маленькі горбки.

  • Кістки пальців грудних і тазових кінцівок дуже подібні між собою. Фаланги І і ІІ у коня коротші на тазових кінцівках, ніж на грудних. В інших тварин, навпаки, довші. У коня дорсальна стінка копитової кістки тазової кінцівки поставлена крутіше. Поверхня підошви стиснута з боків.

СВИНІ:

  • У свині тазова порожнина циліндрична. Крило клубової кістки добре розвинуте, але менше, ніж у жуйних тварин.

  • Кінцівки складаються з двох грудних і двох тазових кісток. Грудна кінцівка — лопатка, плечова кістка, передпліччя, кисть. Тазова кінцівка — таз, клубова кістка, лонная і сіднична, стегнова, гомілка, стопа. З чотирьох пальців тільки 2 опорні. Третя фаланга -це копытцевая кістка.

6.Який сторонній вміст (повітря,трансудат,ексудат) спостерігають у торакальній порожн, якими термінами визначають процеси. Дайте Їм х-ку.

1.Гідроторакс(накопичення тансудату) , це накопичення рідини між плевральними листками, в плевральній порожнині. зумовлене серцевою недостатністю або нирковою патологією. Якщо легені запалюються, між плевральними листками накопичується ексудат. Це рідина, яка виділяється з дрібних кровоносних судин. В плевральній порожнині може з’явитися також транссудат. Він накопичується внаслідок порушення крово- та лімфообігу.На відміну від ексудату, утворення транссудату не пов’язано з запальн процесами.

2.пневмоторакс,(повітря)- скупчення повітря або газу в плевральній порожнині і підвищення тиску в ній. Повітря може потрапити в порожнину плеври при пораненнях, що проникають у грудну клітку, при розриванні емфізематозних альвеол на поверхні легені, розпаді легеневої тканини (туберкульоз, пухлина, абсцес). При цьому порожнина плеври може сполучатися з легенею та органами травлення — стравоходом, шлунком, кишкою.

Мікроскопічно набряк характеризується розволокненням і потовщенням сполучнотканинної основи. Рідина, що просякає тканину, розсуває і роз'єднує клітини, розпушує колагенові, еластичні та ретикулярні волокна. Сам трансудат, бідний клітинними елементами і білками, при фарбуванні гематоксилі та еозином має вигляд однорідної блідо-рожевої маси. Клітини набухають, округлюються, в їх цитоплазмі і ядрах з'являються вакуолі, розвиваються і робіотичні зміни і вони поступово гинуть. При електронно-мікроскопічному дослідженні спостерігають набухання мітохондрій, вакуолізацію цитоплазми, зміни ендоплазматичної сітки.

3.гемоторакс(ексудат)- це накопичення крові між плевральними листками, виникає в результаті кровотечі з великих легеневих і внутрішньогрудних судин при травмах грудної стінки, діафрагми та органів середостіння.