Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЇ СИСТЕМИ.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
3.64 Mб
Скачать

Концепція кадастрової системи.

Розглянемо більш детально світові погляди на теорію кадастрових систем. Переважна більшість фахівців з управління земельними ресурсами та іншим нерухомим майном стверджують, що правова база кадастрової системи є підґрунтям для захищеного законодавчо землевпорядкування, тому що основною функцією кадастрової системи є захист прав власності на нерухомість з боку держави. Землевласник не може фізично ані перемістити земельну ділянку, ані, юридично кажучи, знищити її. Влада власника обмежується використанням або розпорядженням певних прав на неї. Володіння землею є особливим, тому що досить часто це не є справою лише однієї особи, а охоплює інтереси багатьох сторін, що породжує в свою чергу цілу низку питань та суперечок навколо власності. Для вирішення такої ситуації потрібна кадастрова система, яка б враховувала права та обов’язки різних складників суспільства .

Це є дуже складна інформаційна система, тому що зв’язки між людьми та ділянками нерухомості є “багато до багатьох”. Більш того, система повинна бути гнучкою та водночас надійною по відношенню до земельних та майнових трансакцій, іпотеки, сервітутів та ін. Фінансування даної системи повинно регламентуватися статутом – чи така система має бути прибутковою, або брати платню від зацікавлених сторін, що покриває лише витрати на здійснення реєстраційних робіт, або мати повністю державне фінансування. Також потребує уваги питання створення компенсаційного фонду, грошові кошти з якого б використовувалися для компенсації втрат користувача, пов’язаних з некоректною роботою системи.

  Теоретично, кадастрова система є підсистемою більш широкої земельної інформаційної системи (ЗІС), яка є інструментом для прийняття економічних, адміністративних, юридичних рішень, а також планування та розвитку територій.

ЗІС складається, з одного боку, з бази даних, що містить дані про землю на певній території, а з іншого боку, з процедур та технік для систематичного збору, оновлення, обробки та розповсюдження цих даних . Таким є визначення ЗІС Міжнародної федерації геодезистів.

Проте, існують також інші думки стосовно визначення ЗІС. FIG розглядає ЗІС як початкову систему, що є джерелом для географічної, картографічної, ресурсної, екологічної та соціально-економічної систем, тоді як австралійські науковці стверджують, що географічна інформаційна система (ГІС) є початковим поняттям.

При розробці будь-якої ЗІС існують контрастні інтереси між суспільним та приватним секторами, як у формулюванні будь-якої земельно-інформаційної політики так і в її виконанні.

Група експертів ООН з питань земельного менеджменту закликала уряди усвідомити відповідальність за розробку земельних інформаційних систем, оскільки:

  • результат роботи земельної інформаційної системи повинен сприяти прийняттю багатьох політичних рішень;

  • результат може означати успіх або невдачу у здійсненні багатьох урядових рішень, наприклад таких як пошук та експлуатація ресурсів, індустріалізація та земельна реформа;

  • ефективна робота ЗІС може вимагати нового законодавства або модифікацій існуючого законодавства, що може вплинути певною мірою на роботу різних міністерств та установ.

Голландський науковець Хенссен зробив дослідження з питань використання існуючих світових кадастрових систем. Зокрема, він визначив завдання земельної політики, задля якої використовується кадастрова система . До них відносяться:

  • послідовне стимулювання ринку землі та інвестування в землю, особливо за допомогою довгострокового кредитування землі та іншої нерухомості;

  • механізм визначення та збору податків;

  • планування та розвиток усіх видів політики (міське планування, житлова політика та ін.);

  • ведення аграрної статистики, електоральних реєстрів, реєстрів підприємств;

  • підтримка виконання інших урядових завдань (існує тенденція використовувати кадастрові системи для кращого управління навколишнім середовищем).

Отже, сучасна кадастрова система визнається більшістю спеціалістів як багатоцільова система, яка за допомогою найсучасніших інформаційних технологій поєднує в собі всі функції раніше окремих систем реєстрації прав на нерухомість та кадастру.