Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!.Навчальний посібник Історія Китаю Окончательн....doc
Скачиваний:
59
Добавлен:
30.10.2018
Размер:
812.03 Кб
Скачать

Проникнення іноземного капіталу в країну

До кінця XVІІІ ст. європейська колонізація фактично не вплинула на життя країни. Перше покоління місіонерів, яке освоювало Китай наприкінці правління династії Мін, уже в XVІІІ ст. було змушене покинути країну. Така ж доля спіткала й іноземних торгівців. У середині XVІІІ ст. торгових відносин із європейцями фактично не існувало (окрім порту в Кантоні), але наприкінці століття з Китаю в Європу все ж таки надходили чай, шовк, порцеляна.

Китай здавна приваблював європейців як можливий ринок збуту. В умовах династичної кризи посилився тиск іноземного капіталу на країну. Першою проявила активність Англія. В 1793 р. посольство лорда Макартнея прибуло в Китай з вимогами: встановити дипломатичні відносини, відкрити для торгівлі ще три порти, відмінити монополію Гунхан на торгівлю, дозволити англійцям селитися та рухатися в межах Китаю. Вимоги англійців були відкинуті. Свої претензії на територію Китаю виявляли і американці. Торгівля зі США займала друге місце після Англії. На обидві країни припадало 10-20 % усього китайського імпорту.

У 1805 р. Росія спрямувала посольство графа Головкіна до Пекіну із завданням встановити дипломатичні відносини, отримати дозвіл на торгівлю російських купців у країні, відправити каравани в центральні райони Китаю. Посольство не допустили далі Монголії. Того ж року судно «Надія» під командуванням Крузенштерна з аналогічною місією прибуло в Кантон, але і цього разу пробити «китайську броню» не вдалось.

Усе ж таки Англія винайшла спосіб і мотив, щоб втрутитись в економіку Китаю. З Індії у південно-західні провінції Китаю почалося постачання опіуму, до вживання якого призвичаїлась значна частина населення країни. Кількість опіуму постійно зростала. У кінці ХVІІІ ст. було завезено 2 000 ящиків, а в 1837 р. - 39 000 ящиків (по - 60 кг кожен). За опій щорічно віддавали 10 млн срібних лянів (1 лян -37,3 г). Зростання вартості срібла в 5 разів спричинило інфляцію. Цинський уряд тричі забороняв торгівлю (1729, 1796, 1822), але даремно: діяв механізм хабарів, за рахунок контрабанди збагачувались місцеві чиновники і навіть особи з оточення імператора. У 1834 р. стосунки між країнами стали вкрай напруженими. Англія відправила у Китай комісара для керівництва англо-китайською торгівлею, і коли його зупинили у Кантоні, англійські судна обстріляли китайські фортеці.

Всі розуміли необхідність вирішення питання щодо опіумної торгівлі. В урядових колах склалися два угрупування. Перше виступало за легалізацію торгівлі опієм, друге наполягало на її припиненні. Перемогло друге (лідер - Лін Цесюй, намісник південних провінцій). У 1839 р. імператорським декретом знов заборонялась торгівля опіумом, але англійці продовжували торгувати наркотиком. Тоді Лін Цесюй вирушив до Кантону, конфіскував 20 тис. ящиків опію та провів заходи, спрямовані на припинення завезення наркотику та торгівлі ним. Англійці використали заходи Лін Цесюя як привід для війни, біля берегів Китаю з’явився англійський флот. Перше зіткнення на морі відбулося вже в 1839 р.