Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЇ СИСТЕМИ.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
3.64 Mб
Скачать

Основні поняття щодо кадастрових систем.

  1. Поняття кадастрових систем.

  2. Кадастрові системи як важливий правовий елемент захисту прав власності.

  3. Мета та цілі кадастрової системи.

  4. Передумови та актуальність утворення нової кадастрової системи.

  5. Кадастрова система як інструмент ефективного функціонування ринкової економіки, реалізації земельної політики.

  6. Складові моделі реєстрації.

  7. Концепція кадастрової системи.

Кадастрові системи є важливим правовим елементом захисту прав власності. Юридична сила реєстрації полягає в тому, що держава несе відповідальність за правильність реєстраційних процесів. Незареєстровані права вважаються неіснуючими, а зареєстровані – правильними. Складовою частиною реєстру є кадастрові плани та карти. При визначенні прав володіння чи користуваннями кадастровими об'єктами вказують на певні обмеження чи обтяження, які можуть мати місце. В кадастрових системах важлива роль відводиться концепції меж земельних ділянок. Як правило межі земельної ділянки повинні бути зафіксовані в натурі, що реєструють в реєстрі.

Кадастр нерухомості тісно пов'язаний з існуючими на даний час топографічними планами і картами. Відомо, що топографо-геодезичні матеріали можуть служити основою створення кадастрових планів і карт. В більшості країн кадастр охоплює майже всю територію країни, за винятком труднодоступних та малопродуктивних регіонів. Нові формування кадастрових об'єктів, розподіл або консолідація існуючих систематично заносять до реєстру і показують на кадастрових планах та картах.

Кадастрові системи служать цілям стратегічного планування розвитку територій, а також адміністративного та операційного контролю. В більшості випадків на регіональному рівні ці функції виконують єдині державні структури. На сьогодня, Україна як і більшість інших країн Східної Європи перебуває на шляху реформування економічної та законодавчої систем. Земельна реформа є суттєвою частиною цього складного процесу, від ефективності якої в значній мірі залежить успіх економічних перетворень у країні, а створення нової кадастрової системи є метою даної реформи та однією з передумов сталого розвитку суспільства. Запровадження такої системи в Україні передбачено також чинними законодавчими та нормативними актами. Важливе місце серед інших аспектів створення та функціонування кадастрової системи займає законодавча база щодо права власності на нерухомість, права користування нерухомістю, оренди, іпотеки, сервітутів, судові рішення, планувальних обмежень і т. ін. Саме визначення ступеня її впливу на систему дозволить виявити певні переваги та недоліки роботи системи.

З перших років незалежності Україна розпочала процес приватизації землі та іншого майна. Було прийнято різноманітні нові закони, які регулюють земельні відносини та питання власності, зокрема, нового Земельного Кодексу від 25 жовтня 2001 року, що є основоположним законодавчим документом у сфері управління земельними ресурсами. Проте, з часом стає зрозумілим, що всі ці правила можуть ефективно діяти тільки за умови наявності сучасної кадастрової системи.

  Світовий досвід показує, що кадастрова система є необхідним інструментом для ефективного функціонування ринкової економіки, реалізації земельної політики, підтримки земельно-іпотечного кредитування, підтримки економічного розвитку держави та вирішення питань управління земельними ресурсами. Інформація про земельні ділянки, що міститься у цій системі є базисом для прийняття рішень, пов’язаних з розвитком, управлінням та інвестиціями, як у приватному так і публічному секторах. На думку ряду вчених, на даний момент не існує однозначно визначеної концептуальної моделі земельної реєстрації. Проте, така модель потрібна як з теоретичних так і практичних міркувань. Для того, щоб процес реєстрації виконувався якісно знання з таких галузей як кадастр, геодезія, інформаційний менеджмент, право та організаційна теорія повинні широко використовуватися в сучасній практиці землевпорядника.

Іншими словами, модель реєстрації повинна складатися з технічних, юридичних, фінансових та організаційних компонентів. Усі ці компоненти певною мірою впливають на структуру кадастрової системи. Модель реєстрації можна представити у вигляді формальної системи:

MR=J, T, F, O, де J – юридичні аспекти, T- науково-технічні рішення, F – фінансові аспекти, О – організаційні аспекти.

Дослідження взаємозв’язку між різноманітними правовими аспектами та сучасними світовими кадастровими системами і порівняння його з аналогічним взаємозв’язком в Україні є важливим з точки зору створення такої вітчизняної кадастрової системи, яка б мала змогу якісно підвищити рівень управління земельними ресурсами та іншим нерухомим майном.