Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Патоморфологія екзамен 1 курс магістри 2018р.docx
Скачиваний:
157
Добавлен:
21.01.2018
Размер:
254.85 Кб
Скачать

64.Опишіть гістологічну будову червоного та жовтого кісткового мозку.

У червоному кістковому мозку (ЧКМ) знаходиться популяція стовбурових клітин крові (СКК), що здатні до самопідтримування. У ньому утворюються еритроцити, гранулоцити, попередники лімфоцитів і кров'яні пластинки (тромбоцити).

Будова. Стромою ЧКМ є ретикулярна тканина, а паренхімою - клітини крові, що розвиваються, до елементів мікрооточення яких відносяться ретикулярні, остеогенні, адвентиційні, ендотеліальні клітини, адіпоцити і макрофаги.

Ретикулярні клітини Виконують опорну функцію, а також секрецію компонентів основної речовини: преколаген, проеластин, ГАГ, мікрофібрілярний білок, виділяють ростові чинники.

Остеогенні клітини, Будучи попередниками клітин кісткової тканини, також виробляють ростові чинники, що індукують гемопоетичні клітини до проліферації і диференціювання. Підтвердженням цьому є те, що концентрація СКК поблизу ендоста в 3 рази більше, ніж в центральній частині ЧКМ.

Адвентиційні клітини, Що супроводжують кровоносні судини, можуть скорочуватися під впливом еритропоетина і тим самим сприяють току крові.

Ендотеліальні клітини Виділяють колонієстимулюючі чинники і білок фібронектін, який забезпечує адгезію клітин крові однієї до одної і до субстрата. Крім того, вони синтезують гемопоетини і колаген IV типу. У нормі перешкоджають надходженню з ЧКМ в периферичний кровотік незрілих клітин крові.Адіпоцити Є постійними елементами ЧКМ.

Макрофаги Представлені неоднорідною популяцією, серед яких завжди присутні синтезуючі БАВ, таких як еритропоетин, колонієстимулюючий чинник, інтерлейкіни, інтерферон, простагландіни та ін. Крім цього, вони беруть участь в уловлюванні з кровотоку з'єднань заліза і представленні їх еритробластам, що розвиваються, для побудови гемінової частини гемоглобіну. Макрофаги фагоцитують ядра еритроцитів і клітини крові, що завершили свій цикл розвитку.

З часом червоний кістко­вий мозок у діафізах трубчастих кісток заміщується на жов­тий кістковий мозок. До складу останнього належать численні адипоцити. У нормі жовтий кістковий мозок не несе функцій гемопоезу, однак при масивній крововтраті у ньому можуть з'являтися центри міє­лоїдного кровотворення.

65.При якому захворюванні у овець розвивається гнійний енцефаліт.

Скрейпі— повільно прогресуюча хвороба овець і кіз, шо супроводжується змінами в ЦНС, характерними для губчастоподібних (губчастих, спонгіформних) енцефалопа- тій. Хвороба реєструється в овець у віці 15 міс — 11 років. Основні зміни виявляють в головному мозку. Тут від­ сутні запальні процеси, а спостерігають лише альтеративні зміни нервових клі­ тин і проліферацію астроцитів. Альтеративні зміни проявляються вакуолізацією нейронів. Крім вакуолізації нервових клітин, яка є найхарактерні­ шою, можна сказати, патогномічною ознакою, спостерігають різні форми дис­ трофічних змін нейронів, а саме: центральний і дифузний хроматоліз, гостре набухання, склероз.Основні альтеративні зміни нейронів локалізуються в сірій субстанції стовбу­ рової частини головного мозку (ядра V — XII пари черепномозкових нервів), у довгастому мозку, варолієвому мості, а також чотиригорбиковому тілі і мозочку.