Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЇ СИСТЕМИ.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
3.64 Mб
Скачать

Пояснювальна записка повинна включати:

- характеристику об'єкта (місце розташування, загальна площа, кількість та площа населених пунктів);

- перелік раніше розробленої та використаної документації із землеустрою;

- кадастрові плани земельних ділянок одиниць кадастрового обліку з каталогом координат зовнішніх меж.

Відомості про координати точок меж об'єктів кадастрового обліку повинні вноситись в умовній системі координат 1963 року - СК-63, відповідно до Тимчасових умов використання і розповсюдження топографо-геодезичної та картографічної інформації при створенні земельно-кадастрової документації, затверджених наказом Головного управління геодезії, картографії та кадастру при Кабінеті Міністрів України N 44 від 05.04.96 р. та узгоджених з Держкомземом та Топографічним управлінням Генерального Штабу Збройних сил України.

Використання електронних обмінних файлів, що накопичуються, при переведенні існуючих планів використання земель, в систему координат УСК-2000 буде можливим у разі внесення змін до "Зводу відомостей, що становлять державну таємницю" та оприлюднення Укргеодезкарторафією відповідних ключів переходу до нової координатної системи та розробки нею відповідного програмного забезпечення.

Графічні матеріали кадастрового плану території сільської (селищної, міської) ради (кадастрової зони) складаються на основі отриманих аналітичних матеріалів та коригування чи створення кадастрових планів одиниць кадастрового обліку. Також створюються відповідні електронні обмінні файли земельних ділянок, права на які оформлені державними актами на право власності, державними актами на право постійного користування, договорами оренди, для наповнення бази даних АС ДЗК.

Етапи роботи та терміни їх виконання

Етап роботи

Зміст етапу (види земельно-кадастрових робіт, очікуваний результат)

Термін виконання

Етап 1

Підготовчий

Етап 2

Обробка матеріалів (створення кадастрових планів одиниць кадастрового обліку, створення відповідних електронних обмінних файлів, у тому числі територіальних зон та ін.)

Етап 3

Завершальний. Оформлення результатів робі і підготовка звіту

Результатом роботи є створення кадастрових планів території сільських (селищних, міських) рад (кадастрових зон) для впровадження електронних реєстрів складових частин державного земельного кадастру, формування баз даних автоматизованої системи державного земельного кадастру, впорядкування відомостей про об'єкти кадастрового обліку системи державного земельного кадастру, що має значно покращити стан справ щодо ведення державного земельного кадастру, використання, охорони та проведення моніторингу земель, інвентаризації земель усіх категорій та здійснення землеустрою. Результати робіт повинні бути внесені до автоматизованої системи державного земельного кадастру у встановленому порядку. Використання інформації, що зберігається в електронних обмінних файлах, на даний час відповідно до вимог директиви INSPIRE не передбачено.

При проведенні робіт використовуються сучасні інформаційні та ГІС-технології, які повинні:

  • забезпечувати можливість роботи з планово-картографічними матеріалами в електронному вигляді (растрові зображення в форматах TIF, TIFF, GEO-TIFF, JPG тощо, векторні - у форматі обмінних файлів, наведених в підпункті 7.2 даного технічного завдання);

  • сприймати обмінний файл, наведений в підпункті 7.2 даного технічного завдання, метричну та атрибутивну інформацію для відображення об'єктів кадастрового обліку на різних тематичних шарах та у різних базах даних;

  • мати зворотній зв'язок для обміну інформацією із спеціалізованим програмним забезпеченням, яке використовується для обробки результатів землевпорядних та топографо-геодезичних робіт (Інвент-град, Digital, Кредо тощо), при цьому обмін інформацією повинен забезпечуватись за допомогою обмінного файлу, наведеного в підпункті 7.2 даного технічного завдання;

  • формувати планово-картографічні матеріалами в електронному вигляді у форматі, який дає можливість переглянути, опрацювати і відобразити їх у векторному та растровому виді за допомогою ГІС (ArcGIS, Bentley "Microstation", Intergraph "Geomedia" тощо).

Вимоги до комп'ютерної техніки, яка використовуватиметься з ГІС:

  • процесор - не менше ніж Intel Core 2 Duo (1,8 GHz/1MB/800MHz або вище);

  • системна логіка - Intel 946GZ Express або краща;

  • оперативна пам'ять - не менше 1 GB, DDR-2-Synch DRAM PC-5300 або краща;

  • відеоадаптер - інтегрований Intel Graphics Media Accelerator 3000 або кращій;

  • жорсткий диск - не менше ніж 120 GB SATA 3.0Gb/sec, 8MB cache, 7.200 rpm або кращій.

Вимоги до програмного забезпечення:

  • операційна система Microsoft Windows 2000/2003/XP/Vista.

Технічний захист інформації з обмеженим доступом. Захист інформації з обмеженим доступом здійснюється відповідно до вимог Закону України "Про інформацію" від 2 жовтня 1992 р. N 2657-XII (2657-12) (із змінами), постанови Кабінету Міністрів України від 27.11.98 N 1893 (1893-98-п) "Про затвердження Інструкції про порядок обліку, зберігання і використання документів, справ видань та інших матеріальних носіїв інформації, які містять конфіденційну інформацію, що є власністю держави" (із змінами), постанови Кабінету Міністрів України від 29.03.2006 N 373 (373-2006-п) "Про затвердження Правил забезпечення захисту інформації в інформаційних, телекомунікаційних та інформаційно-телекомунікаційних системах" (із змінами), ДСТУ 3396.0, наказу Держземагенства від 22.10.2007 N 256 "Про введення в дію Переліку відомостей, віднесених до конфіденційної інформації, що є власністю держави і якій надається гриф обмеженого доступу "Для службового користування".

Використання новітніх інформаційних технологій в кадастрових системах.

  1. Основні функціональні геоінформаційні системи GIS

  2. Основні функціональні системи автоматизації проектних робіт CAD

  3. Галузі спільного використання CAD і GIS. Застосування в Містобудівній діяльності, розробці генеральних планів населених пунктів, землеустрої.

  4. Технологічна лінійка продуктів Autodesk Geospatial. Проектування автомобільних і залізних доріг, профілювання, картограми, проектування інфраструктури інженерних мереж.

  5. ARCVIEW 9.x

  6. Ієрархія даних. Сховища даних. Метадані.

  7. Досвід використання технології GIS в кадастровому центрі Будапешту.

Традиційно геоінформаційні системи призначені для збору, зберігання, аналізу і представлення просторових даних. Проте, існує безліч трактувань і визначенні відносно структури і функціоналів GIS, а особливо в таких, наприклад, галузях, як картографія, геологія, метеорологія, землеустрій, екологія, муніципальне управління, транспорт, економіка, оборона і ін.

До основних функціональних систем GIS слід віднести:

СУБД в яких зберігається і обслуговується всіляка інформація не лише про

просторове положення, але і описового і технологічного характеру;

Системи збору інформації, включаючи дані дистанційного зондування

землі (ДЗЗ) і GPS;

Системи відображення інформації, включаючи комунікаційні

засоби(телекомунікації, інтернет, мережі і ін.)

Програмне забезпечення;

Засоби аналізу інформації, виконання технологічних розрахунків,

визначення послідовності виконання операцій по обробці інформації;

Перші прості питання на якы може відповісти GIS:

• Що знаходиться в такому-то місці?

• Де це знаходиться те-то?

• Як туди добратися?

• Як близько це?

Autodesk — це один з найбільших в світі постачальників програмного забезпечення (САПР) для промислового і цивільного будівництва, машинобудування, ринку ІТ і розваг. Починаючи з випуску AUTOCAD в 1982 році, компанією Autodesk був розроблений щонайширший спектр програмних продуктів, що дозволяють архітекторам, інженерам, конструкторам випробовувати свої ідеї. Зараз більше 9 млн. користувачів по всьому світу застосовують ведучі 2D і 3D технології Autodesk для візуалізації, моделювання і аналізу поведінки конструкцій, що розробляються, на ранніх стадіях проектування. Autodesk заснована в 1982 році, штаб-квартира компанії розташована в Сан-Рафаеле (Каліфорнія, США).

Основні функціональні системи CAD. Системи автоматизації проектних робіт (САПР) або CAD (англ. Computer-Aided Design) — спрямовні для створення креслень, технологічних схем, 3D моделей. Сучасні системи CAD оснащуються системами автоматизації інженерних розрахунків, аналізу конструкцій і управління технологічним устаткуванням.

До основних функціональних систем CAD слід віднести:

Засоби створення і редагування 2D і 3D об'єктів;

Системи підтримки користувачів в частині освоєння функціоналів CAD;

Засоби для інженерних розрахунків і аналізу;

Засоби предствалення і публікації (друк і візуалізація);

Системи організації зберігання креслень, що включають можливість

колективного використання даних в кресленнях і додатках.

Галузі спільного використання CAD і GIS:

Містобудівна діяльність. Це діяльність державних органів, органів місцевої самоврядності, фізичних і юридичних осіб в області:

• містобудівного планування розвитку територій і населених пунктів

• визначення видів використання земельних ділянок

• проектування, будівництва і реконструкції об'єктів нерухомості з

врахуванням інтересів громадян, суспільних і державних інтересів, а також

національних, історико-культурних, екологічних, природних особливостей

територій і поселень.

GIS в цих завданнях вирішує питання представлення містобудівних рішень, а CAD завдання проектування територій, вбудовування рішень в існуючу інфраструктуру міст і багато інше. Є ряд завдань нерозривно зв'язаних-одна з них розвиток інфраструктури інженерних мереж.

Так само формулюються завдання в частині забезпечення промислових

підприємств сервісами GIS і CAD.

Розробка генеральних планів населених пунктів.

Генеральний план - це найбільш важливий і принциповий документ відносно розвитку населеного пункту і визначення кордонів і функціонального призначення земельних ділянок. Виключно після затвердження генплану можливе використання земель за новим функціональним призначенням. Якщо схема планування території - це концептуальний погляд на розвиток міста або села, то генплан отримує силу закону і виконання його регламентів є обов'язковим на період терміну його дії. Генплан враховує не лише побажання інвесторів з точки зору економічного розвитку населеного пункту і окремих його частин, але в нім розраховується площа районів житловою, промисловою, комерційної, забудови, інженерна і соціальна інфраструктура, необхідна для функціонування, стійкого і гармонійного розвитку міста.

Весь спектр проектно-планувальних робіт, які вичерпують інвестиційний цикл від містобудівної розробки для певної території до проекту на конкретний об'єкт будівництва виконує незначну кількість проектних організацій. Одна з ведучих організації - Український науково-дослідний і проектний інститут цивільного сільського будівництва

«Укрндіпроцивільсильбуд». Цим підприємством виконується з успіхом ряд робіт з використанням GIS і CAD як на території Київської області, так в цілому по Україні.

Землеустрій. При виконанні землевпоряджувальних робіт ведеться діяльність по:

Складанню кадастрових планів і реєстрація прав на об'єкти нерухомості

Виконанню топографічної зйомки і геодезичним роботам.

По винесенню (встановленню) меж на місцевості, винесення проектних рішень в натуру

Оцінка вартості землі.

Агентські послуги з оформлення земельних ділянок і здобуття дозвільній документації.

Інженери землевпорядники успішно володіють як інструментами GIS так і CAD. Підготовка фахівців в області GIS і CAD у Вузах України якраз вказує на тісний зв'язок цих рішень.