Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори малий.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
844.29 Кб
Скачать
  1. Планування грошових потоків малого підприємства

Одна з головних проблем будь-якого нового бізнесу - правильне планування грошових потоків. Навіть рентабельні підприємства зазнають банкрутство через нестачу готівки. Не можна тільки за рівнем прибутку судити про міру фінансової стійкості підприємства.

Одна з головних проблем, що стоять перед будь-яким новим підприємством - правильне планування грошових потоків. Рентабельні підприємства зазнають банкрутство через те, що в певний момент у них не вистачило готівки. Готівка - це різниця між реальними грошовими надходженнями і виплатами. Змінюється обсяг готівки тільки тоді, коли підприємство фактично одержує платіж або саме робить виплату фінансових коштів. Таким чином, не можна тільки за рівнем прибутку судити про міру фінансової стійкості підприємства. Головне завдання плану грошових надходжень і виплат -- спланувати синхронність надходження і витрачання грошових коштів і таким чином підтримати поточну платоспроможність підприємства.

Призначення і роль оперативних фінансових планів полягає у визначенні конкретної поточної фінансово-економічної ситуації, а саме: послідовності і термінів здійснення фінансових операцій при найбільш раціональному маневруванні власними, залученими і позиковими грошовими ресурсами з метою отримання найбільшого економічного ефекту.

Розробка плану грошових надходжень і виплат: надає вплив на прогнозовані потоки платежів по відношенню до кредитних інститутів, інвесторам; дозволяє контролювати ліквідність - уникнути неліквідності або надмірної ліквідності; ініціює розробку і реалізацію відповідних організаційних і фінансово-економічних заходів щодо балансування платіжних засобів.

Оперативне фінансове планування включає такі елементи:

-розрахунок грошових потоків на основі запасу платіжних засобів на початок періоду;

-підтримку поточного балансу грошових надходжень і виплат шляхом планування виплат за місяцях;

-розрахунок обсягів зовнішнього фінансування і дефінансірованія;

-розрахунок резервів ліквідності для визначення бажаного запасу платіжних засобів на кінець періоду.

Якщо в плані доходів і витрат були намічені конкретні фінансові цілі, то, плануючи рух грошових коштів, визначається, коли конкретно і скільки грошей надійде або буде сплачено за рахунками, щоб забезпечити нормальну діяльність підприємства.

Планування надходжень і витрат допоможе найбільш оптимально залучати кредити або, навпаки, вигідно вкладати тимчасово вільні грошові кошти.

План грошових надходжень і виплат будується на основі плану доходів та витрат з розбивкою по місяцях. Якщо для якогось місяця виявиться, що виплати перевищують надходження, причому ця різниця не може бути покрита з готівкових грошей, підприємець повинен заздалегідь подбати про те, щоб на цей період взяти гроші у борг. Якщо в якомусь іншому місяці грошові надходження, навпаки, будуть перевищувати виплати, «зайві» гроші можна віддати в короткострокову позику або покласти на банківський рахунок до того часу, коли виплати знову будуть перевищувати надходження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]