Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЇ СИСТЕМИ.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
3.64 Mб
Скачать

Базові технічні завдання та технічні вимоги на ведення державного земельного кадастру

      1. Сутність базових технічних завдань;

      2. Підстави, мета та призначення робіт;

      3. Вихідні дані для проведення робіт.

      4. Вимоги до розроблення документації.

      5. Правила заповнення обмінного файлу.

      6. Графічні матеріали кадастрового плану

      7. Етапи роботи та терміни їх виконання

      8. Вимоги до інформаційних та ГІС технологій

Відповідно з наказом № 492 від 07.10.2008 року та на виконання програми "Проведення земельної реформи" Держкомзем затвердив базові технічні завдання та базові договори щодо проведення робіт із землеустрою на загальнодержавному, регіональному та місцевому рівнях, веденню державного земельного кадастру за бюджетною программою, а саме:

  • базове технічне завдання на виконання робіт щодо оновлення планово-картографічних матеріалів;

  • базове технічне завдання на ведення державного земельного кадастру;

На виконання базового технічного завдання підставою для виконання роботи є Постанова Кабінету Міністрів України від 05.03.2008 N 151 (151-2008-п) та Паспорт бюджетної програми на 2008 рік за КПКВК 2408030 "Проведення земельної реформи", затверджений наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища України від 13 лютого 2008 р. N 68/172 та наказом Міністерства фінансів України від 26 березня 2008 р. N 150/462. Робота виконується з метою науково-технічного забезпечення створення та функціонування автоматизованої системи ведення державного земельного кадастру на всіх рівнях. Роботи призначені для забезпечення ведення державного земельного кадастру, наповнення бази даних автоматизованої системи державного земельного кадастру відомостями про земельні ділянки, створення кадастрових планів та корегування індексних кадастрових карт адміністративно-територіальних утворень у паперовому та електронному векторному вигляді, формування електронних банків даних складових частин державного земельного кадастру як основи для створення містобудівного, лісового, водного, рекреаційного, екологічного та інших кадастрів. Стадія створення системи державного земельного кадастру - підготовка та систематизація графічної та семантичної інформації.

Робота виконується на сучасному апаратному забезпеченні та з допомогою існуючого програмного забезпечення по обрахуванню геодезичної та землевпорядної інформації. При створенні та коригуванні кадастрових планів та індексних кадастрових карт адміністративно-територіальних утворень застосовуються сучасні ГІС-технології. Створення електронних банків даних - за допомогою СУБД використовуваного програмного забезпечення. В рамках виконання робіт по даному технічному завданню повинні бути виконані роботи по формуванню обмінних файлів на різноманітні об'єкти кадастрового обліку, права на які оформлені державними актами на право власності, державними актами на право постійного користування, договорами оренди. Ця інформація готується для подальшого внесення до АС ДЗК і врахування при виконанні ведення державного земельного кадастру за допомогою АС ДЗК.

Вихідними даними для виконання робіт по веденню державного земельного кадастру є:

  • відомості і документи, які затверджені в установленому порядку про усі земельні ділянки незалежно від форми власності та цільового призначення, а також про інші об'єкти нерухомого майна, розташовані на цих земельних ділянках, речові права на них та їх обмеження, плани існуючого використання земель, наявні індексні кадастрові карти, існуючі чергові кадастрові плани адміністративно-територіальних одиниць;

  • відомості і документи про зрошувані та осушені землі, землі під громадськими пасовищами та сіножатями, території, які можуть бути законсервовані, виходячи з екологічних умов;

  • зведені відомості про наявність і використання земель, їх розподіл за власниками і користувачами, в тому числі орендарями земельних ділянок, угіддями та видами економічної діяльності;

  • відомості про зареєстровані права на земельні ділянки та інше нерухоме майно, обмеження цих прав;

  • дані нормативної грошової оцінки земель;

  • дані експертної грошової оцінки земельних ділянок;

  • дані кількісного та якісного обліку земель;

  • відомості з книг записів реєстрації державних актів і договорів оренди землі;

  • відомості з поземельної книги.

Визначення складу та обсягів робіт по веденню державного земельного кадастру здійснюється відповідно до затвердженої проектно-кошторисної документації, розробленої згідно з умовами договору та вимогами нормативних документів.

Виконавцями робіт з ведення державного земельного кадастру можуть бути суб'єкти підприємницької діяльності, які отримали відповідну ліцензію та відносяться до сфери управління центрального органу виконавчої влади з питань земельних ресурсів. Виконання робіт може здійснюватись головним виконавцем з залученням співвиконавців складових частин робіт. Взаємодія при виконанні робіт між співвиконавцями здійснюється наступним чином:

- вихідні дані, визначені отримуються у районних відділах земельних ресурсів;

- інформація у електронному вигляді стосовно меж земельних ділянок, які надані у власність чи передані у користування (у тому числі на умовах оренди), цільове призначення та їх кадастрові номери надаються у відповідній регіональній філії Центру державного земельного кадастру.

Координація виконання робіт з ведення державного земельного кадастру здійснюється головним управлінням земельних ресурсів у відповідній області згідно із затвердженим технічним завданням.

Вимоги до розроблення документації . У процесі виконання робіт необхідно забезпечити виконання наступних основних завдань:

- здійснити аналіз стану оновлених планово-картографічних матеріалів;

- здійснити аналіз технічної документації по встановленню меж земельних ділянок по раніше виданим правовстановлюючим документам на підставі оновлених планово-картографічних матеріалів та (при необхідності) наземних інструментальних зйомок і матеріалів польових обстежень;

- здійснити аналіз існуючих індексних кадастрових карт та індексних кадастрових планів на відповідні території;

- здійснити аналіз наявних встановлених меж територіальних зон;

- здійснити аналіз картографічного матеріалу з наявними межами адміністративно-територіальних утворень;

- здійснити аналіз планово-картографічного матеріалу про якісні та кількісні характеристики земель.

На підставі отриманих аналітичних матеріалів проводиться коригування кадастрових планів одиниць кадастрового обліку, створюються відповідні електронні обмінні файли, у тому числі територіальних зон, та наповнюється база даних автоматизованої системи державного земельного кадастру. Результати роботи оформлюються у вигляді технічної документації.

Технічна документація складається з пояснювальної записки та електронних обмінних файлів, структура, зміст та формат яких, затверджені наказом Держкомзему України від 23.05.2003 N 136, в якому визначено, що обмінній файл - це уніфікована структура земельно-кадастрових даних, яка містить результати виконаних землевпорядних робіт, в електронному вигляді.

Обмінний файл призначений для уніфікації земельно-кадастрових даних про земельну ділянку або їх сукупність в електронному вигляді.

Обмінний файл містить: метричну, семантичну та службову інформацію і подається на магнітному (оптичному) носії у вигляді текстового файлу в кодах ASCII з використанням кодової таблиці 1251 (Code Page 1251). Використання інших кодових сторінок для створення обмінного файлу забороняється.

Назва обмінного файлу повинна містити номер кадастрової одиниці. Структура назви обмінного файлу визначається Центром ДЗК.

Земельно-кадастрові дані обмінного файлу повинні відповідати інформації, яка міститься в проектній та технічній документації, отриманій в результаті виконання землевпорядних робіт.

Обмінний файл складається із структурних блоків земельно-кадастрових даних (далі - блок): "Кадастровий квартал", "Земельна ділянка", "Угіддя земельної ділянки", "Кадастрова зона", "Суміжник кадастрової одиниці".

Кадастрова одиниця - земельна ділянка, кадастровий квартал, кадастрова зона, адміністративно-територіальна одиниця (далі - кадастрова одиниця, якщо інше не зазначено).

Кожний структурний блок земельно-кадастрових даних містить рядки з фіксованою кількістю структурних полів метричної інформації (прямокутні координати в проекції Гауса-Крюгера) та семантичної (атрибутивної) інформації кадастрової одиниці. Кожний рядок (тег) починається з ключового слова (дескриптора), з'єднаного символом "=" (дорівнює) з рядком, що містить поля земельно-кадастрових даних. Як роздільник полів рядка та ознаки закінчення рядка використовується символ "," (кома). Відсутність символу "," (кома) в кінці рядка вказує на закінчення унесення земельно-кадастрових даних до блоку.

Семантична інформація вноситься в обмінний файл українською мовою. Дані рядків семантичної інформації обмежуються символом " " " (лапки - код символу ASCII - 034). Дані рядків метричної інформації не обмежуються символом " " " (лапки). При унесенні метричної інформації як роздільник цілої та дробової частини числа використовується символ "." (крапка). Якщо семантична інформація містить символ " " " (лапки), наприклад у власній назві суб'єкта земельних відносин, то перед лапками вноситься символ "\\" (обернений слеш). Символ "#" (решітка) на початку рядка перетворює рядок у коментар.

Службова інформація вноситься до обмінного файлу окремим записом та містить відомості про походження земельно-кадастрових даних.

До службової інформації належать відомості про організацію - виконавця землевпорядних робіт, дату створення обмінного файлу, ознаку операції та номери земельних ділянок, які опрацювала організація - виконавець робіт.

Унесення земельно-кадастрових даних до обмінного файлу. До обмінного файлу вносяться земельно-кадастрові дані про одну або декілька земельних ділянок у межах одного кадастрового кварталу (зони). За відсутності семантичної інформації кадастрової одиниці до відповідного структурного поля рядка уноситься ознака відсутності даних - символ " - " (мінус).

При необхідності внесення декількох значень земельно-кадастрових даних до одного поля рядка семантичної інформації необхідно використовувати символ "|" (вертикальна лінія) як роздільник. При внесенні інформації до структурних полів рядків обмінного файлу, що містять дату, необхідно дотримуватися такого формату представлення інформації: дд. мм. рррр, де: дд - день, мм - місяць, рррр - рік. Наприклад, 05.09.2002.

До блоку "Угіддя земельної ділянки" для кожної земельної ділянки вноситься метрична та семантична інформація угідь, будівель і споруд та їх частин. Метрична інформація угідь, будівель і споруд та їх частин повинна бути узгоджена з метричною інформацією земельної ділянки. Не допускаються розриви та перетини кадастрових одиниць.

До блоку "Суміжник кадастрової одиниці" вноситься семантична і метрична інформація по кожній суміжній земельній ділянці.

Дані про видачу та державну реєстрацію державних актів на право власності на земельну ділянку та право постійного користування земельною ділянкою, договорів оренди землі до блоків "Земельна ділянка" та "Угіддя земельної ділянки" вносяться лише про вже видані та зареєстровані документи.

Унесення семантичної інформації до обмінного файлу. У рядок дескриптору DS уноситься код адміністративно-територіальної одиниці (КОАТУУ, затверджений наказом Держкомстата України від 09.12.97 N 78 (v0078202-97) "Про впровадження державних класифікаторів України: Класифікації послуг зовнішньоекономічної діяльності; Класифікації основних фондів; Класифікатора об'єктів адміністративно-територіального устрою України"), у межах території якої розташована кадастрова одиниця.

У рядках інших дескрипторів, відповідно до наказу Держкомзему України від 23.05.2003 N 136, уноситься інформація щодо:

  • номерів кадастрових зон та кварталів;

  • відомостей про одиниці виміру площ кадастрових одиниць;

  • даних про систему прямокутних координат та систему висот метричної інформації обмінного файлу;

  • уноситься прізвище, ім'я та по батькові голови органу виконавчої влади або місцевого самоврядування, який посвідчує правовстановлюючий документ та начальника відповідного державного органу земельних ресурсів;

  • місцезнаходження земельної ділянки: тип та назва населеного пункту, назва вулиці (проїзду), номери будівлі, корпусу;

  • власника (користувача) земельної ділянки. Відомості про фізичну особу (прізвище, ім'я та по батькові) уносяться згідно з документом, що її посвідчує; про юридичну особу - згідно з довідкою про включення до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України;

  • цільового призначення (використання) земельної ділянки.

  • уноситься код форми власності на землю згідно з класифікатором, затвердженим Держкомземом України;

  • уносяться відомості про спільну часткову власність на земельну ділянку. Частка кожного співвласника земельної ділянки уноситься у відсотках або у частках у спільній власності;

  • уноситься адреса, за якою зареєстровано власника (користувача) земельної ділянки, де зазначається: код країни згідно з класифікатором ДК 007-96 (класифікатор затверджений наказом Держстандарту України від 18 квітня 1996 р. N 160 (v0160207-96) ) , поштовий індекс, область, район, населений пункт, тип та назва вулиці (проїзду), номер будівлі, номер корпусу, номер квартири;

  • уноситься шифр рядка категорії власника або користувача земельної ділянки відповідно до звіту Держкомзему України про наявність земель та розподіл їх за власниками землі, землекористувачами, угіддями та видами економічної діяльності (форма N 6-зем (za788-98) затверджена наказом Держкомстату України від 05.11.98 N 377 (z0788-98) ) ;

  • уноситься обліковий номер технічної документації зі складання державного акта на право власності на земельну ділянку, право постійного користування земельною ділянкою або обліковий номер реєстраційної справи договору оренди землі;

  • інформація про грошову оцінку земельної ділянки (якщо проведено як нормативну, так і експертну грошову оцінку земельної ділянки, то у поля рядка дескриптору ТМ уноситься вид грошової оцінки та її відповідне значення. Якщо грошову оцінку земельної ділянки не проведено, то у поля рядка дескриптору ТМ вноситься інформація про її відсутність);

  • інформація про пільги щодо плати за землю;

  • уноситься ідентифікаційний номер, присвоєний Державною податковою адміністрацією України фізичній особі, що є власником земельної ділянки;

  • уноситься ідентифікаційний код юридичної особи, що є власником (користувачем) земельної ділянки, згідно з довідкою про включення до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України;

  • уносяться дані про вид та термін дії права на земельну ділянку;

  • уноситься підстава набуття права власності на земельну ділянку, права користування земельною ділянкою, права оренди землі;

  • уноситься код цільового призначення (використання) земельної ділянки згідно з класифікатором, затвердженим Держкомземом України;

  • уносяться реквізити матеріалів технічної документації зі складання державного акта на право власності на земельну ділянку, право постійного користування земельною ділянкою або реєстраційної справи договору оренди землі;

  • уносяться атрибути державного акта на право власності на земельну ділянку або право постійного користування земельною ділянкою (серія, номер, дата видачі державного акта) та відомості про його державну реєстрацію;

  • інформація про земельні сервітути та код виду земельного сервітуту, присвоєний згідно з класифікатором, затвердженим Держкомземом України та про наявні обмеження прав на земельну ділянку та код обмеження використання земельної ділянки згідно з класифікатором, затвердженим Держкомземом України;

  • інформація про договір оренди землі з зазначенням форми та розміру орендної плати за землю;

  • крім того вноситься інформація про договір суборенди землі, про заставу (іпотеку) земельної ділянки;

  • уноситься порядковий номер угіддя земельної ділянки та код угіддя відповідно до звіту Держкомзему України про наявність земель та розподіл їх за власниками землі, землекористувачами, угіддями та видами економічної діяльності (форма N 6-зем (za788-98) , затверджена наказом Держкомстату України від 05.11.98 N 377 (z0788-98) ) .

Унесення метричної інформації до обмінного файлу. У рядок дескриптору MP уноситься спосіб визначення координат вузлів полігонів (метрична інформація) земельної ділянки. У рядки дескрипторів AB, PB, AS, PS, AL, PL, AR, PR відповідних блоків уносяться площі полігонів кадастрових одиниць, обчислені по координатах вузлів полігонів із зазначенням точності вимірів. У рядки дескрипторів MB, MS, ML, MR відповідних блоків уносяться величини середніх квадратичних похибок визначення площ полігонів кадастрових одиниць. Метрична інформація уноситься до кожного блоку обмінного файлу, що містить інформацію про кадастрову одиницю. Метрична інформація вузла полігону кадастрової одиниці уноситься до кожного з блоків обмінного файлу одноразово, за винятком кадастрових одиниць, що містять вкраплені контури. Для вкраплених контурів один з вузлів кожного вкрапленого полігону контуру та полігону кадастрової одиниці, до якої він належить, повинен уноситися двічі.

Для кожного вузла полігону кадастрової одиниці в обмінному файлі формується складений рядок, що містить інформацію таких дескрипторів:

  • У рядок дескриптору N уноситься порядковий номер вузла полігону кадастрової одиниці в межах блоку.

  • У рядок дескриптору NP уноситься унікальна в межах обмінного файлу назва вузла полігону кадастрової одиниці, присвоєна у процесі кадастрової зйомки.

  • У рядки дескрипторів X, Y, H уносяться прямокутні координати та висота вузла полігону кадастрової одиниці, назва якого унесена у рядок дескриптору NP. Прямокутні координати X, Y вузла полігону повинні уноситись до обмінного файлу з точністю до сантиметрів (два знаки після коми). Обчислення площ полігонів кадастрових одиниць виконується по координатах з вказаною точністю для виключення можливих розбіжностей у значеннях площ, що уносяться до обмінного файлу та контрольним обчисленням площ за координатами метричної інформації кадастрових одиниць.

  • У рядки дескрипторів MX, MY, MH уносяться середні квадратичні похибки визначення прямокутних координат та висоти вузла полігону кадастрової одиниці, назва якого внесена у рядок дескриптору NP, з обчислення геодезичних вимірів кадастрової зйомки.

Унесення службової інформації до обмінного файлу. Рядок службової інформації є першим рядком обмінного файлу. Першими символами рядка службової інформації повинні бути два символи "#" (решітка) - ознака початку рядка. Кожна зміна земельно-кадастрових даних кадастрових одиниць в обмінному файлі супроводжується створенням нового рядку службової інформації. При цьому, попередні рядки службової інформації перетворюються у рядки-коментарі, що створюють архів змін кадастрових одиниць.