Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори малий.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
844.29 Кб
Скачать

24. Методи управління статутним капіталом

Для більшості підприємств основним елементом власного капіталу є статутний (номінальний) капітал — сума вкладів власників підприємства в його активи за номінальною вартістю згідно із засновницькими документами. У відповідній статті балансу наводиться зафіксована в установчих документах загальна вартість активів, які є внеском власників (учасників) до капіталу підприємства. Сума статутного капіталу, а також рішення про його збільшення або зменшення мають бути зареєстровані у Державному реєстрі господарських одиниць i за вартістю відповідати даним фінансової звітності, зокрема балансу. Це та сума капіталу, в межах якої засновники підприємства несуть матеріальну відповідальність перед його кредиторами. Саме тому зменшення статутного капіталу за наявності заперечень кредиторів не допускається.

Збільшення статутного капіталу є однією з форм внесення змін до установчих документів юридичної особи. Збільшення статутного капіталу організації може здійснюватися як добровільно, так і у відповідності з законодавчими актами державних органів в обов'язковому порядку.

Процедура збільшення статутного капіталу може здійснюватися такими способами:

1. За рахунок майна Товариства;

2. За рахунок додаткових внесків учасників Товариства;

3. За рахунок внесків третіх осіб, прийнятих до Товариства (якщо це не заборонено Статутом Товариства).

За рахунок майна організації збільшити статутний капітал можна тільки на підставі даних бухгалтерської звітності за минулий рік, та затвердити на загальних зборах учасників. Однак збільшити статутний капітал до закінчення першого року існування суспільства за рахунок майна не можна. Сума, на яку збільшується статутний капітал товариства за рахунок майна товариства, не повинна перевищувати різницю між вартістю чистих активів товариства та сумою статутного капіталу і резервного фонду товариства.

Другий і третій способи є схожими за процедурою реєстрації збільшення статутного капіталу, але при прийнятті до Товариства третіх осіб існують додаткові завдання щодо реєстрації нових учасників Товариства. Має сенс докладніше зупинитися на даному способі збільшення статутного капіталу, так як він є найбільш поширеним на практиці. У даному випадку внески можуть вноситися як майном, так і грошовими коштами.

Збільшення статутного капіталу здійснюється в кілька стадій. Спочатку приймається рішення про збільшення статутного капіталу, потім затверджуються підсумки внесення додаткових вкладів. Після цього необхідно подати заяву про внесення змін до установчих документів до органу, який здійснює таку реєстрацію (відомості про новий розмір статутного капіталу, номінальною вартістю часток учасників, при прийнятті до Товариства третіх осіб - відомості на них). Слід також пам'ятати, що для кожної стадії існують конкретні терміни її виконання, порушення яких тягне недійсність всієї процедури збільшення статутного капіталу.

Зменшення розміру статутного капіталу акціонерного товариства може відбуватися за такими способами:

а) зменшення номінальної вартості акцій;

б) зменшення кількості акцій існуючої номінальної вартості.

В останньому випадку можливі такі варіанти:

  • зменшення кількості акцій на основі їх конверсії;

  • безкоштовна передача акцій до анулювання;

  • зменшення кількості акцій на основі їх викупу з подальшим анулюванням.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]