Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!.Навчальний посібник Історія Китаю Окончательн....doc
Скачиваний:
59
Добавлен:
30.10.2018
Размер:
812.03 Кб
Скачать

Тайпінське повстання

Причини, що зумовили одне з найбільших в історії Китаю народних повстань, яке продовжувалося 15 років і поставило під загрозу існування Цинської династії, полягали у переплетінні традиційних факторів з новими явищами, зв’язаними зі вторгненням іноземних держав. Ознаки династичної кризи були поглиблені наслідками інтенсивного залучення китайського суспільства до світових господарських і культурних зв’язків.

Народна війна проти загарбників і маньчжурських феодалів особливо інтенсивною була в провінції Гуандун. У 1842 р. в Кантоні були розгромлені іноземні факторії (події повторилися в 1844, 1846, 1847, 1849 р.). Керувало цими діями товариство «Шенпін» (Товариство миру і доброчинства). Коли в 1849 р. англійці почали вимагати вільного доступу своїх купців у Кантон, китайці створили народне ополчення (100 тис. чоловік), що змусило англійців відмовитися від своїх намірів. За прикладом жителів Кантону проти англійців повстали мешканці міст Фучжоу, Амой, Гонконг. Тоді ж розгорнувся селянський повстанський рух. Усього в 1841-1849 рр. у Китаї було зареєстровано 110 повстань, які мали антифеодальний, національно-визвольний характер. Країна знаходилася напередодні великої селянської війни.

Виникнення тайпінського руху. Центром селянської війни став південь - провінції Гуандун, Гуансі. Засновником тайпінського руху став сільський вчитель Хун Сюцюань (народився в 1814 р.), який створив вчення, в основу якого були покладені ідеї раннього християнства і китайських мудреців про справедливість, рівність, доброчинність. Разом із учителем Фін Юньшанем Хун Сюцюань перебрався з провінції Гуандун у провінцію Гуаньсі, де в 1844 р. вони заснували товариство «Байшандихой» (Товариство небесного отця). Метою вчення Хун Сюцюаня стало створення «Небесної держави великого благоденства» - Тайпін Тяньго; головними принципами - рівність, розподіл поміщицької землі і багатств, награбованих у народу. Ці ідеї знайшли підтримку в селян, робітників, ремісників, з числа яких вийшли найближчі помічники Хун Сюцюаня: Ян Сюцин (вугляр), Сяо Чаогуй (селянин). Рух поширювався, і в процесі його формування виникло друге популярне гасло: «повалення маньчжурської династії». Перспектива усунення маньчжурів керівних ролей у державі захопила і частину поміщиків, серед яких найбільш впливовими були Вей Чанхой і Ши Дакай.

Перший етап тайпінського повстання (1850-1853) був досить вдалим. 11 січня 1851 р. тайпіни оголосили війну маньчжурській династії і створення Тайпін Тяньго. Повсталі здійснили похід на Північ де взяли місто Юньань, яке стало своєрідною столицею тайпінів, центром антифеодального та антиманьчжурського руху. Як і в європейських країнах повсталі мали царистські настрої. Мова йшла про створення нової, китайської династії, тому Хун Сюцюань узяв титул Тянь-вана (Небесного князя). Його сподвижники також отримали титули: Ян Сюцинь - Дун-вана (Східний князь), Вей Чанхой - Бей-вана (Північний князь), Сяо Чаогуй - Сі-вана (Західний князь), Фен Юньшань - Нань-вана (Південний князь), Ши Дакай - І-вана (окремий князь). Усі вони підкорялися Дун-вану.

У квітні 1852 р. тайпіни нанесли поразку маньчжурським військам, розвинули наступ на Амой, але взяти місто не змогли. У битві загинули Сяо Чаогуй і Фен Юньшань. У кінці 1852 р. повстанці вийшли до річки Янцзи, взяли Учан і Аньцин і у березні 1853 р. підійшли до Нанкіну. Військо тайпінів відзначалося високою дисципліною, свідомістю, користувалось підтримкою народу. На початку 1853 р. армія нараховувала 1 млн бійців. Але у тайпінів були і прорахунки: захоплені території вони не закріплювали за собою, в них не було єдиного військового плану та командування, кінцева мета повстання чітко не визначалась. 19 березня 1853 р. повсталі взяли Нанкін, який проголосили своєю столицею. Була утворена монархічна держава з ознаками селянського демократизму. Головою уряду і головнокомандуючим був призначений бідняк Ян Сюцин. Спочатку органи влади мали тісні зв’язки з народом, і в цьому була їх непереможність.

Першими законодавчими актами нової держави стали: аграрний закон (Земельний уклад небесної династії), де оголошувався загальний і зрівняльний розподіл землі; «Уклад», де висвітлено принципи державного устрою. Низовою адміністративною одиницею вважався взвод лян (община з 25 сімей), 500 взводів становили корпус – чжоу (округ). Вищою одиницею вважали армію (13 156 сімей). Усі командири вибиралися. Жінки отримували рівні права з чоловіками. Забороняли тютюн, опіум, азартні ігри. Був введений гласний суд, суворо переслідували грабіжництво і бандитизм.

Другий етап (1853-1856). Походи тайпінів. У 1853, 1854 рр. тайпіни здійснили два походи на Пекін. Малі загони повсталих не зуміли захопити столицю. Це була серйозна помилка повстанців, які недооцінили значення взяття столиці для подальшого розвитку боротьби проти Цинів. Другою тактичною помилкою стала відсутність контролю над територіями, захопленими під час походу 1851-1853 рр. Після невдачі під Пекіном тайпінам прийшлося повертатися за Захід і знову з боями проходити раніше захоплені ними ж провінції, де китайські поміщики створили армію на чолі з Цзен Гофанем, яка серйозно загрожувала повстанцям.

Одночасно з тайпінським повстанням відбулися збройні виступи населення в провінціях Гуандун, Фуцзян, Чжецзян. Члени таємного товариства «Тяньдіхуей» захопили місто Амой; 7 вересня 1853 р. повстання, організоване товариством «Малих мечів», перемогло у Шанхаї. Новий уряд протримався до 18 лютого 1854 р., доки іноземці не придушили повстання. Тайпіни не використали можливості об’єднання сил і не підтримали повсталих. Це була ще одна велика стратегічна помилка.

Іноземні держави у цей час формально витримували нейтралітет. Їм було вигідно розколоти Китай на дві держави. Намагаючись на випадок перемоги тайпінів завоювати їх прихильність, представники Франції та Англії заключили договір про торгівлю з ними. Тайпіни ж, у свою чергу, намагалися уникнути конфліктів із іноземними державами.

Третій етап (1856-1860) - це період кризи, зумовленої внутрішніми причинами. Поступово «Небесний князь» Хун Сюцюань оточив себе родичами і фактично створив нову династію. Отже, спроба створити «державу великого благоденства», засновану на рівності та братерстві, виявилась нереальною, замість старої знаті прийшла нова. Кінцеву мету повстання представники кожної з соціальних груп тайпінів розуміли по-своєму, між ними розпочалася боротьба. Проти Ян Сюціна, прибічника народу, виступив представник поміщиків Вей Чанхой. У результаті змови Ян Сюцин був убитий, а його прибічники страчені. Ши Дакай «покарав» Вей Чанхоя, з частиною армії покинув Хун Сюцюаня, який не зумів ні сконцентрувати у своїх руках владу, ні припинити внутрішню боротьбу, і почав діяти самостійно. Тайпіни втратили своїх талановитих керівників і вже не мали реальних сил, здатних перемогти урядові війська. До того ж третій етап повстання збігся із Другою опійною війною.