Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
M2_L8.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
535.55 Кб
Скачать

12. Гурткова робота в лот

Настає час літніх канікул. Багато дітей відправляються в оздоровчі заклади, головним завданням яких є зміцнення здоров'я дітей. Найбільш поширеною формою цих закладів є літні табори, де педагогічні працівники продовжують здійснювати виховний вплив. У сучасних умовах - це створення психологічного комфорту, забезпечення сприятливих умов для повноцінного змістовного життя, саморозвитку, отримання нових знань і вмінь, тобто реалізації особистісних інтересів і задоволення естетичних і духовних потреб. Продовжується робота щодо розширення світогляду дітей та учнівської молоді, задоволення їх інтересів, успішної творчої діяльності шляхом гурткової роботи. Процес особистісного розвитку в основному здійснюється за рахунок пізнавальної діяльності та за допомогою духовного потенціалу різних видів мистецтва.

При створенні гуртків різних напрямів враховується регіональний фактор, вікові особливості дітей та рівень матеріально-технічних можливостей оздоровчого закладу.

Програма гуртка "Етикет"

 

Етикет - це норми поведінки людини в різних ситуаціях: у міжособистісних стосунках, сім'ї, колективі, суспільстві, які є відмінними у різних верств населення і у різних народів. Але існують загальнолюдські норми поведінки. Бути культурною людиною - це дотримуватись загальнолюдських норм, правил життя і діяльності, єдності внутрішньої та зовнішньої гармонії, мати уявлення про прекрасне в природі, людині, якомога більше знати про культуру інших народів, але в першу чергу, національну культуру. Коли людина знає і виконує норми етикету, сприймає їх як систему морально-естетичних цінностей, вони перетворюються в її ціннісні моральні якості. Вихована, тактовна, доброзичлива людина, яка знає, як поводитись у тій чи іншій ситуації, має почуття власної гідності, сформовану комунікативну впевненість, викликає позитивні емоції і сприяє досягненню психологічного і морального комфорту у всіх сферах життєдіяльності: з друзями, у громадських місцях, школі та оздоровчому закладі. В подальшому це допоможе творчо і активно включитись у реальне життя і стати справжнім громадянином своєї країни.

Орієнтовний тематичний план

N п/п

Тема

Теорія

Практика

1

Правила поведінки в оздоровчому таборі

1

1

2

Культура поведінки та етикет знайомства і спілкування

1

2,5

3

Правильне харчування та культура споживання їжі.

1

3

4

Особиста гігієна та етикет зовнішнього вигляду.

1

2,5

5

Формування навичок здорового способу життя.

1

2

6

Культура дозвілля. Проведення різних виховних заходів.

1

3

Всього

20 годин

Примітка.

У разі великої кількості бажаючих або з метою охоплення всіх дітей, можна створити клуб "Етикет" і проводити заняття комбінованого типу, створивши секції, "країни" тощо.

Наприклад: допитливих; ввічливих; прихильників здорового способу життя; любителів фауни і флори; знавців моди і т. ін.

Для проведення комплексних занять можна задіяти майже весь склад працівників оздоровчого закладу: лікар може провести бесіди про гігієну, культуру споживання їжі, негативні наслідки шкідливих звичок, навчити прийомів першої допомоги при нещасних випадках; фізрук може висвітлити питання здорового способу життя, провести спортивні конкурси і змагання, мандрівки, походи.

Можна залучити керівників інших гуртків, які є в оздоровчому закладі. Наприклад, танцювального, який навчить дітей, як потрібно правильно запрошувати до танцю, поводити себе на танцювальному майданчику, а також покаже деякі нескладні рухи сучасних танців.

Заняття можна проводити у відповідних приміщеннях, на і за територією оздоровчого закладу, бажано на відкритому повітрі.

Для більшої ефективності у роботі слід використовувати кіно-, відеоматеріали, твори літературного, музичного, образотворчого мистецтва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]