Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Патоморфологія екзамен 1 курс магістри 2018р.docx
Скачиваний:
157
Добавлен:
21.01.2018
Размер:
254.85 Кб
Скачать

72.Менінгіт. Визначення, причин виникнення, механізм розвитку і морфологічна характеристика.

Менінгіт. спинного мозку. Розрізняють лептоменингит - запалення м'якої, арахноїдит - павутинної мозкової оболонки і пахіменінгіт - запалення твердої мозкової оболонки. За характером запалення виділяють гнійний і серозний менінгіт, по локалізації процесу - генералізований і обмежений, за течією - гострий і хронічний менінгіт, за етіологічним фактору - бактеріальний, вірусний, грибковий, протозойний менінгіт. Причини: Висока температура.Ригідність м’язів (втрата тонусу). Сильні, хворобливі спазми мускулатури. Підвищена чутливість до сонячного світла, голосних звуків, запахів. Втрата апетиту (анорексія і повне виснаження). Летаргія, що переходить у глибоку кому. Нудота і сильна, нестримна блювота. Жорстка, незручна й неприродна хода: собака не може згинати ноги, крокуючи як на параді. Виявляється викривлення шиї, пес не може її розправити. Депресія (на початкових стадіях). Погіршення зору, яке поступово переходить у повну сліпоту. Прогресуючий параліч. Напади, що нагадують епілептичні. Дезорієнтація в просторі. Втрата координації (атаксія). Агресія або повна апатія.

73.Що таке спленіт і спленомегалія. Дайте класифікацію спленітів.

Спленіт - запалення селезінки. За формою запалення буває альтеративним, ексудативним і продуктивним. Альтеративний спленіт - спостерігається при туберкульозі, некробактеріозі. У пульпі селезінки переважають некротичні зміни, ексудативні і проліферативні процеси виражені слабо.

Ексудативний спленіт може бути серозним, геморагічним і гнійним. Серозний спленіт: Селезінка збільшена в розмірі, краї округлі, капсула напружена, форма не змінена, на розрізі пульпа розм'якшена, темно-червоного кольору, зерниста, вибухає з розрізаної капсули, зішкріб з поверхні розрізу значний.

Геморагічний спленіт. Селезінка різко збільшена в розмірі, темно-червоного кольору, капсула напружена, в'ялої консистенції, на розрізі зішкріб пульпи рясний (септична селезінка), малюнок трабекул і фолікулів сглажен. Гнійний спленіт спостерігається при попаданні в селезінку гноєтворних бактерій гематогенним шляхом або при травмах. В органі знаходять різних розмірів абсцеси, оточені в гострих випадках червоною облямівкою, а в хронічних - сполучнотканинної капсулою. Зустрічається при септикопіємії і піємії.

Продуктивний спленіт буває дифузним і у вигляді гранульом. При дифузному продуктивному запаленні селезінка дещо збільшена, щільна, гумоподібний.

Спленомегалія — патологічне збільшення розмірів селезінки (зазвичай понад 12 см). Є симптомом багатьох хвороб. Помірна спленомегалія відбувається при багатьох інфекційних та автоімунних захворюваннях, при гемолітичних анеміях, гемоглобінопатіях, дефектах еритроцитів і тромбоцитів. Для деяких інфекцій, таких як малярія, характерна особливо значна спленомегалія. Дуже виражена спленомегалія, при якій селезінка може досягати справді гігантських розмірів, заповнюючи собою більше половини черевної порожнини, спостерігається інколи при лейкозах й інших гемобластозах.