Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семінари політекономія.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
2.45 Mб
Скачать

Завдання

  1. Опрацювати питання, рекомендовані для самостійного вивчення.

  2. Письмово дати відповідь на запитання:

  • Що таке суспільні фонди споживання?

  • На які види класифікуються суспільні фонди споживання?

  • Яку роль в суспільстві відіграють суспільні фонди споживання?

Методичні вказівки:

З цієї теми для контрольної роботи визначено наступні питання:

50. Національний дохід як дохід нації. Механізм розподілу національного доходу. Перерозподіл національного доходу.

Студенту необхідно визначити суть національного доходу, його структуру, охарактеризувати необхідний і додатковий продукт, пояснити суть функціонального та персонального розподілу національного доходу.

51. Споживання та заощадження, їх суть, функції.

Студенту необхідно визначити суть споживання і заощадження, охарактеризувати фактори, які їх визначають, розкрити суть нульових та від'ємних заощаджень, зобразити їх графічно. Для цього необхідно використати підручник Панчишина С.М. "Макроекономіка".

52. Суспільні фонди споживання.

Студенту необхідно визначити суть суспільних фондів споживання, охарактеризувати їх види, основні ознаки, їх роль в економіці України.

53. Розподіл національного доходу і об'єктивні основи формування доходів населення. Сімейні доходи.

Студенту потрібно охарактеризувати механізм розподілу національного доходу, визначити форми розподілу доходів, розкрити суть первинних, похідних та кінцевих доходів, з'ясувати джерела формування сімейних доходів та напрями їх використання.

54. Фонди споживання та нагромадження, їх структура. Шляхи оптимізації фондів споживання та нагромадження.

Студенту потрібно з'ясувати суть фонду споживання та нагромадження, їх структуру. Використовуючи статистичні дані, проаналізувати величину фонду споживання та нагромадження в Україні, порівняти їх з відповідними даними інших країн, запропонувати шляхи оптимізації фондів споживання та нагромадження. Доцільно використати матеріали періодичної преси.

Семінарське заняття № 11. Розподіл національного доходу. Споживання, заощадження і добробут людини.

План

1. Національний дохід як дохід нації, механізм його розподілу. Перерозподіл національного доходу.

2. Розподіл національного доходу і об'єктивні основи формування доходів населення.

3. Споживання і заощадження, їх суть та функції.

4. Суспільні фонди споживання. Фонди споживання та нагромадження, шляхи їх оптимізації.

Студенти з'ясовують суть національного доходу, його структуру, показують механізм його розподілу: розподіл між власниками факторів виробництва відповідно до функцій, яку виконує той чи інший фактор називається функціональним розподілом; розподіл між окремими домогосподарствами, фізичними особами, який здійснюється з врахуванням трудової участі у створенні національного доходу, називається персональним розподілом. Розподіл, який здійснюється через ціни, податки, називається перерозподілом. Необхідно звернути увагу студентів на різні форми доходів, які формуються внаслідок розподілу національного доходу. Це первинні доходи, до яких належить заробітна плата, прибуток, рента, проценти; похідні доходи (заробітна плата працівників бюджетної сфери, виплати з суспільних фондів споживання) та кінцеві доходи. Сума грошових коштів, отриманих або вироблених домогосподарствами за певний період часу, називається особистими доходами. Після сплати податків у розпорядженні домогосподарств залишається використовуваний дохід, який йде на споживання та заощадження. Споживання – це видатки домогосподарств на придбання товарів і послуг для задоволення потреб. Заощадження – це та частина використовуваного доходу, яка в нинішній час не споживається і пов'язана з забезпеченням потреб у майбутньому. Кошти, що заощаджуються, накопичуються. Рівень споживання і заощадження визначає використовуваний дохід. Залежність між споживанням і використовуваним доходом ілюструється функцією споживання і зображається графіком споживання. Залежність між заощадженням і використовуваним доходом ілюструється функцією заощадження і зображається графіком заощадження. На графіку споживання і заощадження відкладаються по вертикалі, використовуваний дохід – по горизонталі. Наприклад:

Використовува-ний дохід (ВД), грн.

Споживання (С), грн.

Заощадження (S), грн.

S=ВД-С

Гранична схильність до споживання (МРС)=С/

ВД

Гранична схильність до заощадження (MPS)=S/

ВД

190

192

-2

-

-

200

200

0

0,8

0,2

210

208

+2

0,8

0,2

220

216

+4

0,8

0,2

230

224

+6

0,8

0,2

240

232

+8

0,8

0,2

250

240

+10

0,8

0,2

Функція споживання

Функція заощадження

Рівень використовуваного доходу, за якого не заощаджують і не витрачають попередні заощадження, називається точкою нульових заощаджень. Від’ємні заощадження означають, що споживач живе в борг. Лінія 45 означає, що весь використовуваний дохід споживач витрачає тільки на споживання. Величина додаткового споживання, що його спричиняє додаткова одиниця доходу, називається граничною схильністю до споживання. Щоб обчислити граничну схильність до споживання, треба зміни у споживанні розділити на зміни в доходах. Гранична схильність до заощадження – це величина додаткового заощадження, що його спричиняє додаткова одиниця доходу. Щоб обчислити граничну схильність до заощадження, треба зміни у заощадженннях розділити на зміни у доходах. На заощадження і споживання впливають такі фактори:

  • доходи;

  • інфляція;

  • податки;

  • ціни;

  • відрахування на соціальне страхування;

  • ажіотаж;

  • зростання пропозиції.

Використання заощаджень з метою створення нових виробничих потужностей і активів називається інвестиціями. Є такі види інвестицій:

  • інвестиції в основний капітал;

  • інвестиції в житло;

  • інвестиції в запаси.

Інвестиції залежать від таких факторів:

  • очікувана норма прибутку;

  • рівень процентної ставки;

  • податкові ставки;

  • технічний прогрес;

  • внутрішньополітичний клімат;

  • міжнародне становище;

  • динаміка населення;

  • ситуація на фондовому ринку.

Показником ефективності інвестицій є чиста поточна вартість - це різниця між поточною вартістю потоку майбутнього виторгу і поточною вартістю потоку майбутніх витрат на реалізацію проекту.

В Україні фонд споживання перевищує фонд нагромадження, що негативно впливає на інвестиції, адже джерелом інвестицій є заощадження. Крім того, в Україні не зовсім сприятливий інвестиційний клімат, особливо для зарубіжних інвестицій. Для покращення ситуації необхідне стабільне законодавче поле.