Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Патоморфологія екзамен 1 курс магістри 2018р.docx
Скачиваний:
157
Добавлен:
21.01.2018
Размер:
254.85 Кб
Скачать

1.Особливості гістологічної будови стінки сечоводів коней.

До сечовивідних шляхів відносяться збірні трубки, канальці сосочків, ниркові чашечки і миски, сечоводи, сечовий міхур і сечівник.

Епітелій збірних трубок, як вже указувалося вище, бере участь в підкисляюванні сечі і в продукції простагландинів. Сюди поступає гіпотонічна сеча. За рахунок високого зовнішнього осмотичного тиску, що обумовлений високою концентрацією електролітів в інтерстиції, з просвіту збірних трубок вода спрямовується в міжтканинну рідину і далі в кров, унаслідок чого концентрація вторинної сечі наростає.

Отже, збірні трубки виконують роль не тільки сечовивідних шляхів, але і беруть активну участь в сечоутворенні.

Стінка ниркових чашочок і мисок складається з 3-х оболонок (відсутня підслизова основа). Їх слизова оболонка двошарова (відсутня м'язова пластинка). Епітелій - перехідний. У власній пластинці деяких видів тварин (свині, коні) можуть мати місце трубчасто-альвеолярні залози.

Стінка сечоводу і сечового міхура складається з 4-х оболонок (підслизової основи немає тільки у області трикутника сечового міхура).

У більшості видів тварин слизова оболонка двошарова, складається з перехідного епітелію і власної пластинки, в якій і в сечоводі, і в сечовому міхурі у коня є трубчасто-альвеолярні слизові залози, а у собаки такі залози є тільки в сечоводі.У ВРХ с.о.сечового міхура містить м'язову пластинку.

Підслизова основа - без особливостей.

М'язова оболонка сечоводів на більшому протязі утворена двома або трьома шарами гладеньких м'язових клітин, причому внутрішній і зовнішній шари розташовуються подовжньо, а проміжний - циркулярно. У області впадання сечоводів в сечовий міхур циркулярний шар відсутній, тому при скороченні подовжньо розташованих міоцитів гирло сечоводів зяє.

У сечовому міхурі між трьома шарами м'язів є виражені прошарки рихлої сп тк.

Зовнішня оболонка сечоводів і більшої частини сечового міхура - адвентиція, і лише та частина сечового міхура, яка обернута в черевну порожнину, покрита серозною оболонкою. Епітелій сечівника є багатошаровим.

2.Порівняти морфологію хребетного стовбуру свійських тварин.

Шийні хребці:

Атлант:

Увеликої рогатої худоби й свинейкрила атланта розміщені у фронтальній площині. Поперечних отворів у великої рогатої худоби немає, а у свиней вони розміщені на каудальній поверхні крила у вигляді каналу.

Уконей крила атланта великі, спрямовані вентролатерально.

Усобак крила атланта розміщені у фронтальній площині, кри-ловий отвір заміщений вирізкою.

Епісторфей:

Увеликої рогатої худоби зуб напівциліндричної форми, гре-бінь має вигляд чотирикутної пластинки.

Уконей другий шийний хребець довгийГребінь каудально роздвоюється і зростається з каудальними суглобовими відрост-ками. Дорсальна поверхня зуба плоска, вентральна— опукла.

Усвиней другий шийний хребець короткий, зуб конусоподіб-ний. Гребінь витягнутий і спрямований дорсокаудально.

Усобак зуб довгий, циліндричний. Гребінь добре розвинутий і нависає над зубом.

Увеликої рогатої худоби тіла хребців округлої форми з добре вираженими голівкою та ямкою. Остисті відростки добре вира-жені, нахилені краніально і збільшуються від третього до сьомо- го хребця. Суглобові відростки мають плоскі видовжені суглобові поверхні.

Уконей шийні хребці довші, ніж у великої рогатої худоби, з добре вираженими голівкою та ямкою. Вентральний гребіньзначних розмірів. Остисті відростки незначні. Реберні відростки шостого хребця мають вигляд пластинки, вентральний гребінь згладжений.

Усвиней шийні хребці короткі. Вентрального гребеня немає.Остисті відростки видовжені. Реберні відростки широкі й спря-мовані донизу. В основі поперечного відростка в дорсовентраль-ному напрямі проходить отвір.

Усобак шийні хребці довгі, з плоскою голівкою та ямкою.Остистого відростка на третьому хребці немає, а на решті хребців він поступово збільшується до сьомого хребця.

Грудні хребці:

Увеликої рогатої худоби 13 грудних хребців. Тіла хребців відносно довгі, вентральний гребінь згладжений, каудальна хреб-цева вирізка відсутня, є бічний отвір.

Уконей тіла хребців тригранної форми, короткі, вентральний гребінь тіла хребця добре розвинутий. Реброві ямки глибокі.Остисті відростки перших хребців мають тригранну форму. Груд-них хребців у коня18, інколи17. У рисистих коней може бути й19хребців.

Усвиней тіла хребців короткі, дещо подібні до хребців великої рогатої худоби. Характерною особливістю грудних хребців свині є наявність в основі поперечних відростків дорсовентральних отворів. Нечітко виражені голівки та ямки хребців. Кількість грудних хребців у свиней становить14, хоча може бути15 – 17.

Усобак тіла хребців короткі,округлі.Соскоподібні відростки добре виражені.У собак є додаткові відростки,розміщені біля каудального краю дуги останніх хребців.Грудних хребців 13 (іноді12).

Поперекові хребці:

 У коня, великої рогатої худоби їх шість, у свині, собаки— сім. Від інших хребців вони відрізняються вираженим тілом з плоскою голівкою та ямкою. Мають добре розвинуті поперечнореберні відростки, які розміщені у фронтальній площині. Остисті відростки пластинчасті, однакової висоти.Суглобові відростки добре виражені.

Усвиней тіла хребців довгі й широкі, кінці поперечноребер- них відростків спрямовані вентрокраніально. В основі попереч-нореберних відростків є вирізки або отвори. Краніальні суглобові відростки мають жолобкуваті суглобові поверхні.

Усобак на тілах хребців вентральних гребенів немає. Попе-речнореберні відростки спрямовані краніовентрально. Соскоподіб-ні відростки високі. На дугах хребців між каудальними суглобо-вими й поперечними відростками розміщені додаткові відростки.

Крижові хребці:

Увеликої рогатої худоби крижова кістка вигнута дорсально.Остисті відростки на кінцях потовщені й, зростаючись, утворюють серединний гребінь. Товсті короткі крила мають чотирикутну форму, загнуті вентрально. Вентральні крижові отвори великі.

Уконей тіло крижової кістки майже плоске. Крила крижової кістки трикутної форми і на краніальному краї мають суглобову поверхню для з’єднання з поперечнореберними відростками останнього поперекового хребця. Остисті відростки роз’єднані, на кінцях потовщені, часто роздвоєні.

Усвиней остисті відростки крижової кістки редуковані. Міждугові отвори великі. Краніальні суглобові відростки жолобкуваті.

Усобак на крижовій кістці виділяються незначні остисті від-ростки, які зливаються лише в основі. Вушкоподібні поверхні спрямовані латерально.

Хвостові хребці:

У великої рогатої худоби 18–20 хребців. Тіла їх видовжені. Краніальні суглобові відростки збереглися, каудальні мають форму широких пластин, за гнутих вентрально. На вентральній поверхні тіл (особливо перших) є гемальні дуги — árcus haemális 6, що утворюють отвір, де проходить середня хвостова артерія.

У коня хвіст короткий, кількість хвостових хребців — 18 (15–20). Вони масивні, циліндричні, майже квадратні. Дуги збереглися тільки на першихтрьох хребцях. Остистих відростків немає, поперечні відростки короткі, масивні, зникають на кінці хвоста.

У свині 20–23 хребці. Тіла перших сплющені дорсовентрально, інші —циліндричні. На перших є дуги хребців. Остисті та суглобові відростки випинаються за тіло в каудальному напрямі, поперечні — широкі, пластинчасті.

У собаки 20–23 хребці. Дуги збереглися на перших 5–6. Шилоподібніостисті відростки спрямовані каудально. На краніальних суглобових відростках збереглися соскоподібні відростки. Поперечнореберні відростки великі,довгі, з потовщеними кінцями, спрямованими вентрокаудально. Гемальнідуги є майже на всіх хребцях, що зумовлює їх булавоподібну форму.