Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори малий.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
844.29 Кб
Скачать

11. Напрямки та використання фінансових ресурсів малого підприємства

Фінансові ресурси підприємства – всі джерела коштів, у розпорядженні підприємства, що ним використовуються для формування активів.

Фінансові ресурси формуються в момент організації підприємства, поповнюються й використовуються в процесі його функціонування

Спочатку формування фінансових ресурсів відбувається в момент заснування підприємства, коли реєструється статутний фонд (капітал). Порядок формування статутного фонду регламентується господарським законодавством України. Залежно від організаційно-правової форми бізнесу капітал підприємство може бути сформований з різних джерел: або на основі одноособового володіння, або на основі пайових внесків, або може бути мобілізований на фінансовому ринку.

Далі фінансові ресурси формуються головним чином за рахунок власних джерел: прибутку й амортизаційних відрахувань. У теж час джерелами фінансових ресурсів виступають валовий і чистий дохід, виручка від реалізації непотрібного майна, вивільнення оборотних коштів.

Коли коштів не вистачає, підприємство може мобілізувати кошти на фінансовому ринку за рахунок емісії акцій і облігацій, а також використовуючи позикові кошти.

Крім того, підприємство може одержувати фінансові ресурси в порядку перерозподілу. Наприклад, бюджетні субсидії, ресурси, що надходять від галузевих структур, страхові відшкодування.

Використання фінансових ресурсів здійснюється за декількома напрямками, основними з яких є:

‑ вкладення грошей в основні засоби й оборотні кошти, у розширення й відновлення виробництва, для здійснення капітального ремонту;

‑ погашення зобов'язань перед фінансово-банківською системою;

‑ виплати заробітної плати;

‑ інвестиції в цінні папери інших фірм.

12. Підприємницький капітал малого підприємства

Формування підприємницького капіталу може здійснюватись такими способами:

- Залучення особистих заощаджень у грошовій та товарній формах.

-Використання фінансових ресурсів, отриманих в результаті власної або успадкованої попередньої підприємницької діяльності.

-Залучення позикових коштів, тобто отримання в борг певними зобов'язаннями.

-Використання коштів міжнародних фондів, які здійснюють фінансову підтримку підприємницьких структур.

Власний капітал - це власні джерела підприємства, які без визначення строку повернення внесені засновниками або залишені ними (засновниками) на підприємстві з уже оподаткованого прибутку.

Власний капітал засновників (учасників) поділяється на дві частини:

  • реєстрований;

  • не реєстрований.

реєстрований- це статутний, або пайовий, капітал. не реєстрований - додатковий, резервний капітал та нерозподілений прибуток (непокритий збиток).

Додатковий внесок - це частка засновника (учасника) в інших формах власного капіталу підприємства - резервному чи іншому виді - та нерозподіленому прибутку (непокритому збитку) минулих років.

Це означає, що додаткові внески робляться або до резервного капіталу, або до нерозподіленого прибутку (лишається не спожитою частка прибутку поточного року), тобто внесок виконує лише першу функцію - інвестування.

Додаткові грошові внески або майно засновників (учасників) можуть бути спрямовані на розвиток підприємства, закупівлю товарно-матеріальних цінностей тощо.

До обов'язкових умов діяльності МП належить створення резервного фонду в розмірі, встановленому установчими документами, але не менше 25 % статутного фонду. Розмір щорічних відрахувань до цього фонду передбачається установчими документами, але не може бути меншим 5 % суми чистого прибутку.

Резервний капітал формують за рахунок прибутку для усунення тимчасових фінансових труднощів з метою забезпечення нормальної роботи малого підприємства. Кошти цього фонду можуть спрямовуватись як додаткові витрати на виробничий і соціальний розвиток, на впровадження нових технологій, приріст власних оборотних засобів, на виплату боргів при ліквідації малого підприємства. Використовуючи нагромадження резервного фонду, підприємство може легко покрити непередбачені збитки і витрати, тобто кошти, накопичені у резервному фонді, можуть бути використані для покриття балансових збитків підприємства за звітний період, на виплату дивідендів.

Підприємницький капітал о х о п л ю є:

- усі технічні засоби виробництва (будівлі, споруди, устаткування, рухомий склад транспорту) використовувані підприємцем на законній підставі (не лише як об’єкти власності, а й на правах оренди, лізингу і ін.);

- матеріальні оборотні елементи виробництва (сировина і матеріали, пристосування і інструменти одноразового або короткочасного використання);

- оборотні кошти у грошовій формі (фонд оплати праці, кошти для придбання елементів оборотних фондів, фонди обігу, у тому числі грошові кошти на розрахунковому рахунку у банку);

- інтелектуальна власність (власна підприємницька ідея, спосіб виготовлення сировини або готової продукції – все те,що прийнято називати “нау – хау”);

Величину підпрриємницького капіталу Кн можна обчислити:

Кн = Те + Ко + Мое + Він

Те - технічні елементи;

Ко - оборотні кошти;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]