Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЇ СИСТЕМИ.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
3.64 Mб
Скачать

Центр дзк.

Державне підприємство «Центр державного земельного кадастру» створене відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 2 грудня 1997 р. № 1355 «Про Програму створення автоматизованої системи ведення державного земельного кадастру» та на підставі наказу Державного комітету України по земельних ресурсах від 04.11.97 № 110 на базі госпрозрахункового бюро наукових, проектно-вишукуваних, проектно-технологічних робіт і державної землевпорядної експертизи шляхом реорганізації, є правонаступником його майнових прав та зобов’язань.

 Вирішення проблем сталого розвитку регіонів, екологічної безпеки довкілля, охорони земель та їх раціонального використання, оптимізація землеустрою, визначення правових відносин щодо землі та іншого нерухомого майна потребують всебічного кадастрового забезпечення. Як свідчить світовий досвід, кадастрово-реєстраційні системи відіграють важливу роль у сфері управління нерухомістю, оподаткування та іпотечного кредитування, інформаційного та правового забезпечення ринку нерухомого майна, тощо. Більше того, кадастрово-реєстраційні системи є обов’язковим атрибутом економіки всіх без винятку економічно розвинутих країн, тому роль і місце кадастру в сучасному суспільстві постійно зростають.

На даний час Центр ДЗК діє на підставі статуту, затвердженого наказом Держкомзему від 22.01.2009 № 33. Основною метою Центру ДЗК є функціонування автоматизованої системи ведення державного земельного кадастру України та системи реєстрації земельних ділянок, нерухомого майна та прав на них для забезпечення органів державної влади та органів місцевого самоврядування, громадян, підприємств, установ і організацій достовірною інформацією про землю та отримання прибутку від здійснюваної діяльності.

 

Основні принципи роботи ас дзк

1. Система єдина на всій території України (єдиний банк даних, єдина мережа передачі інформації, єдина система захисту інформації, єдині підходи і правила при формуванні земельно-кадастрової інформації, єдина система координат).

2. Система працює в режимі реального часу - on-line (в будь-який момент оператор має актуальну інформацію про стан кожної земельної ділянки).

3. Інформація про будь-яку зміну в базі даних, а також про оператора, який здійснив цю зміну, вноситься до електронного журналу і залишається там назавжди.       

4. Система дає можливість працювати із замовником у режимі єдиного вікна. При цьому більшість перевірок коректності даних про земельну ділянку проводиться комп'ютером під час надходження інформації до бази і система одразу видає результат.           

5. Більшість паперових даних зберігається в системі у вигляді електронних копій,що робить прозорим процес обліку бланків і документів та унеможливлює корумповані дії. 

АС ДЗК створювалася за прикладом земельного кадастру міста Києва.

 АС ДЗК реалізована із застосуванням сучасних світових технологій. Було використано програмний продукт ARCVIEW 9.x фірми ESRI – світового лідера ГІС технологій.

Цілі та завдання кадастрово-реєстраційної системи АС ДЗК

1.      Забезпечення централізованого обліку земельних ділянок та просторових даних щодо них.

2.      Забезпечення всіх передбачених законом прав громадянина на земельну ділянку.

3.      Встановлення чітких меж земельних ділянок.

4.      Унеможливлення накладання однієї земельної ділянки на іншу.

5.      Забезпечення контролю використання земель державними органами.

6.      Зведення до мінімуму впливу “людського фактору” на процес     землевідведення.

7.      Забезпечення надійного зберігання земельно-кадастрової інформації в електронному вигляді.

8.      Надання передбачених законом відповідей громадянам і державним установам на їхні заяви та запити.

9.      Надання свідоцтв та витягів із системи.

10.   Забезпечення доступу до необхідної, актуальної інформації державним органам влади та органам місцевого самоврядування.