Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семінари політекономія.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
2.45 Mб
Скачать

Тема 9. Капіталістична економіка як вища форма ринкової економіки

Методична мета: студенти повинні знати основні моделі та риси економічної системи капіталізму; вміти визначати особливості приватно-капіталістичної власності; переваги різних типів економічних систем, їх застосування в різних країнах і в Україні.

План

1. Процес зародження капіталізму як принципово нової економічної формації.

2. Етапи розвитку капіталістичної економічної формації. Становище найманої праці за капіталізму вільної конкуренції.

3. Економічна система монополістичного капіталізму. Фінансово-монополістична олігархія.

Література

  1. Економічна теорія: Політекономія /За ред Базилевича В.Д. - К.: Знання – Прес, 2001.

  2. Основи економічної теорії / За ред. Чухна А.А. - К.: Вища школа, 2001.

Питання 1

Капіталістичний спосіб виробництва починає розвиватися в окремих країнах на початку XVI століття. Об'єктивними основами виникнення і розвитку капіталізму є:

- процес відчуження безпосередніх працівників від засобів вироб­ництва і формування приватної капіталістичної власності;

- наявність юридично вільних найманих працівників, які позбавлені влас­ності на засоби виробництва, але є власниками своєї робочої сили;

- розвинене товарне виробництво, яке набуває всезагального характеру, коли робоча сила перетворюється на товар;

- ринковий механізм регу­лювання економіки, який базується на приватній капіталістичній влас­ності і передбачає наявність вільної конкуренції, стихійного ціноутворення, стихійного переливу капіталу всередині галузей і між галузями;

- підпорядкування економічної системи закону виробництва додаткової вартості, що виявляється на практиці у формі прибутку.

Ці об'єктивні передумови формуються поступово в процесі первісного нагромадження капіталу. Прискорили первісне нагромадження капіталу великі географічні відкриття, які сприяли формуванню світового ринку. Із ввезенням знач­ної кількості золота і срібла до Європи з колоній ціни на то­вари широкого вжитку зросли в 4—5 разів, що сприяло значному збага­ченню купців і підприємців. Грошове багатство нагромаджували та­кож лихварі.

Еволюція капіталістичного способу виробництва зумовлена розвитком і поглибленням суперечностей суспільного способу виробництва в умовах феодалізму. Поглиблення поділу праці призводить до появи нових галузей економіки, спеціалізації всередині окремих галузей. Основними шляхами становлення капіталізму є еволюційний та насильницький шляхи. В країнах, де становлення капіталізму відбувалося еволюційним шляхом, зростав обсяг ринку, розширювалися масштаби товарно-грошових відносин. Процес первісного нагромадження капіталу відокремлював виробників від засобів виробництва і перетворював їх на пролетарів. Суть насильницького шляху в тому, що землевласники зганяли селян з своєї землі, перетворюючи їх на бездомних, а на своїх землях розвивали промисловість, стаючи капіталістами.

Зокрема, в Англії у XVI - XVII ст. лендлорди експропріювали громадські землі та приватні землі селян, які на той час звільнялися від кріпосної залежності. Цьому сприяла держава, яка ухвалювала відповідні закони. Поштовхом до експропріації стало різке зростання цін на вовну, зумовлене швидким розвитком вовняних ма­нуфактур. Відчужені землі віддавалися в оренду підприємцям. Пара­лельно відбувався процес утворення капіталістичного фермерства. Зем­лю втратили майже 1,5 млн. селян.

Методами первісного нагромадження капіталу були також система протекціонізму, колоніальна торгівля, піратство, державні позики й по­датки та ін. В Україні процес первісного нагромадження капіталу швид­кими темпами здійснювався після скасування кріпосного права.

Капіталізм відрізняється від усіх добуржуазних формацій використанням машинної техніки. Поява робочих машин забезпечила значне зростання продуктивності праці та здешевлення товарів. Було створено новий технологічний спосіб виробництва, який став адекватною основою функціонування і розвитку капіталістичних виробничих відносин. Людина в цих умовах перетворюється на придаток машини. Відбувається поступовий процес переходу від формального до реального підкорення праці капіталом, коли найманий робітник становить невід’ємний елемент функціонування капіталу. У капіталістичній економічній системі виділяють такі стадії:

  • капіталізм вільної конкуренції;

  • монополістичний капіталізм;

  • державно-монополістичний капіталізм.