Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Патоморфологія екзамен 1 курс магістри 2018р.docx
Скачиваний:
157
Добавлен:
21.01.2018
Размер:
254.85 Кб
Скачать

3.Порівняти морфологію черепа свійських тварин.

Череп (cranium) — скелет голови, де розміщені головний мозок, органи чуття, но­сова порожнина, органи ротової порожнини. У черепі розрізняють мозковий і лицьовий відділи, межею між якими є умовна лінія, проведена через задній край очних ямок.

Череп складається з 13 парних і 6 непарних кісток. Деякі кістки черепа (лобна, вер­хньощелепна, клиноподібна) мають пазухи (синуси) — порожнини, заповнені повітрям.

До мозкового відділу черепа належать 4 непарні (потилична, клиноподібна (основ­на), міжтім'яна, решітчаста) і 3 парні кістки (тім'яна, скронева і лобна).

До лицьового відділу черепа належать непарні кістки — під'язикова та леміш, у сви­ней є ще хоботкова кістка, а також парні кістки — верхньо- і нижньощелепна, різцева, носова, слізна, піднебінна, вилична, крилоподібна, носові раковини (верхня й нижня).

ВРХ: Череп корови, досить об’ємний і великий. У свою чергу, він поділяється на дві частини: передню і мозкову.

Лицьова частина являє собою морду корови, куди входять рот, ніс, а так само орбіти очей. Ще, в цій частині розташовані органи, які відповідають за слух і рівновагу тварини.

Мозкова частина, виконує функцію захисту мозку від пошкоджень і є своєрідним резервуаром для його зберігання.

КОНІ: Морда коня може мати кілька варіантів профілю: прямий, щучий (або увігнутий) і опуклий (або горбоносий). Всі ці три варіанти розрізняються по будові кісток та присутні у різних порід.

Також при розгляді черепа коня дуже важливо звернути увагу на таку зону, як кути нижньої щелепи.

Череп лошати істотно відрізняється за формою від дорослого помітно округленої черепною коробкою і коротким і «чашоподібним» лицьовим відділом внаслідок маленького розміру щелеп. Наступна зміна форми в першу чергу пов'язано з поглибленням і подовженням лицьового відділу через розвиваються зубів. Розвиток зубів і щелепи супроводжується розширенням навколоносових пазух.

СВИНІ:Череп — це мозкова частина, в яку входять 7 кісток, а також лицьова, що складається з 13 кісток. Особливістю свинячого черепа є хоботкова кістка і ікла.

4.Порівняти морфологію скелету грудної кінцівки свійських тварин.

ВРХ:

До складу передньої частини входять:

  • Лопатка, яка кріпиться до передньої частини ребер. Вісь лопатки знизу закінчується відростокм, що називається акроміон.

  • Плече, яке являє собою плечову кістку, що має 2 горби.

  • Передпліччя, яке формується з двох окремих частин (ліктева+променева). Ліктева кістка розвинена лише в проксимальному кінці

  • Кістки зап’ястя скл. з 2-х рядів. У проксимальному ряді є 4 кістки. У дистальному – 2.

  • Кістки п’ястя, їх є 5, але 3-тя та 4-та кістки у ВРХ зрослися між собою.

  • Кістки пальців: путова, вінцева, копитна.

КОНІ:

  • У коня на ості лопатки акроміона немає, суглобова западина на краніальному краї має вирізку. На ості лопатки є невеликий горбок. Лопатковий хрящ дуже великий.

СВИНІ:

  • У свині на ості лопатки є значний горб, який спрямовується каудально, і

дуже глибока підостна ямка. Акроміона немає.

  • У свині кістки передпліччя короткі, масивні, дещо тригранної форми. Ліктьова кістка з’єднується з променевою широкою горбистістю, яка доповнюється синдесмозом.

У великої рогатої худоби проксимальні сезамоподібні кістки видовжені донизу, у коня мають вигляд трикутної піраміди, у собаки стиснуті з боків, як і у свині. Дистальна сезамоподібна кістка ІІІ фаланги у великої рогатої худоби і свині одна на кожному пальці, чотирикутної форми. У коня вона називається човником, дуже видовжена з боків і потовщена в середній ділянці, кінці загострені. На дистальній поверхні є суглобова поверхня для з’єднання з копитовою кісткою. У собаки цієї кістки немає.