Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семінари політекономія.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
2.45 Mб
Скачать

Завдання

Опрацювати питання, рекомендовані для самостійного вивчення.

Дати письмову відповідь на запитання:

- Що таке ефективність виробництва?

- Які показники визначають соціальну ефективність виробництва?

- Що впливає на економічну ефективність виробництва?

- Як, на Вашу думку, можна покращити ефективність виробництва в Україні?

Семінарське заняття №2. Виробництво і його основні чинники. Суспільний продукт.

План

1. Виробництво як процес, його зміст. Технічний спосіб виробництва.

2. Основні чинники суспільного виробництва, їх взаємодія.

3. Виробничий потенціал і межа виробничих можливостей.

  1. Суспільний продукт. Сукупний суспільний продукт. Валовий суспільний продукт. Валовий національний продукт. Чистий продукт.

Методичні вказівки:

При підготовці до семінарського заняття студенти повинні зрозуміти суть виробництва, його суспільний характер, мати поняття про технічний спосіб виробництва, зміну типів способів виробництва. Процес виробництва неможливий без основних чинників виробництва та їх взаємодії. Фактори виробництва обмежені, тому їх необхідно раціонально використовувати. Узагальнюючим показником виробництва є сукупний суспільний продукт. Сукупний суспільний продукт – це товари і послуги, створені працею сукупних працівників в різних сферах матеріального виробництва за певний проміжок часу. Сукупний продукт складається з продуктів, отриманих на різних підприємствах. Якщо врахувати товари і послуги, створені не лише в сфері матерільного виробництва, а й в сфері нематеріального виробництва, то отримаємо валовий суспільний продукт. Внаслідок суспільного поділу праці між підприємствами виникає проміжний продукт – це товари і послуги, які піддаються подальшій обробці або перепродуються кілька разів. Уникнути повторного рахунку можна за допомогою додаткової вартості. Додаткова вартість – це ринкова ціна товарів за оцінкою вартості спожитих предметів праці. Якщо із сукупного суспільного продукту виключити повторний рахунок, отримаємо категорію кінцевого продукту. За своєю натурально – речовою формою сукупний суспільний продукт поділяється на засоби виробництва і предмети виробництва. Якщо враховувати роль окремих складових сукупного суспільного продукту, то в ньому розрізняють:

1) фонд заміщення – частина сукупного продукту, яка використовується на оновлення зношених засобів виробництва;

2) фонд споживання – частина сукупного продукту, яка використовується на придбання необхідних товарів і послуг;

3) фонд нагромадження – частина сукупного продукту, яка використовується на збільшення речових факторів виробництва.

ССП = c+v+m

Якщо від суспільного продукту відняти фонд заміщення, то отримаємо національний дохід. Національний дохід – це чистий продукт країни. НД = v+m. НД – реальний дохід, який використовується в суспільстві для особистого споживання і розширеного відтворення. Національний дохід поділяється на:

1) необхідний продукт - це частина національного доходу, яка використовується для відтворення робочої сили;

2) додатковий продукт - це частина національного доходу, яка використовується для розширеного відтворення виробництва, функціонування невиробничої сфери, створення резервів і запасів.

Національний дохід як економічна категорія виражає виробничі відносини між людьми з приводу виробництва, розподілу, обміну необхідного і додаткового продукту. Якщо додати додаткові вартості всіх підприємств, то отримаємо валовий національний продукт. Валовий національний продукт – це сукупність вартостей всіх товарів і послуг. Модифікацією валового національного продукту є валовий внутрішній продукт. Валовий внутрішній продукт – сукупність вартостей всіх товарів і послуг, створених всіма виробниками на економічній території даної країни. Валовий національний продукт відрізняється від валового внутрішнього продукту на сальдо платіжного балансу. Якщо враховувати працю багатьох поколінь, а також залучені у виробництво природні ресурси, то отримаємо національне багатство. Національне багатство – це сукупність створених і нагромаджених в країні матеріальних благ, рівня освіти, виробничого досвіду, що використовується для розширеного відтворення. Складовими національного багатства є:

  • виробничі фонди (основні і оборотні);

  • невиробничі фонди (школи, лікарні, житлові будинки);

  • домашнє майно населення;

Методичні вказівки до виконання контрольної роботи:

З теми № 3 для контрольної роботи визначені такі питання:

7. Виробництво як процес, його зміст. Поняття технологічного способу виробництва та основних етапів його історичної еволюції.

Студенту необхідно дати визначення виробництва, пояснити, чому виробництво має суспільний характер, розкрити поняття технологічного способу виробництва та його еволюцію (доіндустріальний, індустріальний, постіндустріальний типи).

8. Основні чинники виробництва та їх взаємодія.

Необхідно показати суть робочої сили та засобів виробництва як основних чинників виробництва, дати визначення категорій “робоча сила”, “предмет праці”, “ засіб праці”, “засоби виробництва”, “продуктивні сили”, “виробничі відносини”, “спосіб виробництва”. Студенту потрібно охарактеризувати спосіб поєднання робочої сили і засобів виробництва, розкрити суть органічної будови капіталу.

9. Результативність виробництва та її показники Студенту необхідно розкрити суть ефективності виробництва, показати вплив раціонального використання основних чинників виробництва на ефективність виробництва. Необхідно охарактеризувати кількісні показники результативності виробництва, зокрема, сукупний суспільний продукт, валовий внутрішній продукт, національний дохід.