Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
M2_L8.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
535.55 Кб
Скачать

9. Роль і місце організованого дозвілля у процесі вирішення проблем самовираження та самовизначення школярів різних вікових категорій в умовах табірного літа.

9.1. Рольові ігри як спосіб розвитку самодіяльності учнів молодшого шкільного віку та спонука до їх самовиховання.

У дітей молодшого шкільного віку переважає образне мислення. Це найбільш інтенсивний період формування навчальної діяльності (Д.Б.Ельконін). Діти цієї вікової категорії прагнуть вступати в різні види спілкування з дорослими (ділове, пізнавальне, особистісне); властива максимальна рухливість та допитливість, нестійкість протікання емоційних процесів.

Велике значення для дітей цього віку мають рольові ігри, які виступають як спосіб розвитку дитячої самодіяльності та спонука до самовиховання. В молодшому шкільному віці діти із задоволенням грають в дидактичні ігри (сюжетні, предметні, змагальні), складовими елементами яких є: ігрові завдання, ігрові мотиви, навчальне вирішення завдання. Ці ігри створюють оптимальні умови для засвоєння певних знань, сприяють розвиткові пізнавальних інтересів.

Добре організована гра дає можливість кожній дитині зайняти певну позицію в уявлюваній, але життєво правдивій ситуації, є добрим засобом стимуляції дітей до виконання потрібних практичних дій, засобом організації та полегшення навчальної і трудової діяльності дітей. Головний результат гри — задоволення дітей самим процесом, що найбільшою мірою відповідає потребам дійового пізнання навколишнього світу та активного спілкування з людьми.

Заувага. Пропонуємо і в таборі провести гру-свято дидактично-рольового спрямування — “Галявина чудесних казок” (див. додаток 2).

9.2. Виховні заходи, що формують самостійність та адекватну самооцінку підлітка — засіб вирішення проблеми самовираження й самовизначення особистості підлітка в умовах табірного літа.

В психічному розвиткові підлітка основна роль належить формуванню системи соціальних взаємовідносин з оточуючим середовищем. В дітей цього віку самостійність та самооцінка набувають першочергового значення, емоційна сфера їх відрізняється різкою гарячковістю, запальністю. Для емоційного благополуччя необхідно, щоб у підлітка співпадали оцінка і самооцінка. Тому при складанні сценарію виховного заходу слід враховувати інтереси, позицію школяра в осередкові товаришів, наявність цілісного сприймання. Вступ повинен викликати емоційний заряд; головна частина — посилити співпереживання, сприяти формуванню моральних і естетичних почуттів; заключна частина — закріпити піднесений, бадьорий настрій та викликати бажання до активної співпраці на майбутнє.

Заувага. Пропонуємо для підлітків участь в аукціоні “Веселі розваги” (див. додаток 3).

9.3. Організація та проведення виховних заходів для дітей старшого шкільного віку з урахуванням їх позиції у суспільстві — шлях до вирішення проблем самовираження та самовизначення юнаків та юнок в умовах табірного літа.

Старший шкільний вік — це вік юності, вік творчого мислення, енергії, ентузіазму. В порівнянні з підлітком юнак чи юнка не тільки більш самостійні, але й саме це поняття сприймається ними по-іншому, “його світоглядний пошук і самосвідомість здобувають “позитивну” спрямованість — накреслення життєвого плану, усвідомлення змісту життя, соціальне і моральне самовизначення, практичне входження в доросле життя” (Кон И.С. Какими они себя видят. — М., 1975. — С.71).

Під час організації і проведення виховних заходів необхідно враховувати позицію дітей старшого шкільного віку в суспільстві, їх романтичний настрій, потребу в плідній діяльності та творчості.

Заувага. Пропонуємо ознайомитися з варіантом рольової гри “Турнір майбутніх сімей” для учнів старшого шкільного віку (див. додаток 4).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]