Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Патоморфологія екзамен 1 курс магістри 2018р.docx
Скачиваний:
157
Добавлен:
21.01.2018
Размер:
254.85 Кб
Скачать

13.Порівняльна х-тика сл об стравоходу жуйних і мясоїдних

Стравохід сполучає глотку і шлунок, сприяє проведенню їжі до шлунку або жуйки у зворотному напрямі. Це порожн орган, стінка якого скл з 4 об: сл, підслиз, м'яз і адвентиційної (у шийн і частково в грудн відділах) або серозн (у черевн порожнині). Просвіт стравоходу нерівний, оскільки він утв вираженими подовжніми складками. Сл оболонка утв 3 шарами: багатошар плоским епітелієм, власною пластинкою і м'язовою пластинкою.До видових особлив епітеліального пласта відноситься те, що він має різний ступінь ороговіння в балах: кінь 4, ВРХ3, вівця2, св1, собака і кішка 0.Власна пластинка сл об утв рихлою волокнистою неоформленою і ретикулярною сполучн тк. У ній зустріч лімфоїдні вузлики. Для м'язової пластинки також х-рні видові особл: у коня, жуйних і кішок вона є впродовж всього стравоходу, у свині і собак з'являється в середній і продовжується в задній третині стравоходу.Підслизова основа утв багато васкуляризованою рихлою сполучною тканиною. У ній розташовуються кінцеві відділи стравохідних залоз, які по будові є складними трубчасто-альвеолярними, що виробляють секрет мукоїдного характеру. До видових особливостей їх топографії відноситься те, що у коней і ВРХ вони локалізуються тільки на рівні глотки, у свиней - в краніальному відділі, а у собак - на всьому протязі і навіть заходять в область кардіального відділу шлунку.

14. Морфо-функ відмінності в будові мяз об стравоходу корів, соб, св

М'яз обол утворена двома шарами: внутрішній її шар розташовується косоциркулярно, а зовнішній подовжньо (у собак навпаки). У собак і жуйних вона представлена на всьому протязі поперечносмугастою м'язовою тканиною, а у інших видів тварин в передній третині стравоходу вона утворена поперечносмугастою, а задня - гладенькою м'язовою тканиною. У середній частині виявляються пучки посмугованої і гладенької тканин. Зовнішня оболонка стравоходу на більшому протязі представлена адвентицією і лише в черевній порожнині коротка його ділянка має мезотеліальний покрив.

15. Особл гістол будови стравоходу птахів

Стравохід - трубкообразний орган, стінка якого скл з 4-х оболонок: слизової, підслизової, м'язової і адвентиційної або серозної (у порожнинах).Сл об тришарова. Вистилаючий її епітелій багатошар плоский зроговілий, скл з базального, шипуватого, зернистого і рогового шарів. У власній пластинці, що скл з рихлої волокнистої і невеликої кількості ретикулярної сполучних тканин, розташ прості трубчасті розгалужені сл залози. Їх к-сть, ступінь розгалуженості, густина розташ мають видові і вікові особлив. Під час переходу стравоходу в залозистий шлуноку власній пластинці форм мигдалик стравохіда у вигляді суцільного, без лімфоїдних вузликів, конгломерату лімфоїдної тканини. У м'яз пластинці міоцити розташовуються подовжньо, завдяки чому утворюються подовжні складки слизової оболонки.Підслизова основа дуже тонка. М'яз об на всьому протязі стравоходу скл з 2 шарів гладен м'язї тк: внутрішнього циркулярного і зовніш подовжнього. З них вн шар розвинений сильніше, ніж подовжній, який у качок взагалі відсутній. Зовні стравохід в шийній частині покритий адвентиційною, а в грудній - серозною оболонками.По ходу стравоходу в його шийному відділі є мішковидне випинання стінки - зоб, у вентр частині якого розташ зобний жолоб. Стінка зобу складається з тих же оболонок, що і стравохід, але епітеліальне вистилання в зобі товще. Як і в стравоході, у власній пластинці слизової оболонки багато слизових залоз. М'язова оболонка бере участь в утворенні сфінктерів, що закривають доступ їжі в зоб і залозистий шлунок. Адвентиція і підслизова основа - без особливостей.У зобі їжа затримується, якщо переповнений шлунок. Тут вона розм'якшується і частково піддається бактерійній обробці