Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Патоморфологія екзамен 1 курс магістри 2018р.docx
Скачиваний:
157
Добавлен:
21.01.2018
Размер:
254.85 Кб
Скачать

84. Патоморфологія мікотоксикозів: афла-, т-2-токсикозу, охратоксикозу та зеараленонтоксизозу

мікотоксикози аліментарні отруєння тв, що виник при поїданні кормів, які містять мікотоксини. найбільш чутливі коні, св, вівці, птиця, і менше – ВРХ та інші тв.АФЛАТОКСИКОЗ хв, що в гострих випадках характ гемораг діатезом, запал шлунково-кишкового тракту, застійною гіперемією і дистрофією паренх органів, особливо печ, а в хрон – виснаж, жовтян і цирозом пе. Виникає в будь-яку пору року. Хв тв всіх видів. ПатПри гострійформі знаходять геморагічний діатез, катаральне чи катарально-геморагічне запалення шлунково-кишкового тракту, застійну гіперемію і дистрофію паренхіматозних органів, особливо печінки. Застійну гіперемію також знаходять у брижових і портальних лімфовузлах, легенях і головному мозку. При ураженні органів дихання – запальні та виразково-некротичні зміни повітроносних шляхів, катаральну чи фібринозно-некротичну пневмонію. При хронічній формі в ссавців – відставання в рості, виснаження, жовтяниця, крововиливи в скелетних м’язах, асцит, гідроторакс і гідроперікардіум, набряк брижі, цироз печінки, запалення шлунково-кишкового тракту. У ВРХ іноді – потовщення шкіри в ділянці губ, щок, шиї і папіломатозні розростання на слизових оболонках язика, передшлунків і, особливо, сичуга, де утворюються гірлянди складок.У птиці – асцит, гідроперікардіум, цироз печінки, а в каченят, крім того, – набряк (частіше желеподібний) підшкірної клітковини, переважно на ногах.

ОХРАТОКСИКОЗ хронічна хв, що харак в ссавців запал шлунку і тонкого відділу киш, дистрофією печ та некроз епітелію проксим канальців нирок, а в пт ураж печ та нирок. ПатТрупи зниженої вгодованості або виснажені. Печ нерівномірно забарвлена з ділянками від блідо-бронзового до світло-жовтого кольору. Нирки дещо збілі, з дифузними чи вогнищевими більш світлими (часто блідо-бронзовими) ділянками. В шлунку і тонкому відділі кишечнику – катаральне запалення. Мезентеріальні лімфовузли набряклі, гіперемійовані. В телят – фібринозний перитоніт, ущільнення

Т-2-ТОКСИКОЗ („п’яний хліб”) характ утво виразок на носі, губах, слизових оболонках ротової порожнини, язику та стравоходу та геморагічним запаленням шлунку й тонких кишок. Хворіють переважно свині, рідко – тварини інших видів (ВРХ і дрібна рогата худоба, коні, собаки, коти та птиця). Перебіг гострий, підгострий і хронічний.Пат. При гострій і підгострій формах у ссавців трупне задубіння добре виражене. Знаходять гіперемію слизових оболонок ротової порожнини й стравоходу, або ж виразки на носовому дзеркальці, губах, слизових оболонках ротової порожнини, язику та стравоходу. Під леген й костальною плеврою, епі- та ендокардом – точкові і плямисті крововиливи. В печінці та нирках – помірна застійна гіперемія, іноді з крововиливами. В міокарді, печінці й нирках – зерниста і жирова дистрофії. В шлунку (особливо в фундальній частині) реєструють геморагічне запалення з некрозами та виразками слизової оболонки, а в частині випадків – мацерацію останньої. В тонких кишках – геморагічний катар. У жуйних також виявляють катаральний абомазит, а в свиней – набряки підшкірної клітковини в ділянці голови, глотки, шиї; іноді почервоніня шкіри чи крововиливи в ділянці вух, шиї та живота.

У птиці – синюшність гребінця та сережок, катаральне запалення (іноді з ерозіями) слизової оболонки ротової порожнини, катаральне, катарально-геморагічне чи дифтеритичне запалення кишечнику (в частині випадків з виразками та некрозами). В курчат – некрози слизової оболонки зобу.ДЕНДРОДОХІОТОКСИКОЗ характ ураженням ЦНС. ПатРеєструють виражений ціаноз слизових оболонок очей та носа, переповнення кров’ю тканин і органів передньої частини тіла, набряк і крововиливи в легенях, крововиливи на епікарді, анемічність органів черевної порожнини, слабо виражене катаральне запалення кишечнику.

.