Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори малий.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
844.29 Кб
Скачать

38.Законодавче регулювання діяльності малого бізнесу в Україні

ЗУ «Про Національну програму сприяння розвитку малого підприємництва в Україні».

Указ № 727/98 - Указ Президента України "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва"  

Національна програма сприяння розвитку малого підприємництва в Україні Закону України “Про підприємства в Україні”

Закон “ Про державну підтримку малого підприємництва”

Згідно з ст.2 п.2 Закону України “Про підприємства в Україні” згідно з об’ємами господарського обігу підприємства і чисельністю його робітників (незалежно від форм власності) воно може бути віднесене до категорії малих підприємств .

До малих підприємств відносяться знову створені і діючі підприємства: В промисловості і будівництві – з чисельністю працюючих до 200 чоловік; В інших галузях виробничої сфери – з чисельністю працюючих до100 чоловік; в галузях невиробничої сфери – до 25 чоловік; роздрібній торгівлі – до 15 чоловік.

Закон “Про державну підтримку малого підприємництва”, поклавши за мету якнайшвидший вихід країни з економічної кризи та створення умов для поглиблення ринкових реформ, визначив правові засади державної підтримки суб’єктів малого підприємництва незалежно від форми власності. Зокрема у цьому документі передбачено – яку саме роль має відіграти держава у формуванні інфраструктури підтримки й розвитку малого підприємництва .

З метою ефективного використання можливостей підприємництва для розвитку національної економіки, прискорення економічних реформ, вирішення соціальних проблем та забезпечення реалізації конституційного права громадян на підприємницьку діяльність, діє Указ Президента України “Про заходи щодо забезпечення підтримки та подальшого розвитку підприємницької діяльності ” затверджений 15 липня 2000 року №906/2000 

39.Цільові і регіональні програми розвитку та підтримки малого підприємництва

Регіональні програми розвитку малого підприємництва впроваджуються в Україні вже більше десяти років, але вони мають низку недоліків. Наприклад, в плануванні очікуваних результатів впровадження регіональних програм не було єдиних підходів, цільові показники та їх значення встановлювалися на власний розсуд статистичних управлінь. В багатьох регіонах досі спостерігається відсутність власної оцінки виконання програм в цілому, що свідчить про формальне відношення місцевої влади до цих питань.

У жовтні 2000 року був прийнятий Закон України «Про державну підтримку малого підприємництва», який був спрямований на вирішення низки проблемних питань, пов’язаних з розвитком підприємництва на регіональному рівні.

Цей Закон визначив основні засади розробки, фінансування та затвердження регіональних програм розвитку малого підприємництва та закріпив повноваження по їх затвердженню за органами місцевого самоврядування.

Згідно з вищезазначеним Законом підтримка малого підприємництва здійснюється відповідно до Національної програми сприяння розвитку малого підприємництва в Україні, програми підтримки малого підприємництва в Автономній Республіці Крим, регіональних та місцевих програм підтримки малого підприємництва.

Програми підтримки малого підприємництва включають положення про:

  • фінансово-кредитну та інвестиційну підтримку суб'єктів малого підприємництва;

  • забезпечення участі суб'єктів малого підприємництва у виконанні поставок для державних, регіональних та місцевих потреб;

  • вдосконалення нормативно-правової бази у сфері підприємницької діяльності;

  • сприяння створенню інфраструктури розвитку малого підприємництва;

  • пропозиції щодо встановлення системи пільг для суб'єктів малого підприємництва, у тому числі пом'якшення податкової політики;

  • допомогу в матеріально-технічному та інформаційному забезпеченні.

Реалізація державної регіональної політики розвитку та підтримки підприємництва дозволить підвищити роль та відповідальність місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування за вирішення покладених на них повноважень та завдань по створенню сприятливого підприємницького середовища в регіонах

В Україні діють міжнародні організації, які впроваджують програми підтримки малого і середнього підприємництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]