Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семінари політекономія.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
2.45 Mб
Скачать

Завдання

1. Опрацювати питання, рекомендовані для самостійного вивчення.

2. Дати письмову відповідь на запитання:

2.1. Розкрийте зміст суспільного відтворювального процесу Кене?

2.2. Як, згідно з теорією К. Маркса, відбувається реалізація сукупного суспільного продукту при простому відтворенні?

2.3. Як здійснюється розширене відтворення виробництва?

2.4. Чим відрізняється теорія К. Маркса від теорії Ф. Кене?

2.5. В чому суть матриці міжгалузевого балансу В. Леонтьєва?

2.6. Яке значення для економіки України має модель “затрати-випуск”?

Методичні вказівки:

З цієї теми для контрольної роботи визначено такі питання:

43. Суспільний продукт як результат виробництва, його структура. Вартісні і натурально-речові форми суспільного продукту.

Студенту потрібно з'ясувати суть суспільного продукту, визначити його структуру, охарактеризувати вартісні форми суспільного продукту: валовий внутрішній продукт, валовий національний продукт, проміжний і кінцевий продукт та натурально-речові форми суспільного продукту.

44. Відтворення суспільного продукту. Види відтворення. Моделі реалізації суспільного продукту Кене, Маркса, Леонтьєва.

Студенту потрібно дати визначення відтворення, показати, що передбачає процес відтворення, охарактеризувати просте і розширене відтворення, розкрити суть відтворення сукупного продукту за натурально-речовою формою та вартістю. Особливу увагу необхідно звернути на моделі реалізації суспільного продукту, розроблені Кене, Марксом, Леотьєвим.

Семінарське заняття № 9. Суспільний продукт і його форми. Національний дохід.

План

1. Суспільний продукт як результат виробництва, його структура. Вартісні та натурально-речові форми суспільного продукту.

2. Національний дохід, структура його використання.

3. Відтворення суспільного продукту, його види. Моделі реалізації суспільного продукту.

Студенти з'ясовують суть суспільного продукту як результату суспільного виробництва, визначають його структуру, характеризують вартісні форми суспільного продукту - валовий внутрішній продукт, валовий національний продукт, проміжний і кінцевий продукт та натурально-речові форми суспільного продукту - І підрозділ (засоби виробництва), ІІ підрозділ (предмети споживання). Увага студентів звертається на методи обчислення основних макроекономічних показників, які характеризують розвиток економіки - розподільчий метод, метод кінцевого споживання та виробничий метод. Використовуючи конкретні цифрові дані, студенти визначають ВВП, ВНП і національний дохід, з'ясовують відмінності між цими показниками. Суспільний продукт відтворюється. Студенти визначають суть відтворення його види, типи, доводять, що важливою умовою вітворення суспільного продукту є його реалізація, характеризують моделі реалізації Кене, Маркса, Леонтьєва, показують недоліки цих моделей, їх позитивні ознаки та значення для розвитку економіки. В економічному відтворенні України масштабним є тіньовий сектор (більше 50% сукупного продукту), що негативно впливає на розвиток економіки. Це можна підтвердити конкретними прикладами з матеріалів періодичної преси. Постійну боротьбу з тіньовою економікою веде держава, бо це збільшить сукупний продукт.