Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семінари політекономія.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
2.45 Mб
Скачать

Завдання

1. Опрацювати питання, рекомендовані для самостійного вивчення.

2. Дати письмову відповідь на запитання:

2.1. Чим викликана необхідність антимонопольного законодавства в Україні?

2.2. Назвіть основні антимонопольні заходи законодавства України.

2.3. Які повноваження АКУ визначені Законом України "Про Антимонопольний комітет України"?

2.4. Як можна, на Вашу думку, покращити боротьбу з монополізмом в Україні?

2.5. Виходячи з вимог Закону України "Про обмеження монополізму та недопущення недобросовісної конкуренції у підприємницькій діяльності", спрогнозуйте дії Антимонопольного комітету у випадку:

а) коли комерційний банк, надаючи кредит, нав'язує позичаль­нику умови, за якими той повинен на одержаний кредит придбати необхідні йому товари лише в конкретної фірми, визначеної банком;

б) коли фірма, рекламуючи свою продукцію, буде поширювати неправильні відомості про продукцію заводів-конкурентів;

в) коли одна фабрика, продукція якої не користується попитом, використовує на своїх виробах товарний знак іншої фабрики і цим забезпечує прибутковий збут свого товару;

г) коли взуттєва фірма, яка контролює 25% ринку взуття, виявить бажання придбати ще 2 менші взуттєві фірми, одна з яких контролює 12%, а інша - 7% ринку.

Методичні вказівки для студентів- заочників:

З цієї теми для контрольної роботи визначені питання:

20. Ринок: суть, функції, умови функціонування. Види ринків.

Студенту необхідно дати визначення ринку як обміну і як економічних відносин, розкрити його функції, назвати та охарактеризувати основні види ринків.

21. Інфраструктура ринку.

Студенту потрібно розкрити суть організацій інфраструктури ринку, зокрема, таких як біржі, аукціони, торгові доми, брокерські фірми, комерційні банки, страхові компанії тощо.

22. Попит і пропозиція, фактори, які їх визначають. Суть закону попиту і пропозиції.

Необхідно дати визначення понять “попит” і “пропозиція”, назвати чинники, які їх визначають (цінові і нецінові), розкрити суть закону попиту і пропозиції, визначити, що таке еластичність попиту і пропозиції, показати, як обчислюється коефіцієнт еластичності попиту і пропозиції, намалювати графіки попиту і пропозиції і визначити при цьому ціну рівноваги.

  1. Конкуренція і ринок. Види і типи конкуренції.

Студенту потрібно показати, що означає термін “конкуренція”, дати визначення ринкової конкуренції, показати еволюцію та значення конкуренції для розвитку виробництва, вказати на недоліки конкуренції, розкрити суть типів конкуренції (досконалої, недосконалої) та видів конкуренції (внутрішньогалузевої та міжгалузевої), охарактеризувати методи конкурентної боротьби, показати вплив держави на конкуренцію.

  1. Монополія і конкуренція. Форми і види монополій. Наслідки монополізації економіки. Антимонопольна практика і антимонопольне законодавство.

Студент повинен розкрити суть терміну “монополія”, причини виникнення монополій, форми і види монополій, довести, що монополія є антиподом конкуренції і ринку, охарактеризувати типи ринкових конкурентних структур. Використовуючи Закон України “Про обмеження монополізму та недопущення недобросовісної конкуренції у підприємницькій діяльності” показати вплив держави на монополію.

Семінарське заняття № 5. Загальні основи ринку.

План

1.Ринок, його суть, функції, структура. Умови функціонування ринку.

2. Інфраструктура ринку.

3. Закон попиту і пропозиції – основний закон ринку. Еластичність попиту і пропозиції.

4. Конкуренція і монополія. Антимонопольна практика і антимонопольне законодавство.

Студенти дають визначення ринку, розкривають його функції, умови, характеризують фінансовий ринок, ринок робочої сили, ринок засобів виробництва, ринок предметів споживання, ринок послуг, ринок інтелектуальної власності, ринок інформації.

Фінансовий ринок – це сукупність економічних відносин, які виникають з приводу купівлі-продажу фінансових ресурсів. Цей ринок формується на основі коштів підприємств, організацій і населення й обслуговує обіг платіжних коштів, кредитів, цінних паперів. Фінансовий ринок є короткостроковим (ринок грошей) і довгостроковим (ринок капіталу).

Ринок робочої сили – це сукупність економічних відносин, які виникають з приводу використання і купівлі-продажу робочої сили. Продаж робочої сили здійснюється в сфері обігу. Результати продажу фіксуються в контрактах, де визначаються обсяги і умови роботи, зарплата, тривалість оплачуваної відпустки.

Ринок засобів виробництва – це ринок, спрямований на задоволення виробничих потреб. Його суб’єктами є фізичні та юридичні особи, що займаються економічною діяльністю. Об’єктами є предмети праці і засоби праці. Цей ринок передбачає економічну і юридичну відповідальність за виконання контрактів та поставок. Порушення їх призводить до банкрутства.

Ринок предметів споживання – це ринок, який призначений для задоволення фізіологічних та соціальних потреб людини. Цей ринок впливає на виробництво, змінюючи його структуру, ліквідовуючи диспропорції в економіці.

Ринок послуг – це ринок, на якому об’єктом купівлі-продажу є послуги. Це особлива споживча вартість, яка задовольняє потреби людей. Послуги є традиційні, нетрадиційні, матеріальні, нематеріальні.

Ринок інтелектуальної власності – це економічна категорія, яка виражає відносини між людьми з приводу створення і присвоєння об’єктів розумової діяльності (патентів, ліцензій, ноу-хау, наукових досліджень, комп’ютерних програм, рецептур тощо).

Ринок інформації – це сектор ринку, який обслуговує всі сфери людської діяльності. Без технічних засобів інформації і інформаційних систем неможливо підвищити добробут населення, забезпечити інтелектуальне зростання.

Основним законом ринку є закон попиту і пропозиції. Студенти пояснюють механізм дії закону, визначають, які фактори впливають на попит і пропозицію, що таке еластичність попиту і пропозиції. В конкретних ситуаціях студенти визначають рівноважний обсяг купівлі-продажу, ціну рівноваги і будують графіки попиту і пропозиції. Об’єктивним законом ринку є закон конкуренції. Студенти з’ясовують суть конкуренції, характеризують методи конкурентної боротьби, доводять небезпеку монополії та показують вплив держави на монополію.